Ultima oră

Autoritatile au intrat in alerta de cutremur

Ziarul de Vrancea
10 apr 2009 1886 vizualizări
Ieri, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a intilnit pentru a discuta masurile in cazul producerii ipotetice a unui seism in Vrancea u desi exista pe hirtie, experienta spune ca planurile de aparare nu pot fi puse in practica la timp u seismologul Gheorghe Marmureanu linisteste vrincenii, spunind ca doar dupa 2027 ar putea avea loc un cutremur devastator u cel mai puternic cutremur vrincean din acest an a avut o intensitate de 3,4 grade de scara Richter

Intrucit Vrancea se afla in cea mai activa zona seismica din Europa de Sud-Est, administratia judeteana a intrat de ieri in alerta, dupa recenta catastrofa din Italia. Ieri a avut loc o intilnire informala a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), condus de presedintele CJ, Marian Oprisan si de prefectul Raluca Dan, cu sefii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si cei ai Politiei. In urma acestei intrevederi, autoritatile asigura populatia ca sint pregatite sa intervina in cazul producerii unui ipotetic seism de mare intensitate. Cu toate acestea, desi planurile sint facute pe hirtie, interventia efectiva este pusa sub semnul intrebarii, din cauza faptului ca un seism este un fenomen imprevizibil.



Posibilitatea producerii unui seism si in Vrancea a pus pe ginduri si autoritatile, care au discutat ieri planurile de aparare. "Avind in vedere speculatiile din ultima vreme legate de eventuala producere a unui dezastru natural in Romania si sentimentul de panica indus de catre mass-media in legatura cu acest subiect, facem precizarea ca institutiile publice din judetul Vrancea care au ca atributii interventia si gestionarea dezastrelor naturale sint pregatite pentru a face fata unor astfel de evenimente nedorite. în urma discutiilor de ieri a reiesit faptul ca, desi un astfel de dezastru nu poate fi previzionat, institutiile statului sint pregatite sa intervina ferm", a mentionat Traian Negulescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii. Subprefectul Ion Oprea, care a participat recent la o instruire privind situatiile de urgenta la Centrul de Pregatire Bacau, a precizat, la rindul sau, ca desi autoritatile au pus bine la punct planuri de aparare si de interventie, din cauza imprevizibilitatii fenomenului efectele dramatice nu pot fi intotdeauna evitate. "Noi ne pregatim permanent, dar cutremurul este situatia de urgenta cea mai delicata, din cauza surprinderii totale a populatiei. Planuri de aparare si de interventie exista la nivelul fiecarei localitati, insa trebuie luate in calcul doua aspecte: capacitatea de reactie intr-un timp foarte scurt si magnitudinea, care schimba total datele si reactia populatiei", ne-a declarat subprefectul Ion Oprea. Acesta a dat exemplul unor tari precum Japonia sau cazul recent al Italiei, unde, desi logistica este foarte bine pusa la punct, nu au putut fi evitate adevarate catastrofe, in care si-au pierdut viata sute sau mii de oameni. La statia seismica de la Vrincioaia este implementat un program prin care se anunta producerea unui cutremur cu 20-60 secunde inainte si se decupleaza automat magistralele de gaze, de pilda, pentru a se preveni distrugeri importante si, inclusiv, pierderi de vieti omenesti.


Marmureanu: "Un seism devastator in Vrancea dupa 2027"


Directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamintului, Gheorghe Marmureanu, ii linisteste pe oameni si spune ca in acest moment in zona Vrancea nu exista nici un fel de probleme. "Zona seismica Vrancea este linistita, iar cutremurele sint de adincime. Chiar miercuri dimineata s-a produs un cutremur de 2,7 grade pe scara Richter, dar acestea nu au darul sa ne ingrijoreze. Spre deosebire de cutremurele din Italia, care s-au produs la suprafete foarte mici, cutremurele vrincene se produc la adincimi foarte mari", a declarat Gheorghe Marmureanu pentru Ziarul de Vrancea. Acesta a tinut sa precizeze si care este diferenta intre seismele de suprafata si cele de adincime: "In cazul celor de adincime energia se disperseaza pe o suprafata foarte mare, de la Iasi pina la Craiova si poate ajunge in Basarabia sau chiar pina la Odessa". Gheorghe Marmureanu spune ca toti cei care apar pe la diverse televiziuni si prezic cutremure sint departe de realitate. "Acum, posibilitatile producerii unui cutremur de peste 7 grade in Vrancea sint practic nule. Iar un cutremur sub aceasta intensitate nu reprezinta un pericol pentru populatie. Daca e sa privim periodicitatea cutremurelor inclin sa cred ca mai avem de asteptat destul pina la un cutremur devastator. Au fost in 1838, 1940, 1977. Deci diferenta de ani a fost de 102 ani, iar apoi de 37. Acum inclin sa cred ca diferenta de ani poate fi intre 50 "" 60", a spus Marmureanu. Cutremurul produs in Italia nu a fost inregistrat de seismografele din Vrancea, dar caracteristicile acestuia nu au legatura cu cele din Romania. In urma cu citiva ani, in Romania s-au produs citeva seisme de suprafata, in zona Timisoara. Cel mai puternic cutremur din acest an, produs in muntii Vrancei, a avut o intensitate de 3,4 grade pe scara Richter, nefiind practic simtit de populatie. Ultimul seism cu o magnitudine mai mare de 7 grade s-a produs in tara noastra la 30 august 1986, la noua ani dupa devastatorul cutremur din 1977.


Plan de aparare pentru Vrancea


Pompierii stiu cel mai bine ce au de facut in caz de dezastru. La nivelul ISU echipele se antreneaza in exercitii specifice, cuprinse in Planul Judetean de Aparare in Cazul Producerii unei Situatii de Urgenta Specifice Provocate de Cutremur. In cazul producerii unui dezastru, lucratorii ISU se vor ocupa de cautarea supravietuitorilor si a victimelor, de deblocarea si salvarea supravietuitorilor de sub darimaturi si impiedicarea extinderii distrugerilor, degajarea cailor de acces catre obiectivele prioritare de interventie si recunoasterea zonelor grav afectate. "Pompierii organizeaza transportul si distributia apei potabile, alimentelor, medicamentelor si articolelor de prima necesitate pentru sinistrati si unele institutii publice (crese, spitale, azile si camine), asigura iluminarea, pe timpul noptii, in unele puncte de lucru, in zonele grav afectate si asigura evacuarea sinistratilor si realizarea de locuri/tabere destinate pentru adapostirea acestora cit si evacuarea animalelor si bunurilor de valoare", spune sg. maj. George Dumitrache, din cadrul Biroului pentru Relatii cu Presa. în caz de cutremur interventia postseismica va fi gestionata de catre CJSU, misiunile incredintate ISU desfasurindu-se in cooperare cu alte forte de interventie. (M. BESLEAGA, R. MANOLACHE, D. CHIRIAC)


  • Ajutor nesperat de la un veteran de razboi


  • Pensionarul Ion Chiuchiur este dovada vie a faptului ca si in aceasta vreme de criza unii oameni se gindesc la semenii lor mai mult decit la ei insisi. Batrinul de 87 de ani, fost agent sanitar, a donat 250 de lei din pensia sa pentru sinistratii care au ramas fara case in urma cutremurului din Italia. Ion Chiuchiur este veteran de razboi si membru al Clubului Seniorilor de la Crucea Rosie Vrancea. Batrinul din Nereju nu este la prima initiativa caritabila, ajutindu-i din putinul sau si pe sinistratii afectati de cutremurul care a zguduit China anul trecut, dar si pe romanii afectati de inundatii. (I. N.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.