Ultima oră

Fostii militari au retrait clipele de pe front

Raluca Manolache
28 apr 2009 1062 vizualizări
Rana de rus singera la fel ca cea a ostasului roman , si-a amintit un fost sanitar in al Doilea Razboi Mondial

Fostii camarazi de pe cimpul de lupta s-au reintilnit ieri la Cercul Militar Focsani pentru a marca Ziua Veteranului de Razboi, care se serbeaza in fiecare an pe 29 aprilie. La simpozionul organizat de Asociatia Veteranilor de Razboi au fost prezenti zeci de veterani si urmasi ai acestora, care au tinut un moment de reculegere pentru ostasii care si-au dat viata pe cimpul de lupta, dar si pentru cei care s-au pierdut in ultimii ani. Chiar daca autoritatile i-au cadorisit cu vorbe frumoase, generalul (r) Nicolae Zamfir, liderul veteranilor, le-a cerut acestora sa le rezolve doleantele pentru ca "timpul lucreaza implacabil asupra noastra si nu peste multi ani cei care au luptat in al Doilea Razboi Mondial vor deveni doar o amintire". Un alt veteran a cerut ca in scoli sa fie organizate optionale privind patriotismul. Rugamintea i-a fost adresata inspectorului scolar general Iordache Bostan, care le-a spus veteranilor ca va face tot posibilul ca tinerii sa ii pretuiasca. Veteranul Ion Chiuchiur, de 86 de ani, din Nereju, a emotionat asistenta recitind "Crezul ostasilor romani". Apasat de amintiri, batrinul a varsat si citeva lacrimi. Fost sanitar, acesta le-a ingrijit ranile soldatilor loviti pe front, indiferent de nationalitate. "Cind am vazut ca tara este ciuntita pe trei parti de niste vecini lacomi, am plecat de buna voie. Trebuia sa fiu incorporat in 1944 si eu m-am dus la oaste in 1941, cu citeva luni inainte de razboi. Am fost incadrat in Regimentul 10 Dorobanti Focsani. Am urmat o scoala de brancardieri si, fiindca am reusit primul, mi s-a dat titlul de sanitar. Pe cimpul de lupta am intilnit, bineinteles, si ostasi de-ai nostri, frati romani, dar si soldati inamici raniti. Cind l-am intilnit pe rus ranit i-am acordat primul ajutor ca si fratilor mei de suferinta pentru ca si el a plecat la lupta tot dintr-un ordin", a relatat Ion Chichiur. Astazi, militarii vor depune flori la mormintele eroilor din Cimitirul Nordic. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.