Ultima oră

Condamnat pentru ca s-a opus socializarii agriculturii

Nicoleta Cristea
8 mai 2009 814 vizualizări
Fii unui plugar din Vadu Rosca solicita o revizuire a dosarului acestuia, condamnat in 1958 de Tribunalul Militar Constanta pentru rebeliune.

Astfel, Verona E. si Maricica C., in calitate de mostenitori legali ai lui Stan Eftimie, contesta sentinta penala din 17 ianuarie 1958, prin care a fost condamnat la 6 ani inchisoare corectionala, dar i-a si fost confiscata toata averea. Stan Eftimie, zis "Breazu", a fost condamnat pe cind avea 31 de ani, impreuna cu alti 18 sateni din Suraia si Vadu Rosca, dupa rebeliunea anticommunista care a avut loc in perioada noiembrie "" decembrie 1957. Cei condamnati in dosarul de atunci au fost acuzati pentru ca s-ar fi impotrivit colectivizarii si ar fi instigat alti sateni sa se rascoale impotriva comunistilor. Mostenitorii vrinceanului sustin ca dosarul a fost intocmit prin abuzuri si falsuri si ca "abia dupa schimbarea regimului politic, in 1989, a fost posibila cercetarea si condamnarea publica a regimului comunist, scotindu-se la iveala abuzurile si crimele acestui regim nelegitim". Cele doua spun ca procesul a fost unul sumar, probele constind doar in declaratiile celorlalti inculpati, luate prin constringere. In dosarul de pe atunci se arata ca "un grup de cetateni s-au dat la actiuni de razvratire impotriva autoritatilor de stat, raspindind zvonuri alarmiste si instigind satenii la acte de violenta". Concluziile instantei militare din Constanta au fost ca acestia au vrut cu orice pret sa se opuna "socializarii agriculturii". (N. CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.