Ultima oră

Merenii isi primesc padurile, dar s-au ales si cu dosar penal

Nicoleta Cristea
24 apr 2009 1405 vizualizări
Taranii de la Mera care si-au cistigat drepturile in instanta vor fi pusi in posesie, dupa cum a asigurat prefectul u o parte din cei care si-au cerut padurile inapoi au aflat ca sint urmariti penal pentru fals in declaratii si uz de fals u procurorii au inceput urmarirea penala intr-un nou dosar legat de retrocedari, invinuiti fiind fostul primar Gheorghe Sararu, functionari ai primariei si o parte din solicitanti

Prefectul Raluca Dan a participat ieri la sedinta Comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar de la Mera, dupa ce, miercuri, mai multi localnici au protestat in fata Prefecturii, suparati ca nu au intrat in posesia paminturilor, desi Comisia judeteana le-a dat acest drept. Pe ordinea de zi a sedintei a fost trecut si un proiect de ducere la indeplinire a hotaririi 15/ 02.04. 2009 a Comisiei judetene, referitoare la intocmirea proceselor verbale de punere in posesie a 160 de persoane pentru care Comisia judeteana a decis reconstiruirea dreptului de proprietate cu suprafete de padure. Raluca Dan a precizat ca a participat la sedinta pentru a le oferi celor de acolo o solutie in sensul indeplinirii hotaririi emise pe 2 aprilie 2009. Prin aceasta hotarire, 160 de persoane si-au cistigat dreptul de reconstituire pentru o suprafata de peste 500 de hectare de padure. Dosarele au in general la baza reconstituirea suprafetelor pe baza de declaratie de martor, fara prea multe documente si uneori chiar fara ca aceste declaratii sa fie insotite si de actele de proprietate ale martorilor, asa cum prevede Legea 247/2005. Prefectul a aratat insa ca decizia comisiei judetene s-a bazat pe hotaririle judecatoresti definitive prin care oamenilor li se recunostea dreptul de proprietate si a avertizat autoritatile locale ca risca sa fie sanctionate cu amenzi ce ajung pina la 30.000 de lei. "Noi ne-am raportat la sentintele judecatoresti si nu am discutat pe fond. O hotarire judecatoreasca trebuie aplicata. Nu avem calitatea sa comentam o sentinta judecatoreasca, trebuie sa ne asiguram ca ea va fi pusa in aplicare. Daca ma intrebati pe mine, in calitate de prefect si de presedinte al Comisiei Judetene, va pot spune ca nu vom valida dosare care au la baza doar declaratii de martori", a precizat prefectul Raluca Dan.


Punere in posesie pe baza de schite xeroxate


Aproape 50 de sateni s-au aflat ieri in fata Primariei Mera unde au asteptat cu sufletul la gura rezultatul Comisiei Locale. "Vrem sa stim si noi ce se intimpla? De trei ani sintem purtati pe drumuri. Vom primi padurea sau nu", au cerut in cor satenii primarului Ion Sticlaru. "Noi nu contestam decizia instantei. Abia astept sa-i punem in posesie! Imi pare rau ca nu putem da la toti cei care au dreptul la proprietate. Ma bucur ca le putem da macar pe acestea pentru cele 160 de dosare, dar mai avem inca 400 de cereri. Acum a ramas ca noi sa intocmim procesele verbale pe baza schitelor pe care le vom primi de la SC Zenit SRL, pentru ca noua din Primarie ne-au fost ridicate toate dosarele, actele si documentele legate de retrocedari odata cu ancheta penala indreptata catre fostul primar Gheorghe Sararu. Cei de la Parchet au spus ca s-a inceput urmarirea penala asupra unor persoane din aceste dosare si nu ne dau nici un act inapoi pina nu se termina procesul. Asa ca, numai cu copiile schitelor si pe baza anexelor pe care le mai avem noi, putem reconstitui dreptul de proprietate si intocmi procesele verbale de punere in posesie a celor 160 de persoane. Pe baza procesului verbal acestia vor primi titlul de proprietate pentru suprafetele revendicate", ne-a spus primarul Ion Sticlaru.


Improprietariti, dar urmariti penal


Tot ieri, Parchetul a trimis catre Politia Mera 65 de adrese pentru tot atitea persoane asupra carora s-a declansat urmarirea penala pentru fals si uz de fals sub semnatura privata. Urmarirea penala s-a intins asupra unui numar de aproape 120 de persoane din cele 160 care si-au cistigat dreptul in instanta, dar numai 65 sint din Mera, restul fiind citate in localitatile lor de domiciliu (Reghiu, Brosteni). Printre cei care au primit instiintare de declansarea urmaririi penale se numara si actualul primar Ion Sticlaru, care in perioada 2004-2008 a fost viceprimar, angajatul Prefecturii Ioana Dascalu, precum si toti membri comisiei locale de aplicarea fondului funciar. Cercetarea pentru acestia din urma fiind insa pentru abuz in serviciu. (Doina GANEA)


CASETA


Istoricul retrocedarilor de la Mera


Procurorii vrinceni au inceput urmarirea penala intr-un dosar nou-nout privind retrocedarile de paduri din zona Mera. Surse judiciare sustin ca este invinuit in acest dosar fostul primar al comunei, Gheorghe Sararu, alaturi de alte zeci de persoane. Infractiunile sint complexe, de la fals in declaratii, la participare improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata si pina la abuz in serviciu in forma calificata. "Exista intr-adevar un dosar, in care in acest moment se fac cercetari in vederea stabilirii adevarului. Inceperea urmaririi penale inseamna declansarea procesului penal propriu-zis. In aceasta faza se verifica acte, se vor audia martorii si invinuitii", a confirmat purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Judecatoria Focsani, procurorul Marinela Arginteanu. Chiar daca inceperea urmaririi penale indica faptul ca sint indicii temeinice din care rezulta ca exista o infractiune savirsita de invinuiti, pina cind cercetarile se vor finaliza, nu este nimic concret. Mai ales datorita faptului ca sint multe parti implicate. Actele care au dus la nasterea dosarului au avut un parcurs anevoios. In 2007, organele de ancheta au pornit mai multe cercetari, majoritatea privind retrocedarile de paduri si afacerile cu lemne din zona in care pastorea Sararu, astfel incit, in vara aceea, fostul primar era cercetat in 45 de dosare de catre politisti. Datorita multitudinii de fapte, la un moment dat o parte din dosare s-au conexat, unul dintre acestea, tot cu Sararu in rolul principal, fiind trimis spre judecare la Judecatoria Focsani, acolo unde se afla si in prezent. Cea mai delicata problema a constituit-o insa un dosar, compus din alte 16, care a fost trimis la DNA, atit din cauza prejudiciului, aproximat la un milion de euro, dar si din cauza persoanelor implicate. Alaturi de fostul primar, in dosarul de la DNA sint cercetate alte 70 de persoane, printre care functionari din primariile din vecinatatea comunei Mera, sau persoane care au solicitat retrocedari. Se pare insa ca sint implicati si unii dintre edilii acestor localitati. O parte din dosarul trimis la DNA in urma cu citeva luni a fost insa retrimis la Parchetul Focsani, pentru a fi solutionat, aceasta fiind de altfel si cauza in discutie in acest moment. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.