Ultima oră

Bugetul Focsanilor poate cumpara un singur midibuz

Ziarul de Vrancea
8 apr 2009 928 vizualizări
Banii sint cam aceiasi ca anul trecut, 156.565 mii lei u in an de criza, municipalitatea nu are fonduri decit pentru investitiile aflate in derulare u angajatii Primariei nu vor mai primi sporuri decit in cazuri exceptionale

Din bugetul pe acest an, Primaria Focsani isi permite luxul pentru achizitionarea unui singur midibuz nou. Asta cu toate ca nevoile urgente ale Societatii de Transport Public Local sint de doua masini. Desi primarul Decebal Bacinschi a declarat ca va incerca sa gaseasca oferte avantajoase si sa suceasca niste bani, parerea directorului economic al Primariei, Natasa Nemes, a fost destul de clara: nu avem mai mult! Bugetul Focsanilor pe acest an este de 156.565 mii lei, comparabil cu cel de anul trecut. In 2008, municipalitatea a prevazut un buget de 162.288 mii lei, din care a realizat 150.619 mii lei. Din acestia din urma, 76.561 mii lei au fost venituri proprii. Alesii locali au adus ieri, in sedinta ordinara, doua amendamente la proiectul bugetar, acestea facind referire la suplimentarea cu 9,8 mii lei pentru Scoala "Duiliu Zamfirescu", ceruti de consilierii PSD, si solicitarea pentru un midibuz de 450 mii lei pentru transportul public. Potrivit Natasei Nemes, fondurile necesare acestor investitii vin de la alte capitole. In ciuda faptului ca bugetul lui 2009 este aproximativ acelasi cu cel din anul precedent, consilierii sint de parere ca prognoza bugetara a Primariei este una optimista, mai ales in ceea ce priveste gradul de incasare pentru taxe si impozite. Consilierul Mugurel Malureanu (PD-L) a precizat ca reprezentantii Primariei au prognozat scaderi la venituri, comparind cu estimarile la incasarile din 2008 si nu cu banii exacti colectati in vistierie. "Acest buget este unul foarte optimist, mai ales ca la cote defalcate impozit pe venit sint prevazute scaderi cu 10% fata de anul trecut. Ideea este ca aceste previziuni trebuiau calculate fata de incasarile de anul trecut, nu fata de estimari. Si cred ca scaderea va fi de 20%, poate si mai mult. La impozite si taxe pe cladiri, terenuri si autoturisme se prognozeaza cresteri fata de 2008 si nu cred ca este realist. Somajul se estimeaza a creste, a crescut si contributia la CAS, se anunta falimentul de microintreprinderi. Toate colectarile scad si noi prognozam cresteri", a comentat Mugurel Malureanu.


Functionarii, fara sporuri la orele suplimentare


Prin bugetul aprobat ieri s-a convenit ca functionarii sa nu mai fie platiti pentru orele suplimentare si sa beneficieze de timp liber in compensare. Doar in cazul in care acesta nu poate fi efectuat se vor acorda sporuri, dar nu pentru mai mult de 30% din personalul de executie si fara a depasi cele 360 de ore anual. La capitolul "Cheltuieli", nu mai putin de 77.555 mii lei sint alocati invatamintului, din care: 112 mii lei pentru bursele scolare, 66.037 mii lei pentru salariile celor 1.928 cadre didactice si personal auxiliar, 11.406 mii lei pentru bunuri si servicii, utilitati, reparatii si alte cheltuieli de functionare. De altfel, anul acesta, personalul din unitatile subordonate Consiliului Local nu va mai beneficia de tichete cadou. Un capitol prioritar il constituie si serviciul datoriei publice. Este vorba de imprumutul de 500 de milioane de lei, contractati de municipalitate pentru refacerea strazilor, din care anul acesta trebuie achitata prima rata, in valoare de 6.025 mii lei, plus alti 903 mii lei, care reprezinta garantia la imprumutul BERD contractat de Compania de Utilitati Publice Focsani si 191 mii lei, garantia la un alt imprumut contractat de CUP la BCR pentru achizitionarea unei automaturatori. In acest an, valoarea investitiilor este de 5.601.000 lei. Obiectivele vizate sint legate de cofinantari la unele proiecte aflate deja in derulare: cofinantarea la Piata Unirii (53% din valoarea totala), reabilitarea strazilor (20%), reabilitarea termica a blocurilor (12%), refacerea retelelor de gaze (8%), continuarea investitiei la Caminul de batrini, realizarea stationarului pentru animalele fara stapin, etc. Referindu-se la cheltuielile cu salariile angajatilor Directiei de Dezvoltare, consilierul Adrian Colin (PD-L) a fost de parere ca acestea depasesc, valoric, cunatumul sumelor alocate reparatiilor la strazi. Potrivit proiectului, pentru cei 285 de angajati exista un fond de salarii in valaore de 2, 240 milioane de lei. (I. CRETU, D. GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.