Ultima oră

100 de case fantoma pentru sinistratii inundatiilor din 2005

Mihaela Beșleagă
8 apr 2009 1090 vizualizări
O comisie mixta de la Prefectura verifica modul in care s-au cheltuit banii si materialele pentru casele sinistratilor din 2005 u controlul este dispus in nota de constatare a Corpului de Control al MAI u Prefectura nu detine in acest moment o situatie centralizata cu numarul locuintelor care au fost finalizate cu fonduri primite de la Guvern

Specialisti din cadrul Comitetului pentru Situatii de Urgenta de la nivelul Prefecturii Vrancea, reuniti intr-o comisie de control, au demarat luni o ampla actiune de verificare ce vizeaza casele sinistratilor vrinceni construite in urma inundatiilor din anii 2005 si 2007. Controlul a fost dispus in nota de constatare a Corpului de Control al Ministrului Administratiei si Internelor, care, in urma unor controale incrucisate realizate in actele Prefecturii si la primariile vrincene, a constatat lipsa in documentele autoritatilor locale a 100 de case care ar fi trebuit construite pentru sinistrati. Imediat dupa inundatiile devastatoare din 2005, care au distrus complet 1.126 de case si au avariat alte 1.968, Guvernul a alocat fonduri si materiale pentru constructie in zeci de localitati vrincene, pentru constructia a 849 de locuinte noi si pentru refacerea altor 513. Se pare ca nu toate locuintele pentru care s-au trimis bani si materiale au fost si construite, dat fiind faptul ca 100 de case nu se regasesc in documentatiile citorva zeci de primarii vizate. De altfel, Prefectura nu detine in acest moment o situatie centralizata cu numarul locuintelor care au fost finalizate cu fonduri primite de la Guvern, in aceasta perioada lucrindu-se la realizarea uneia, dupa cum ne-au transmis reprezentantii institutiei. "In nota de control a MAI se precizeaza ca 100 de case nu se regasesc in documente. In acest sens, o comisie formata din specialisti din cadrul Comitetului pentru Situatii de Urgenta, formata din politisti, economisti, ingineri, finantisti, verifica pe teren existenta acestor locuinte in toate localitatile in care s-au construit case pentru sinistrati in urma inundatiilor. Mai exact, daca nu se regasesc in documente, se merge pe teren pentru verificari", a spus Traian Negulescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii. Surse guvernamentale au declarat ca, in primul rind, primarii aveau obligatia sa urmareasca modul in care s-au edificat aceste lucrari, dar o parte din responsabilitate revine si conducerii Prefecturii din acea perioada, in care prefect era Ion Oprea, iar subprefect Dragos Mircea, care ar fi trebuit sa dispuna astfel de verificari.


6 luni pentru remedierea neregulilor


Comisia de control instituita la nivelul Prefecturii a inspectat deja documentele de la primaria Vulturu, unde, la Vadu Rosca, este binecunoscutul sat al sinistratilor, urmind ca azi sa ajunga si la Vinatori, o alta localitate in care oamenii si-au pierdut casele in urma viiturilor. "Miine (azi, n.r.) vom primi vizita comisiei de control de la Prefectura, pentru a le pune toate documentele la dispozitie. La noi nu sint probleme, am fost controlati si de Curtea de Conturi", ne-a spus primarul Gheorghe Macovei din Vinatori. Lipsa caselor poate avea mai multe explicatii. Una dintre ele, inaintata de membri ai Corpului de Control al MAI, este ca unii sinistrati au valorificat materialele de constructii primite de la Guvern in alte scopuri, iar altii nu si-au mai facut case pentru ca nu le-au ajuns materialele si nu au avut banii necesari sa completeze suma necesara ridicarii de la fundatie a unei locuinte. De mentionat faptul ca, in nota de constatare, Corpul de Control, care a verificat activitatea Institutiei Prefectului din perioada 2004-2008, a dat termen 6 luni pentru remedierea neregulilor constatate. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.