Ultima oră

Un puscarias studiaza la Facultatea de Drept

Nicoleta Cristea
14 apr 2009 1164 vizualizări
111 detinuti de la Penitenciarul Focsani tocesc bancile scolii

O parte dintre detinutii aflati in Penitenciarul Focsani au ales sa isi continue studiile pe care le-au intrerupt o data cu savirsirea de infractiuni si pronuntarea condamnarii. Desi ponderea cea mai mare a acestora o detin cei care abia buchisesc alfabetul, un detinut vrea sa se specializeze in Drept, la o facultate din oras. "Deja a sustinut prima sesiune a examenelor, si a fost insotit de personalul nostru. In functie de comportament, se poate ca la urmatoarele examene sa se duca si singur. Facultatea si-o plateste singur, acesta fiind si motivul pentru care nu se inscriu prea multi la cursurile universitare", a aratat comisarul sef Ion Dita, directorul Penitenciarului Focsani. Acesta a mai mentionat si faptul ca detinutul a fost incarcerat pentru infractiuni economice, insa chiar daca va absolvi cu bine Dreptul nu se va putea angaja la penitenciar, intrucit are antecedente penale. In total, in acest moment, 111 detinuti "tocesc" bancile scolii. 77 dintre ei insa abia se initiaza in cursuri de alfabetizare, in timp ce 19 studiaza in clasele V""VIII, iar restul de 14 fac lectii pentru nivelul I""IV. Cursurile scolare sint predate de 8 cadre didactice din Focsani, care vin periodic la invataceii imbracati in uniforme vargate. Detinutii sint angrenati insa si in alte programe educationale, cei mai multi fiind cuprinsi in cel denumit "Prevenirea TBC si HIV-SIDA in penitenciare". Alte programe se refera la formarea si dezvoltarea profesionala si adaptarea institutionalizata a persoanelor private de libertate. Detinutii se pot califica in tainele calculatorului, aici fiind inscrisi 13, acelasi numar fiind intilnit si la cursul pentru timplarie. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.