Ultima oră

Basarabenii din Vrancea se tem sa plece in tara lor

Ziarul de Vrancea
9 apr 2009 1436 vizualizări
Copiii moldoveni care invata in municipiu se tem ca daca vor pleca acasa nu vor mai putea reveni niciodata in Romania u in Focsani studiaza 20 de elevi basarabeni u acestia relateaza cum au incercat sa ia legatura cu familia, dar nu au reusit in ultimele zile de proteste u multi au frati si prieteni care protesteaza in centrul Chisinaului u tinerii basarabeni, la sute de kilometri de casa, au ramas fara bani si fara mincare si se tem ca nu vor mai putea ajunge acasa, intrucit vamile sint inchise de ieri u parlamentarii vrinceni cred ca in Moldova se incalca flagrant drepturile omului u europarlamentarul focsanean Alexandru Nazare se solidarizeaza cu tinerii de la Chisinau

In jur de 30.000 de protestatari au iesit de la inceputul saptaminii pe strazile capitalei Republicii Moldova, nemultumiti pentru "fraudarea alegerilor de catre comunisti". Daca in Romania 1989 a fost prima revolutie televizata, in Moldova 2009 a inceput prima revolutie transmisa online. Cum tinerii si-au dat intilnire pe Internet, mai multe site-uri din Moldova au fost blocate. Protestele fata de victoria comunistilor in alegerile legislative de duminica au fost reluate la Chisinau ieri. In jurul prinzului, peste 5.000 de tineri s-au adunat in centrul Capitalei, insa protestele au fost pasnice. Ieri a fost a treia zi consecutiva a revoltei. Fortele de ordine s-au grupat in centrul orasului, iar presedintele Voronin a anuntat ca, in cazul in care tulburarile de strada se vor repeta, autoritatile vor folosi forta pentru a-i imprastia pe manifestanti. Voronin arata insa cu degetul spre Romania sustinind ca tara noastra se face vinovata de proteste. Dincoace de Prut insa lucrurile se vad altfel. Potrivit stastisticilor furnizate de Serviciul pentru Imigrari, in judet locuiesc 343 de cetateni moldoveni, cei mai multi casatoriti cu romani. Elevii basarabeni, in numar de 20, par insa cei mai afectati de evenimentele de la Chisinau, ei fiind ingrijorati cu privire la soarta lor si a rudelor lor aflate in Moldova, despre care nu mai stiu nimic de citeva zile.


Elevii basarabeni se tem pentru cei ramasi acasa


Elevii din Moldova care invata in Focsani se afla intr-o situatie fara iesire. Pe de o parte ar dori sa se intoarca acasa cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Paste, dar pe de alta parte nu stiu daca ar mai putea sa revina in tara, odata ce protestele se vor incheia. Acestia ne-au marturisit ieri ca au ramas fara bani si fara mincare si nici nu stiu daca mai au posibilitatea sa faca rost de minimul necesar pentru a se descurca in aceste zile dificile. In municipiul Focsani sint 20 de elevi basarabeni, care invata la liceele din oras. Cei mai multi stau la internat. "Eu as vrea mai inainte de toate sa ajung acasa, dar toate vamile sint inchise. Speram sa se rezolve. Tatal meu mi-a spus ca ar vrea sa mearga sa protesteze, dar i-am zis ca imi e teama", ne-a spus cu vocea tremurinda eleva Felicia Dobos. Ea a adaugat ca spera ca tot ce se intimpla la Chisinau sa nu fie in zadar. Tot ce isi doresc tinerii din Moldova este sa duca o viata mai buna si sa fie cetateni europeni. Intrebati daca ar protesta si ei, tinerii au raspuns in cor ca nici nu ar ezita si ar fi alaturi de rudele si prietenii lor care vor sa schimbe ceva in tara. Elevii au mai povestit cu tristete cum au incercat sa ia legatura cu familia, dar multi nu au reusit, mai ales in conditiile in care au frati si prieteni care protesteaza in Chisinau. Liceenii au vorbit si despre motivele care i-au determinat sa studieze in Focsani, spunind ca orele de curs in Moldova nu se fac asa cum ar trebui si ca unii parinti chiar ajung sa plateasca pentru notele copiilor.


"Am ramas fara bani, fara mincare ..."


In cazul celor care vin din alte orase, in afara Chisinaului, se pare ca familiile lor stiu mult mai putine lucruri despre manifestatii decit cetatenii romani, deoarece televiziunile, ziarele sau posturile de radio sint cenzurate, difuzind desene animate sau filme de dragoste. "Si eu am vorbit cu familia mea, dar nu se stie mare lucru despre ce se intimpla la Chisinau. Am multi prieteni acolo, dar nu am reusit sa vorbesc cu ei. Daca as avea posibilitatea, as protesta si eu", a subliniat Dumitru Topala, de la Colegiul National Unirea. "Stam si ne gindim in aceste zile daca sa plecam sau nu, am auzit ca autocarele sint intoarse din drum. Dupa ce termin liceul aici, voi da la facultate in Bucuresti, in nici un caz in Moldova", a spus o alta eleva, Ana Botezatu, de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret". Tinerii privesc cu alti ochi intimplarile din tara lor, dovedindu-se mult mai deschisi la minte si mai liberi in exprimare decit concetatenii lor mai in virsta. Ei se arata indignati de faptul ca asemenea lucruri pot avea loc in secolul XXI. "Nici nu m-am gindit ca se poate intimpla asa ceva in anul 2009. Am vazut discursul lui Voronin si mi-a venit sa rid. Nici nu stie sa vorbeasca. Dorinta mea cea mai mare acum este sa ajung acasa, alaturi de parinti. Am ramas fara bani, fara mincare si fara posibilitatea de a le primi", ne-a mai spus cu tristete in glas Felicia. Basarabenii au adaugat ca nu conteaza foarte mult care dintre celelalte partide ar urma sa guverneze, vor doar sa scape de comunisti.


Violentele de la Chisinau, discutate la PE


Europarlamentarul focsanean Alexandru Nazare a fost marti printre tinerii basarabeni si romani care s-au strins in Piata Universitatii din Bucuresti si au protestat in spirit de solidaritate cu manifestantii de la Chisinau. Nazare a tinut sa specifice ca prezenta sa acolo a fost in calitate de simplu cetatean. Acesta ne-a declarat ca va discuta problema Republicii Moldova la Parlamentul European si ca este ingrijorator gestul celor de peste Prut de a introduce obligativitatea vizelor pentru romani. "Este posibil sa propun o rezolutie pe aceasta tema, sint convins ca problema Moldovei va fi adusa in prim plan la Parlamentul European. E ingrijorator ca Moldova a introdus obligativitatea vizelor fara preaviz de 48 de ore, asa cum este prevederea europeana. In legatura cu toate acuzatiile gratuite pe care ni le aduc, incearca sa gaseasca vinovati in afara Moldovei cind raspunsurile sint acolo. In raportul OSCE, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a reclamat listele electorale care contineau mult mai multi electori, cind trendul este unul descendent, cind de la noi, dar si de la ei au emigrat multi cetateni. Este greu de probat o frauda electorala. Insa, cel mai important este sa nu mai fie violente", ne-a declarat Alexandru Nazare.


Chisinaul incalca drepturile propriilor cetateni


Si parlamentarii romani si-au exprimat opinia in legatura cu evenimentele de la Chisinau. Deputatul liberal Nini Sapunaru sustine ca Romania nu trebuie sa se implice decit diplomatic pentru ca o eventuala imixtiune ar putea aprinde un butoi cu pulbere. Acesta a mai spus ca regimul comunist a recurs ieri la gesturi care nu sint in interesul propriilor cetateni. Studentii basarabeni care au incercat sa intre in Moldova pe la Vama Sculeni au fost tinuti la granita, scandind ore in sir "Vrem acasa". Dupa citva timp, granicerii le-au permis intrarea si i-au intors pe cetatenii romani din drum. De astazi, in Republica Moldova se poate intra numai cu viza. "Urmaresc cu stupoare evenimentele, am vorbit si cu Varujan Vosganian si nu-mi vine sa cred ca blocheaza intrarile in tara. Sa iti tii proprii cetateni la granita, este o incalcare totala a drepturilor omului. Statul roman nu este implicat cu nimic, tinerii basarabeni s-au saturat, nu vad nici un viitor si de asta protesteaza. Ce se pretrece acolo nu mai tine de un stat normal, este un regim totalitar. Romania este intr-o postura delicata, atit timp cit demonstrantii au fluturat steagul Romaniei, orice fel de imixtiune poate duce la gesturi de genul aducerii armatei pe strazi. Romania, in afara de armele diplomatice, nu poate folosi altceva in privinta Republicii Moldova", ne-a spus Nini Sapunaru, deputat PNL.


Romania un factor de echilibru


Situatia tensionata din Moldova l-a determinat si pe deputatul democrat-liberal Razvan Mustea sa ia atitudine. Acesta si-a exprimat ingrijorarea privind escaladarea violentelor de strada si speranta ca autoritatile de la Chisinau vor fi capabile sa gestioneze aceasta situatie in acord cu aspiratiile europene exprimate de societatea civila din aceasta tara. "Reprimarea violenta a manifestatiei ar putea avea efecte grave pe termen lung asupra credibilitatii democratiei din Moldova. Nu cred ca solutia rezolvarii problemelor este invocarea unor factori externi, aceasta trebuie gasita printr-o comunicare intre fortele politice de la Chisinau, luind in considerare si vocile societatii civile. Consider ca Romania nu reprezinta un pericol pentru vecinii nostri, cum in mod fals se acrediteaza in aceste zile, ci poate reprezenta un factor de echilibru in zona, prin sustinerea mecanismelor democratice", a precizat deputatul Razvan Mustea.


In Romania, doar cu viza


Cetatenii moldoveni nu pot intra in Romania decit cu viza. "Este normal sa intre cu vize, asa cum se intimpla in orice tara din Uniunea Europeana", a precizat comisarul Dumitru Amititeloaie. Pentru a obtine drept de sedere temporara in Romania sint necesare urmatoarele acte: pasaport, adeverinta medicala, dovada asigurarii medicale, dovada spatiului de locuit, dovada mijloacelor de intretinere, cu exceptia membrilor de familie cetateni romani, doua fotografii color tip pasaport, dovada achitarii taxelor aferente prelungirii dreptului de sedere si a costului documentului ce se emite in acest scop si alte documente in functie de viza de intrare in Romania obtinuta de la oficiile consulare sau misiunile diplomatice ale tarii noastre din strainatate. "De la inceputul anului 2009 au fost primite 15 solicitari de prelungire a dreptului de sedere temporara in Romania din partea cetatenilor moldoveni, din care 13 casatoriti cu cetateni romani, o angajare in munca si o reintregire de familie. Toate cererile au fost solutionate in termenul legal. Nu putem anticipa daca numarul acestor solicitari va creste sau va scadea in urmatoarea perioada", a mai adaugat Dumitru Amititeloaie.


Grupaj realizat de I. NICOLAIE, R. MANOLACHE, I. CRETU, D. GANEA • "In Romania o ducem mult mai bine"


 • Zbuciumul cetatenilor moldoveni se resimte si pe plaiurile vrincene. Conditiile precare de trai si regimul politic aspru i-au indemnat pe basarabeni sa se refugieze la noi, unde au gasit mai multa intelegere si au reusit sa-si gaseasca un loc de munca, daca nu foarte bine platit, macar platit la timp. "N-am mai vorbit cu cei de acasa de o luna de zile. Ce vad la televizor e de nedescris. Chiar si pe noi, care sintem cetateni moldoveni, ne intorc din drum. Am incercat sa-i contactez pe cei din Moldova, dar n-am reusit, toate liniile sint ocupate. Saracia de acolo si lipsa locurilor de munca m-au adus aici, salariul il primeam odata la trei, patru luni. Eu am plecat de 10 ani de acolo. In Romania o ducem mult mai bine", ne-a povestit ingrijorata Alina Miron, agent comercial in Odobesti, originara din Basarabia. (I. NICOLAIE)


 • 343 de moldoveni traiesc legal in Vrancea


 • Potrivit stastisticilor furnizate de Serviciul pentru Imigrari Vrancea, in judet locuiesc 343 de cetateni moldoveni. Dintre acestia 20 sint elevi, 22 sint muncitori la diverse firme, iar 297 sint casatoriti cu romani. Dintre acestia, 33 au drept de sedere permanent in Romania. Alte doua persoane se afla in alte scopuri, iar doua pentru reintregirea familiei. Comisarul Dumitru Amititeloaie, seful Serviciului pentru Straini, a tinut sa precizeze ca cei 22 de moldoveni angajati in Vrancea sint doar simpli muncitori, nici unul neavind propria afacere. "Cei 22 de angajati in baza autorizatiei de munca lucreaza in transporturi, mase plastice, comert, intretinere utilaje sau prelucrarea lemnului", a precizat comisarul Dumitru Amititeloaie. (D. CHIRIAC)


  În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

  Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

  Comentarii: 11

  Adaugă comentariu
  , acum 737264 zile, 18 ore, 36 minute, 21 secunde
  Moldovenii sunt si au fost intotdeauna ai nostri ca si pamantul Moldovei. Cred ca manelistii din politica romana ar trebui sa faca un pas inapoi si sa lase locul oamenilor de actiune. Fratii nostri au citeste integral
  , acum 737264 zile, 18 ore, 36 minute, 21 secunde
  Basarabenii nu trebuie sa plece in tara lor, basarabenii sunt in tara lor. Eventual daca doresc sa plece acasa, dar tara este aceasi pentru ca asa ne-a lasat-o Stefan cel Mare.
  , acum 737264 zile, 18 ore, 36 minute, 21 secunde
  Marele istoric al neamului romanesc Nicolae Iorga spunea cu privire la aceasata problema: "Vreau Basarabia, dar fara basarabeni!". Poate ca stia el ceva!
  , acum 737264 zile, 18 ore, 36 minute, 21 secunde
  Romani au fost stramosii nostri, romani si noi vom fi!
  , acum 737264 zile, 18 ore, 36 minute, 21 secunde
  Urmaresc indeaproape ceea ce se la mine in tara. In 2002 cand am fost peste 80.000 de oameni in PMAN(Piata Marii Adunari Nationale), si cand am protestat pasnic, nu au cedat comunistii, ba chiar mai citeste integral
  , acum 737264 zile, 18 ore, 36 minute, 21 secunde
  cum vreți voi sa eliberați de comunism o țară care nu vrea sa fie eliberată , voi ați urmărit transmisiunile din timpul negocierilor dintre Voronin și citeste integral
  , acum 737264 zile, 18 ore, 36 minute, 21 secunde
  Acum si-au adus aminte ca sint romani?dece atunci cind un roman tranziteaza MOLDOVA nu dau dovada de generozitatea si ospitalitatea romaneasca?Sint niste oameni slabi! Cind au dus-o bine cu rusii citeste integral
  , acum 737264 zile, 18 ore, 36 minute, 21 secunde
  Cosmin, daca ai dat peste unul rau nu inseamna ca toate sunt rele.. Mai stii proverbul cu padurea si cu lemnele uscate..
  , acum 737264 zile, 18 ore, 36 minute, 21 secunde
  Ai argumentat punctul tau de vedere, axandu-te doar pe esecul deschiderii unei afaceri. Si la fel ca si "Cosmin" ti-ai creat un steriotip despre Basarabeni. Si mai mult tin sa mentionez ca politica e citeste integral
  , acum 737264 zile, 18 ore, 36 minute, 21 secunde
  Romani am fost mereu, indiferent sub ce ocupatie.. Referitor la generozitate conceptul e diferit, si aceasta se datoreaza influentei mai multor factori, printre care si respectul reciproc... Cand a citeste integral
  Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
  Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
  1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
  2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
  4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
  Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
  Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
  Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.