Ultima oră

Demisii si amenzi in cazul retrocedarilor de la Mera

Doina Ganea
6 mai 2009 1192 vizualizări
Pentru nepunerea in aplicare a unei hotariri a Comisiei judetene de fond funciar primarul si secretarul comunei Mera au fost amendati u intimidati, cinci membri ai comisiei locale si-au dat demisia si au sustinut ca au primit amenintari cu incendierea caselor

Presedintele si secretarul Comisiei locale de fond funciar din Mera au fost amendati cu 15.000 si respectiv 10.000 de lei pentru ca nu au respectat termenul de 30 aprilie pentru a pune in aplicare o hotarire a Comisiei judetene de fond funciar, prin care satenilor li se recunoaste dreptul de proprietate asupra a peste 500 hectare de padure. In speta au fost amendati primarul comunei, Ion Sticlaru, si secretarul comunal Marioara Serban. Ieri a fost convocata pentru a doua oara o sedinta a Comisiei locale de fond funciar, dar la fel ca si cea din 30 aprilie ea nu avut loc din lipsa de cvorum. "Astazi, Institutia Prefectului l-a sanctionat pe primarul comunei Mera, dl Ion Sticlaru, cu 15.000 lei, si pe secretara comunei cu 10.000 lei, pentru nerespectarea Hotaririi nr.15/2009 a Comisiei Judetene de Fond Funciar. Practic, nu s-a dus la indeplinire punerea in posesie", ne-a declarat Traian Negulescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii. Institutia si-a bazat sanctiunea pe prevederile Legii nr. 18/1991 a fondului funciar. In continuare, reprezentantii Institutiei Prefectului asteapta desfasurarea unei noi sedinte a Comisiei Locale. La sedinta de ieri au fost prezenti George Bazilescu si directorul juridic Gabriela Furtuna, reprezentanti ai Prefecturii. "Sedinta nu a avut loc din lipsa de cvorum", ne-a declarat sec Gabriela Furtuna. Satenii sint insa nemultumiti deoarece nu isi primesc fostele paduri pentru care sustin ca exista documente. Ieri 25 de oameni au asteptat citeva ore bune in fata Primariei ca sa se intruneasca forul si sa fie luata in discutie punerea lor in posesie cu suprafetele revendicate. "Avem hotarire judecatoreasca pentru paduri. Ni s-a dat si decizie de la Comisia judeteana. Acum spun ca nu mai au documentele, pentru ca sint la Parchet, ca nu este stampila pe schite, insa nu au dreptate. Primarul a plecat din primarie si s-a internat in spital numai ca sa nu ne dea padurea", au afirmat satenii suspectind edilii de un tertip pentru a amina retrocedarea.


Demisii sub presiune


Pe fondul unei stari precare de sanatate, primarul Ion Sticlaru s-a internat in spital, la Bucuresti, inca de saptamina trecuta si raspunderile au fost preluate de viceprimarul Aurel Trifan si secretarul Margareta Serban. Acesta din urma ne-a explicat ca intirzierea punerii in posesie este cauzata in primul rind de lipsa documentelor necesare care au fost ridicate de procurorii care ancheteaza cazul fostului primar Gheorghe Sararu. "Eu am toata disponibilitatea, dar comisia deocamdata nu s-a intrunit din lipsa de cvorum. Apoi nu avem toate documentele pentru intocmirea proceselor verbale de punere in posesie. Dosarele sint inca la Politie, iar Ocolul Silvic nu a pus inca la dispozitie situatia detaliata a terenurilor", a precizat secretarul. Cit priveste amenda primita, secretarul nu a vrut sa faca nici un comentariu. Mai mult, din cauza situatiei tensionate, cinci dintre membrii Comisiei locale si-au prezentat demisiile in ultimele 10 zile. Oamenii se tem sa puna in aplicare o hotarire judecatoreasca in care unele terenuri sint retrocedate doar pe baza unor declaratii de martor. "Eu am vorbit cu oamenii si i-am intrebat de ce demisioneaza si mi-au spus ca au fost amenintati ca le vor fi arse casele sau vor pati cine stie ce necazuri. E mare presiune pe acesti membri si oamenii nu vor sa aiba necazuri. Pe de o parte sint amenintati de cei care n-au dosare validate, iar pe de alta parte de cei care au acte si hotarire judecatoreasca si care vor sa nu li se dea padurea si celor care au doar declaratie de martor si tot asa. Cum o dai e rau! Asa ca cei din comisie sint intre ciocan si nicovala si nu vor sa se trezeasca cu vreun sechestru pe avere si tiriti iar pe la judecata, ca sint batrini si satui de cite anchete s-au facut la Mera", ne-a spus viceprimarul Aurel Trifan. Ieri din cei 18 membri ai Comisie locale au fost prezenti doar sapte.


Propact cere urgentarea punerii in posesie


Taranii de la Mera au discutat si cu conducerea Sindicatului Propact, care are un reprezentant in Comisia judeteana de fond funciar. Liderul Propact, Costel Ichim, ne-a precizat ca nu se justifica intirzierea punerii in aplicare a unei hotaririi judecatoresti. "Eu am vorbit si cu secretarul comunei si i-am spus ca nu-i inteleg de ce nu pun oamenii in posesie sa scape odata de scandal. Mi-au spus ca cei de la Ocolul Silvic nu vor sa puna la dispozitie terenul daca nu exista documente si cer ca harta padurii, intocmita de o firma din Focsani, sa fie si asumata pentru ca n-ar fi semnata si stampilata. Daca cei de la Mera au fost sanctionati, mai sint si alte localitati unde sint hotariri ale Comisiei judetene care nu au fost puse in aplicare si care cred ca ar trebui amendate", ne-a declarat Costel Ichim. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.