Ultima oră

Traditii pascale stravechi: valaritul si hora cu scinciob

Iulia Nicolaie
18 apr 2009 2845 vizualizări
TVR va filma obiceiurile de Paste pentru documentarul Zestrea Romanilor

Sarbatorile pascale reprezinta pentru unii vrinceni mult mai mult decit miel, oua si cozonac. Doua obiceiuri vrincenesti dainuiesc de sute de ani in unele localitati din judet, valaritul si scrinciobul, numit si datul in dulap. Valaritul este specific pentru vaile Putnei si Zabalei si se mai practica in mod special la Nereju, in a doua zi de Paste. Baietii tineri se organizeaza in grupuri si merg pe rind la fetele bune de maritat, acompaniati de lautari. Simbolul specific al "valarilor" este steagul alb cu flori si busuioc. Urarile specifice acestei traditii au fost pastrate de-a lungul anilor de catre sateni si preluate de generatiile tinere. "Ceata" valarilor strabate intreaga zona si ureaza "Hristos a inviat!" tuturor celor care le deschid poarta si le asculta uralele, iar in schimb primesc oua rosii si cozonac. "Au plecat valarii-n sat, la fete de maritat si la hora sa le joace, c-asa la valari le place", spun tinerii pe masura ce cauta fecioare pe care sa si le faca mirese. Acest obicei cu specific vrincean ii va atrage in anul acesta si pe reprezentantii Televiziunii Nationale, care vor filma intreg periplul valarilor, pentru un documentar intitulat "Zestrea Romanilor". Echipa TVR-ului a filmat traditiile din Saptamina Mare din zona Vintileasca, precum curatenia in cimitir, in gospodarii, framintatul cozonacului si bocitul mortilor, care inca se mai pastreaza aici. Luni, acestia vor filma hora satului la Vintileasca, unde a fost reinventat si scinciobul. Obiceiul scrinciobului este unul de amiaza, realizat tot de tineri flacai, care are loc tot in cea de-a doua zi de Paste. Aceasta traditie aduna laolalta toti satenii, care asista la datul in leagan al tinerelor fete. Scrinciobul, pe vremuri miscat fie manual sau antrenat de cai, s-a motorizat intre timp. Ca rasplata pentru datul in scrinciob, baietii primesc oua inrosite din partea "mindrutelor". Acest obicei are, printre altele, si rolul de a lega cununii trainice intre fete si flacai. Din pacate, vrincenii incep sa uite vechile traditii si obiceiuri, iar cultura urbana isi intinde tentaculele si in satele vrincene. "Obiceiurile vrincenesti se diminueaza de la an la an, pe masura ce intervine poluarea sociala, economica si unele "traditii noi". Aceste doua obiceiuri inca se mai pastreaza, dar cu greu", ne-a spus Eugen Stoianof, directorul Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale din Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 3 ore, 20 minute, 53 secunde
Hai,sa fim seriosi,sunt astea traditii la Vintileasca? Tineretul din ziua de azi asculta manele si merge cu masini suparate ,nu merge nimeni cu"valaritu"!Cine are interes sa spuna asemenea minciuni?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.