Ultima oră

Vrincenii au ajuns cu vinurile in plenul Senatului

Daniel Garleanu
9 apr 2009 1648 vizualizări
Cum degustarea a fost organizata de Sorina Placinta, social-democratii Marian Oprisan si Miron Mitrea, prezenti ieri la Senat, au ocolit standurile vrincenilor, amenajate in foaier u viticultorii s-au plins senatorilor ca nu îsi mai pot vinde vinurile si ca au scazut preturile din pricina importurilor mari, dar si a surogatelor de vin

Ca reactie la loviturile pe care le-a primit imaginea podgoriilor vrincene in ultima vreme, senatorul Sorina Placinta a organizat ieri o degustare chiar in foaierul Senatului, in speranta ca astfel va atrage atentia asupra vinurilor curate din Vrancea. La eveniment au fost invitati toti senatorii dar si toti cei care ar fi dorit sa se convinga de calitatea si veridicitatea vinului vrincean. La Bucuresti au fost prezenti nu mai putin de 20 de producatori autohtoni din podgoriile Cotesti, Odobesti, Panciu, Timboiesti, Dumbraveni, Faraoane si Virtescoiu. Vrincenii au adus la Bucuresti si preparate culinare traditionale, cum ar fi muschi de vita si cas afumat, iar citeva tinere din Vintileasca au incondeiat oua. Nelipsitul Constantin Craciun din Cimpineanca, autointitulat "taranul sarac din Uniunea Europeana" a fost deliciul oficialitatilor prezente la degustare cu doleantele sale. Cel mai scump vin a fost vindut de podgoreanul Constantin Stanescu de la Virtescoiu, o feteasca neagra, soi care se si exporta in Franta, pentru suma de 100 de lei butelia. Pentru cei cu mai putina dare de mina, producatorii au pregatit vinuri originale la 10 lei sticla. "Promovarea imaginii vinului din Vrancea inseamna foarte mult pentru noi, producatorii. Cu aceasta ocazie, am putut sa dovedim ca vinurile de la noi nu sint falsificate", a spus Toader Manole, presedinte de asociatie viticola.


Mitrea si Oprisan s-au facut ca nu-i vad pe vrinceni


Senatorul PSD Miron Mitrea, prezent si el la Senat, a ocolit tacit cele 14 mese aranjate traditional, semn ca nu poate trece peste jocurile politice nici cind vine vorba despre imaginea vinului din judetul care l-a trimis in Parlament. De asemenea, jurnalistii prezenti la eveniment s-au intilnit inopinat si cu Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, care stia de degustari, insa nu a onorat viticultorii cu prezenta. "Noi sintem aici ca sa indreptam lucrurile. Eu ma sprijin pe colegii mei, indiferent de culoarea politica, sa ne sustina si astfel problemele taranilor se vor diminua", a declarat Sorina Placinta, care a incercat sa-i imbie pe cei prezenti cu licorile din strugurii Vrancei. Si senatorul PNL Cristian Topescu a facut lobby vinului. "Un specialist m-a invatat ca cei care beau vin rosu nu se imbolnavesc de inima, ori eu am o inima de sportiv si vreau sa o mentin sanatoasa", ne-a declarat Cristian Topescu, in timp ce gusta din licorile vrincenilor. "Degustarea este o idee minunata si cred ca se va materializa prin cresterea vinzarilor la producatori, pentru ca aceasta criza a lovit si sectorul viticol. Era mare nevoie de aceasta promovare pentru ca vinurile vrincene au medalii la multe concursuri", a spus si deputatul Alin Trasculescu, care a venit sa le dea binete podgorenilor. Deputatul de Marasesti a spus ca nu este convins ca verificarile din ultima vreme au fost echitabile si a marturisit totodata ca vinul sau preferat este Galbena de Odobesti.


Vinurile s-au ieftinit fortat


Parlamentarii care au trecut prin "coltul vrincean" au primit un memorandum in care sint expuse problemele ce pun frina vinurilor romanesti. Pe linga bauturile fermentate linistit, scoase recent in afara legii, podgorenii cer introducerea accizelor pentru bauturile aromatizate pe baza de vin si realizarea unei diferentieri clare intre vinul romanesc si cel de import. în plus, acestia cer sprijin pentru accesarea de credite printr-o banca specializata. De asemenea, viticultorii solicita sustinerea formelor asociative, sprijin pentru infiintarea de noi plantatii de vita de vie, precum si acordarea de subventii pentru supraproductia de vinuri de masa, care sa ajute la recuperarea costului de productie. Viticultorii se pling ca vinzarile le-au scazut drastic din pricina bauturilor fermentate linistit (BFL), dar si a importurilor masive de vin, care se vind sub etichete autohtone. Ginu Toma, presedintele Sindicatului National al Agricultorilor si Proprietarilor Propact, a declarat ca surogatele de vin, impreuna cu vinurile din import, ocupa peste 40% din piata vinurilor din Romania si au determinat viticultorii sa reduca preturile cu pina la 30%. Astfel, acestia ajung sa vinda chiar sub costul de productie. "Vindem cu 1-1,5 lei/litru fata de 2,5 lei in anii trecuti", a spus Toma. în plus, potrivit acestuia, viticultorii vor renunta sa mai cultive vita de vie, daca nu vor fi ajutati. (Daniel GIRLEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.