Ultima oră

Castelele de apa, ultimii colosi comunisti din Focsani

Iulia Crețu
14 apr 2009 3187 vizualizări
In oras sint mai multe astfel de constructii, nici una insa functionala u directorul CUP spune ca in turnurile de apa nu se poate amenaja nimic din lipsa de spatiu u acestea sint pastrate in speranta ca vor folosi eventual ca depozite u pe scara cronologica, castelelor de apa le-au urmat sferele, si ele depasite de nevoile populatiei

La inceputurile dezvoltarii urbane ale tirgului de pe Milcov au reprezentat constructii impunatoare in care se pastra rezerva de apa pentru populatie. In timp, odata cu marirea cartierelor, cresterea nevoilor cetatenilor si industrializarea si-au aratat lipsa de utilitate. Este vorba despre castelele si rezervoarele de apa construite in Focsani pe la mijlocul secolului XX si care acum stau marturie a evolutiei societatii de consum. Compania de Utilitati Publice SA Focsani le-a mostenit si, cu toate ca nu au mai fost folosite de prin anii 60-70, prefera sa le pastreze, in caz ca la un moment dat li se poate da o alta utilitate. In acest moment, in oras sint mai multe astfel de constructii, cele mai cunoscute fiind castelul de la SUD, de linga unitatile militare, si cel din bariera Vrancei. Cresterea numarului de locuitori de peste trei ori le-a facut sa sece, la propriu, dar si la figurat. Daca in interior nu mai exista nimic, si exteriorul incepe sa arate vechimea. Castelul din SUD este o marturie dezolanta a trecerii anilor si a evenimentelor care s-au desfasurat in orasul Focsani. Locuitorii din cartier povestesc ca la Revolutia din 1989 din turn s-a tras. De altfel, pe constructie se pastreaza urmele gloantelor. Directorul CUP, Gheorghe Vasilescu, sustine ca in castele nu se mai poate intra, componentele metalice fiind scoase si raminind efectiv numai constructia de beton. Cum arhitectura colosilor de aproape 20 de metri nu este una deosebita, din castelele de apa nu se pot face muzee ale apei si nici macar restaurante cu vedere la panorama orasului, din lipsa de spatiu.


Turnurile de apa, tapetate electoral


Pe linga acestea, ridicarea blocurilor din Focsani a dus la ineficacitate si rezervoarele din preajma punctelor termice. Este cazul "turnului" din spatele Mausoleului Eroilor din SUD, cu o capacitate de aproape 300 metri cubi, care si el este pastrat in speranta ca la un moment dat ar putea deveni depozit. "Castelele de apa, ca functionalitate, ele nu mai exista. Au fost dimensionate pentru un Focsani cu 30 de mii de locuitori si fara constructii inalte. Nu mai fac fata nevoilor de consum ale populatiei. Acestea sint niste constructii tehnice. Nu pot fi neaparat numite monumente. Noi le-am pastrat, sint inchise. Ar putea fi folosite la un moment dat pentru altceva. Insa in ele nu se pot face baruri pentru ca nu este destul spatiu, nici pentru a urca, dar nici in virf pentru a amenaja ceva", ne-a spus directorul regiei de apa canal Focsani. Totusi, rezervoarele si-au gasit la un moment dat utilitatea. Din patru in patru ani sint tapetate cu chipurile politicienilor. In SUD, in functie de inaltimea echipelor de lipit afise din campanie, au "dainuit" promisiunile Simonei Marinescu, ale lui Teodor Stolojan si, mai nou, ale lui Nini Sapunaru. Rezervoarele de apa insa nu le-au asigurat voturile politicienilor si nici macar integritatea pozelor. Tinerii din cartiere au avut grija sa le dezlipeasca si sa isi continue jocurile in preajma acestor constructii. In anii 90, tot pentru a pastra cantitati de apa, pe terenurile agricole si in preajma localitatilor au fost construite acele sfere metalice. Intre timp, si acestea au ajuns sa fie lasate in paragina. Semn nu neaparat al dezvoltarii economice si industriale. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.