Ultima oră

Blindatele Armatei au facut furori de Ziua Fortelor Terestre

Raluca Manolache
24 apr 2009 3370 vizualizări
De Ziua Fortelor Terestre, copiii au incercat tehnica de lupta din dotarea celor doua mari brigazi din Focsani, dar masinile de lupta au fost admirate si de prefectul Raluca Dan si primarul Decebal Bacinschi u militarii au facut mai multe exercitii demonstrative spectaculoase

Tehnica de lupta din dotarea celor doua mari unitati din Garnizoana Focsani, Brigada 8 Artilerie Mixta si Brigada 282 Mecanizata "Unirea Principatelor", a fost expusa ieri linga stadionul Sud. Masinile de lupta au fost scoase in vazul lumii cu ocazia Zilei Fortelor Terestre, al caror patron spiritual este Sfintul Mare Mucenic Gheorghe "" Purtatorul de Biruinta. Curiosii au putut vedea masina de lupta a infanteriei ML pentru extragerea tehnicii avariate de pe cimpul de lupta si pentru evacuarea ranitilor, dar si tunul obuzier 152 mm, care poate fi folosit de la distanta cu ajutorul unui sistem electronic. "Comanda se primeste automatizat de la subunitatea de cercetare si, in aproximativ 3 minute de la primirea datelor, se deschide focul asupra tintelor", au explicat militarii. Cadrele s-au mindrit si cu aparatul de vedere pe timp de noapte, cu masina de transport munitii, cu noile modele VAMTAC, care au inlocuit autoturismele de teren ARO, dar si cu o schema care prezenta in imagini dispunerea intregii brigazi de artilerie. "In \'74 am facut armata la artilerie, la obuziere, o arma foarte puternica. Armamentul este acelasi, dar acum este mai modern, este mult mai bine", a spus Vasile Stanciu, unul dintre focsanenii care au vrut sa vada noutatile din Armata.


Coroane de flori pentru ostasi


Cadrele militare si oficialitatile locale si-au dat intilnire la Mausoleul Eroilor, unde s-a desfasurat ceremonialul militar si religios cu depuneri de coroane. "Rememoram glorioasele fapte de sacrificii ale inaintasilor nostri care au dat suprema jertfa pentru apararea statului roman si eliberarea teritoriului national de sub ocupatie straina. Aceasta zi este o incununare a succeselor in urma tenacitatii si vointei pe care militarii fortelor terestre le-au depus pentru perfectionarea pregatirii", a spus colonel Titel-Adrian Dabija, loctiitorul comandantului Brigazii 8. Si prefectul Raluca Dan a tinut sa le transmita aprecieri soldatilor. "Fortele Terestre sint considerate a fi coloana vertebrala a Armatei Romane. Pe de alta parte, Garnizoana Focsani este una dintre cele mai importante unitati militare din tara. Cu totii stim ca cei aproximativ 2.500 de militari din cadrul garnizoanei au obtinut rezultate foarte bune la toate categoriile de pregatire si au indeplinit cu succes misiunile internationale pe care le-au avut de-a lungul timpului", le-a spus celor prezenti Raluca Dan. Dupa momentul festiv, oficialitatile au vizitat expozitia de tehnica militara, unde au primit explicatii despre blindatele armatei.

Exercitii demonstrative la Brigada 8

Militarii Brigazii 8 Artilerie Mixta "Al. I. Cuza" Focsani au avut ieri parte de oaspeti, cu ocazia Zilei portilor deschise. "Am fost vizitati de mai multi fosti militari, pensionati intre timp, care au venit sa vada noua tehnica de lupta a Brigazii, dar sa si discute cu fostii colegi", ne-a spus mr. Marian Geana, ofiterul de presa al Brigazii. Loctiitorul comandantului, col. Titel Adrian Dabija, a citit mesajele de felicitare cu ocazia Zilelor Fortelor Terestre si a premiat cistigatorii competitiilor sportive desfasurate cu aceasta ocazie, dupa care vizitatorii au fost invitati sa vada tehnica de lucru a Brigazii. Au fost prezentate punctul de observare, acolo unde militarii stabilesc toate coordonatele tragerilor. Apoi, exercitiile au continuat cu efectuarea unei trageri demonstrative, cu doua tunuri. Tintele pot fi ochite la o distanta de 27 pina la 35 de kilometri. Militarii au simulat si respingerea unui atac terestru din partea inamicului. Tot in cadrul exercitiilor, militarii simulat o aplicatie asemanatoare cu misiunile pe care le efectueaza in teatrele de operatii. Astfel, militarii au intrat in forta intr-un obiectiv in care se afla explozibil si mai multi insurgenti. Grupati cite doi, militarii i-au capturat pe inamici, iar pe unul dintre ei, care a incercat sa deschida focul, l-au omorit. Atacati de alti inamici, militarii au solicitat si primit ajutor de la baza si au reusit sa paraseasca in cele din urma zona. Exercitiul a fost bine pus la punct, comunicarea facindu-se in limba engleza, limba oficiala in NATO. De altfel, in cadrul Brigazii 8 exista un centru de invatare a limbii engleze, pentru toata zona Moldovei. Militarii sint obligati sa cunoasca aceasta limba, care este folosita de orice militar, indiferent de tara de unde provine. 14 militari din cadrul Brigazii sint in aceasta perioada in misiune in Afganistan, in timp ce altii se pregatesc pentru a-i inlocui la terminarea misiunii. (R. MANOLACHE, D. CHIRIAC)


Vrincenii se "lupta" pentru un loc in Armata


Sute de tineri si-au aratat intentia sa imbrace haina militara. La Biroul de Informare -Recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal, care a desfasurat pina astazi activitatea de recrutare a candidatilor pentru profesia de soldat/gradat voluntar, s-au adresat pina acum 230 de vrinceni. De asemenea, pe cele 34 de locuri puse la bataie se lupta si 36 de fete care doresc sa mearga la artilerie, infanterie sau la logistica, comunicare si informatica. Se cauta soldati pentru infanterie- 10 posturi, auto- 2 posturi, comunicatii si informatica - 3 posturi, artilerie si rachete "" 10 posturi, aparare NBC- 2 posturi, geniu "" 3 posturi, logistica - 1 post, cercetare "" 3 posturi. De asemenea, 37 de tineri s-au inscris pentru a candida pentru unul dintre posturile libere de la colegiile liceale militare. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 19 ore, 23 minute, 14 secunde
Bravo militari focsaneni. Atat de mult v-au blamat toti in acest ziar, dar totusi voi sunteti FRUNCEA VRANCEI SI A TARII. Tot armata este si va fi cea care va fi un exemplu demn de urmat si-i va arata citeste integral
, acum 739392 zile, 19 ore, 23 minute, 14 secunde
Cand a izbucnit primul razboi mondial Franta se mandrea cu tactica ce o folosea in lupta armata! Un distins politician al vrenurilor de mult apuse spunea ca "atunci cand cavaleria v-a face o sarja ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.