Ultima oră

Catolicii sarbatoresc Invierea Domnului

Valentin Muscă
11 apr 2009 1097 vizualizări
La biserica Sfintul Anton din Focsani credinciosii pot participa în aceasta noapte la slujba învierii Domnului u în Vrancea traiesc peste 5.200 de romano-catolici

Credinciosii romano-catolici din toata lumea praznuiesc in aceasta noapte învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Dupa ce au participat la serviciile religioase din Saptamina Patimilor, mergind simbolic pe urmele suferintelor Fiului lui Dumnezeu din ultimile momente ale vietii terestre, in noaptea de simbata spre duminica acestia se vor bucura de minunea învierii. Cu slujba învierii se incheie ciclul serviciilor religioase din Postul Mare si mai ales cele din ultima saptamina cind slujitorii Bisericii romano-catolice ii conduc pe crestini pe emotionantul drum al Crucii, numit si Via dolorsa. în acelasi timp, cu învierea Domnului Biserica iese din etapa intunecata a postului si intra in lumea bucuriei pascale, moartea Fiului Omului pe Cruce in Vinerea Patimilor fiind "razbunata" de învierea miraculoasa. în contrast cu perioada din Saptamina patimilor, perioada care urmeaza Noptii invierii Domnului se mai numeste si Saptamina luminata. între cele doua lumi, a durerii care se incheie cu moartea pe cruce, in Vinerea Mare, si a învierii, avem ziua de simbata in care nu se sarvirsesc servicii religioase, fiind considerata o zi de priveghere si incertitudini, ce vrea sa sugereze deruta in care se aflau ucenicii Fiului lui Dumnezeu dupa rastginirea Minturitorului pe Cruce.


Slujba Invierii si la Focsani


Credinciosii romano-catolici din Vrancea vor putea participa la serviciile religioase din noaptea învierii, atit in Focsani, cit si in bisericile romano-catolice din Adjud, Ploscuteni si Vizantea. Ca si in anii trecuti, acestia ii invita pe credinciosi sa participe la cortegiul din noaptea învierii si le adreseaza prin intermediul Ziarului de Vrancea urarile specifice acestei sublime sarbatori crestine. "Ceremoniile învierii Domnului nostru Iisus Hristos vor incepe simbata, la orele 22.30. Ele cuprind mai multe momente specifice pentru aceasta zi mareata: binecuvintarea focului, urmata de aprinderea luminarii pascale, de la care vor lua cu totii lumina; apoi cintarea vestirii solemne a învierii Domnului nostru Iisus Hristos; citirea lecturilor sfinte, si apoi cu totii ne vom arata credinta si bucuria învierii cintind: Hristos a inviat din morti! Sa aveti in sufletele dumneavoastra harul lui Dumnezeu! El sa va insoteasca in aceste zile binecuvintate. Un Paste fericit si binecuvintat de Dumnezeu! Va invitam si va asteptam cu drag!", ne-a spus parintele Daniel Butacu de la biserica romano-catolica "Sfintul Anton" Focsani. La ultimul recensamint al populatiei (2002) in Romania traiau peste 1.028.401 romano-catolici, din care in Vrancea erau la acea data peste 5.200 de persoane de aceasta confesiune. La acest moment crucial din viata acestei comunitati jurnalul nostru ureaza crestinilor romano-catolici si slujitorilor sai sa petreaca sarbatorile pascale in pace si bucurie, alaturi de cei dragi! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.