Ultima oră

Vrancea a zguduit Romania, Bulgaria si Moldova

Ziarul de Vrancea
27 apr 2009 1384 vizualizări
Seismologii tin sa linisteasca populatia dupa cutremurul de 5,3 grade pe scara Richter produs simbata seara, spunind ca replicile nu sint specifice cutremurelor vrincene, care au loc la mare adincime u cutremurul de pamint s-a simtit si in tarile vecine, Bulgaria si Moldova

Vrancea s-a zguduit serios simbata seara, dupa un cutremur specific, produs la o adincime de 120 de kilometri. Seismul a creat panica printre oameni, dar in acelasi timp este considerat unul binevenit, pentru ca astfel s-a eliberat energia negativa acumulata in interiorul scoartei terestre. Seismologii ii linistesc pe cetateni si spun ca totul se incadreaza in activitatea seismica normala a zonei Vrancea si ca nu ar fi motive de ingrijorare. Cu toate acestea, o parte dintre cei care au simtit seismul au iesit simbata seara in fata blocurilor ori si-au sunat rudele si prietenii pentru a se asigura ca sint bine. Cu toate ca a fost destul de puternic, si a fost resimtit atit in Moldova cit si in Bulgaria, cutremurul nu a produs pagube materiale, neexistind solicitari de ajutor din partea populatiei.


Seismul a avut magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter, s-a produs simbata seara, la orele 20.18, si a durat cinci minute, pina la 20.23. Miscarea tectonica insa a fost simtita de populatie in jur de 10 secunde, restul timpului reprezentind perioada in care Pamintul s-a asezat. Cutremurul s-a resimtit in mai multe zone ale tarii, cum ar fi Bucuresti si Constanta, dar unda seismica s-a propagat si in afara granitelor tarii. Presa a anuntat ieri ca seismul a fost resimtit usor si in Republica Moldova, dar si in nordul Bulgariei, cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter. Seismul a afectat comunicarea pe retelele de telefonie mobila din cauza numarului mare de apeluri. Potrivit Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamintului, cutremurul a avut loc la adincimea de 120 de kilometri, in muntii Vrancei, unde intensitatea pe scara Mercalli a fost in jur de 5 grade. In Bucuresti a fost resimtit cu intensitatea de 3-4 grade pe scara Mercalli. Amplitudinea maxima inregistrata pe seismograma a fost de aproximativ trei minute. Cele mai afectate au fost etajele superioare ale blocurilor, care s-au balansat bine. "Am simtit doua zguduituri, una pe verticala si una pe orizontala. Totul a durat mai bine de trei minute. De teama unor replici m-am bagat cu copiii sub tocul usii. Ne-a fost frica tare!", ne-a spus o cititoare care a sunat pe telefonul redactiei. Chiar daca seismul nu a fost simtit de facto trei minute, oamenii s-au speriat, de teama ca seismul sa nu aiba replici. Directorul Institutului National pentru Fizica Pamintului, Gheorghe Marmureanu, a declarat ca nu se asteapta replici puternice.


Nici o solicitare la Urgente


Cutremurul de simbata seara nu a creat pagube, dar a nascut multe discutii intre oameni. Seismul a fost subiectul zilei pentru cei care si-au petrecut seara in oras sau au ramas in fata televizorului sa afle noutati. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, dar si Prefectura au raportat faptul ca dupa producerea seismului nu s-a primit nici o solicitare pe 112, care sa anunte o eventuala victima sau pagube materiale. Totusi, cutremurul a iscat din nou spaima in rindul populatiei, care traieste cu frica unui cutremur de peste 7 grade, care s-ar putea produce in Vrancea. Seismologul Gheorghe Marmureanu a dat asigurari ca nici un cutremur de mare magnitudine nu va avea loc in Romania in urmatoarea perioada. Acesta a precizat ca sint posibile seisme de pina la 7 grade, dar acestea nu sint periculoase pentru populatie. Cutremurele vrincene se produc la adincimi foarte mari si astfel energia se disperseaza pe o mare suprafata, astfel incit acestea pot deveni periculoase pentru oameni doar de la o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter. Marmureanu a precizat ca un astfel de cutremur s-ar putea produce in Romania abia in jurul anului 2027. Seismologii au precizat ca seismele din Vrancea nu au legatura cu cele care se produc in Italia. Acelea sint de suprafata si au cu totul alte caracteristici. De altfel, cutremurul din Italia, din urma cu citeva saptamini, a avut o intensitate apropiata cu cea a cutremurului de simbata seara. Numai ca adincimea a diferit total, astfel incit in Italia au fost multe victime, iar in Romania nici una. Ultimul cutremur in Vrancea a avut loc in 2 martie, in zona Focsani, atunci seismul avind o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter si intensitatea II pe scara Mercali. (Dan CHIRIAC)


Raluca Dan l-a cutremurat pe Iordache Bostan


  • totul a pornit de la imobilul unde functioneaza Scoala din Adjudu-Vechi, care s-ar putea darima in cazul unui seism mai puternic


  • Dis-de-dimineata, ieri, prefectul Raluca Dan i-a adunat pe totii sefii care fac parte din Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta la Prefectura. Scopul? Reactualizarea planurilor de aparare in cazul producerii unor situatii de urgenta provocate de cutremure si/sau alunecari de teren. Unii dintre sefi, precum Ionel Duta, directorul de la DSVSA, chiar aratau obositi. In schimb, seful Inspectoratului Scolilor s-a aratat preocupat de conditiile in care isi desfasoara cursurile elevii de la Adjudu-Vechi. Oficialul scolar s-a inscris ordonat la cuvint si"¦ a fost luat la intrebari tocmai de gazda, Raluca Dan. Iordache Bostan a sesizat in urma cu trei saptamini, spune el, conducerea scolii din Adjudu-Vechi despre situatia imobilului, care nu ar face fata unui seism mai puternic. "Acolo se invata intr-un singur schimb, in mai multe cladiri. Am fost acolo cu primarul Constantin Armencea si am stabilit ca in cladirea de aproximativ 110 ani sa nu se mai tina cursuri", a spus inca seful Inspectoratului Scolar. Vestea i-a cazut greu prefectului. "Am o nelamurire! Acum trei saptamini ne-am intilnit in acest cadru, am discutat planul de masuri si proceduri"¦ De ce a trebuit sa asteptati trei saptamini sau sa fie un cutremur in Vrancea ca sa ma anutati de fata cu presa, probabil ca sa vada presa ca ce va preocupati dumneavoastra? La celelalte comitete nu a fost presa de fata, dar vad ca aici ati simtit nevoia sa comunicati un lucru pe care prefectul nu il stia! De ce, domnule inspector general, vreau sa aud!", a izbucnit Raluca Dan. Dupa ce a simtit ca paiele pe care si le-a pus in cap au luat foc, Iordache Bostan si-a comentat gestul prin faptul ca in comitetul anterior nu a vrut sa deranjeze. "Trebuia eu sa dau in carti pentru a afla unde s-a mai dus inspectorul general?", a mai intrebat prefectul. Cei 30 de membri prezenti ieri la discutia despre recentul cutremur de pamint au fost de acord cu propunerile autoritatilor, unii mai tacit, altii cu propuneri timide sau inaplicabile. Una peste alta, autoritatile au dat asigurari ca sint pregatite sa intervina eficient in caz de calamitati naturale. (Daniel GIRLEANU)




    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.