Ultima oră

Magistratii au protestat cu bulina rosie in piept

Nicoleta Cristea
1 mai 2009 980 vizualizări
Instantele din Focsani si-au inchis portile ieri dimineata de la 8 la 10 u A fost aceeasi senzatie ca si cum esti sub un pod de cale ferata si trec trenuri , spune Costel Ichim, grefierul pe care cutremurul de simbata seara l-a prins la locul de munca

Personalul din cadrul celor doua instante focsanene au continuat protestul anuntat, chiar daca protocolul de predare al fostului Bancorex a fost semnat. Alaturi de ei, din solidaritate, au protestat si colegii de la sectia de contencios a Tribunalului, care are sediu pe Independentei. Protestul si-a dorit sa atraga atentia inca o data, daca mai era nevoie, asupra riscului la care se supun cei care intra in Tribunal. Bulina rosie amplasata anul trecut pe cladirea Tribunalului, si care luni de zile a avertizat asupra pericolului care il reprezinta imobilul s-a mutat pe pieptul celor care au protestat. "Protestul este legat de intirzierea cu care am reusit sa preluam imobilul. Este un semnal de alarma in directia Guvernului, acolo unde demersurile noastre au fost blocate luni de zile. Conditiile de lucru sint deplorabile. Stam inghesuiti ca sardelele, pentru ca imobilul nu mai corespunde demult cerintelor", a semnalat presedintele Tribunalului, judecatorul Adrian Toni Neacsu. In acest moment, chiar daca cu chiu cu vai cele doua instante au sediul fostului Bancorex in folosinta, cel mai fericit pronostic este acela ca mutarea efectiva s-ar putea petrece abia in iarna, pentru ca e nevoie de lucrari. Este necesara si o evaluare a imobilului, pentru a se stabili daca acesta ar rezista la schimbarile majore.


"Nu a fost cutremurul in sine, ci zgomotele"


Magistratii spun ca, oricind, un cutremur ar putea sa transforme Tribunalul, mindria anului 1914, in ruine. Frica a pus stapinire cu atit mai mult cu cit in noaptea de simbata, cind a avut loc ultimul cutremur, in instanta era un grefier. Costel Ichim este grefier sef al sectiei penale a Tribunalului si lucreaza in instanta de 25 de ani. Chiar daca spune ca a mai prins citeva cutremure pe cind era la serviciu, nici unul nu si-a pus amprenta atit de putenic ca seismul de simbata. Poate si pentru ca seismul din 1986, sau cel din 1990 au avut loc in timpul zilei, iar biroul in care lucra pe atunci era la parter. Acum, la etajul I, si chiar in buza bulevardului, cutremurul l-a zgiltiit la propriu. "Am mai prins cutremure, dar nu asa. Era liniste, eram numai eu. Pe doamna judecator a prins-o chiar in statia de la Doi stejari. Eu eram in birou, pentru ca avusesem o arestare la o tentativa de omor. Am venit aici dupa ce doamna judecator a dispus emiterea mandatului de arestare preventiva. Cei de la arest au plecat, doamna judecator la fel. Eram numai eu sus, si jandarmul la parter. Eu venisem la birou sa completez lucrarea, eram chiar in fata calculatorului. Initial am crezut ca a trecut o masina de mare tonaj, pentru ca se mai intimpla. Nu a fost cutremurul in sine, ci zbomotele. A fost aceeasi senzatie ca si cum esti sub un pod de cale ferata si trec trenuri. Zgomotele se auzeau de sus. Se pare ca grinzile nu sint lipite unele de altele, si de la cutremur s-au lovit. Am incercat sa ies din birou, am deschis usa si am ramas in tocul usii. Dupa ce s-a terminat, nici nu mai stiu cum am plecat", ne-a povestit Costel Ichim. Acesta a mai adaugat ca situatia cladirii s-a inrautatit si mai mult in urma lucrarilor care au avut loc in vara. Chiar daca spune ca este un om puternic, acesta a recunoscut ca seismul si-a lasat o urma adinca in sufletul sau, dar chiar si asa, obligatiile de servici trebuie indeplinite indiferent de situatie. (Nicoleta CRISTEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.