Ultima oră

Opriti codurile! a recurs la ajutorul instantei

Nicoleta Cristea
15 apr 2009 779 vizualizări
Codurile esentiale au fost discutate pe larg in cadrul unui seminar organizat de Freedom House Organizatiile neguvernamentale care alcatuiesc coalitia Opriti codurile! au introdus o actiune la sectia de contencios a Curtii de Apel Bucuresti, prin care semnaleaza incalcarea unor norme legislative in vigoare in ceea ce priveste adoptarea codurilor esentiale

Astfel, Executivul si Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti sint acuzate ca ar fi incalcat legea transparentei (Legea 52/2003) si cea privind normele de tehnica legislativa (Legea 24/2000). Concret, celor doua "puteri" li se reproseaza faptul ca adoptarea codurilor s-a facut fara existenta unor avize, dar si faptul ca nu au fost facute in prealabil studii privind impactul pe care codurile esentiale il vor avea in momentul aplicarii efective. Cele patru coduri (civile, de procedura civila, penal si de procedura penala) au fost luate de altfel in discutie si in cadrul unui seminar desfasurat la sfirsitul saptaminii trecute si adresat mass-mediei locale. Seminarul a fost organizat de Freedom House Romania, in cadrul proiectului "Initiativa pentru o Justitie Curata". Cristina Guseth, director al Freedom House, a reunit la discutii reprezentanti ai magistratilor, care ar putea fi afectati de schimbarile noilor coduri. Daniel Morar, procuror-sef al DNA, Horatiu Baias, procuror DNA, judecatorul Cristian Danilet, vicepresedintele SoJust, si Laura Stefan, coordonator anticoruptie in cadrul Societatii Academice Romane (SAR), si-au expus fara rezerve opiniile legate coduri. Parerea specialistilor este aceea ca nu toate reglementarile sint nepotrivite, dar ca unele schimbari ar produce adevarate cutremure in sistemul legislativ. "Romania si-a asumat sa monitorizeze efectele noilor coduri. Este foarte frumos, dar nu a monitorizat nimeni, ceea ce insemna ca nu stim daca modificarile propuse au fost bune sau nu. Nu ne opunem noilor coduri, ce spunem este ca trebuie sa discutam", a aratat Laura Stefan, coordonator anticoruptie in cadrul SAR. Laura Stefan a tinut sa precizeze ca, intr-adevar, in 2007 au avut loc dezbateri privind un proiect al codurilor, insa variantele discutate in acest moment difera foarte mult. Mai multe informatii despre articolele controversate din proiectele celor patru coduri gasiti pe site-ul www.opriticodurile.ro. (Nicoleta CRISTEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.