Ultima oră

Titlu de 4.200 ha padure, anulat de Prefectura

Mihaela Beșleagă
6 apr 2009 1834 vizualizări
Pentru retrocedarea terenului impadurit de pe Valea Milcovului este mandatat procuratorul Constantin Girboiu u viciile de procedura au dus la atacarea in instanta a acestui titlu, emis in ultima sedinta a Comisiei judetene de fond funciar din mandatul prefectului Dragos Mircea u si la Paunesti au fost anulate 108 dosare de retrocedari, bazate pe martori suveica

Comisia judeteana pentru aplicarea legilor fondului funciar din cadrul Prefecturii Vrancea a decis anularea unui titlu de proprietate de 4.200 hectare de padure pe Valea Milcovului, din cauza nerespectarii procedurii legale la punerea in posesie. Hotarirea a fost luata in cadrul celei mai recente sedinte a Comisiei judetene, care a avut loc joi, 2 aprilie, dupa ce Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) a propus comisiei modificarea sau anularea a 27 de titluri de proprietate. Aceasta a fost singura hotarire revocata de Comsie, dar care nu inseamna, deocamdata, anularea retrocedarii. Este vorba despre o suprafata insemnata de padure, de pe raza localitatilor Reghiu, Andreiasu si Poiana Cristei, care a fost revendicata pentru mai multi proprietari de procuratorul Constantin Girboiu, dupa cum ne-au confirmat surse din cadrul Comisiei. Aceasta punere in posesie a fost adoptata in ultima sedinta a Comisiei de fond funciar din perioada mandatului anteriorului prefect Dragos Mircea, aceleasi surse sustinind ca punerea in posesie a fost "trasa de par", s-a intocmit in graba, pe ultima suta de metri, desi nu se respectau toate conditiile legale. Practic, nu s-au urmat pasii legali de trecere a suprafetei din domeniul public in cel privat, apoi urmind sa se realizeze punerea in posesie. Viciile de procedura au dus, de fapt, si la atacarea ulterioara in instanta de juristii Prefecturii a acestui titlu, intrucit neregulile, dar si supafata mare, erau prea batatoare la ochi. Anterior, cunoscutul procurator Constantin Girboiu a reusit sa obtina o hotarire judecatoreasca prin care a fost pus in posesie cu 4.200 ha de padure pe raza localitatilor Mera, Reghiu, Andreiasu, din care numai pe comuna Mera au fost identificate ca fiind libere aproape 3.200 ha.


108 dosare pe martori "suveica", anulate la Paunesti


Tot in sedinta Comisiei de fond funciar care a avut loc joi s-a luat in discutie si documentatia intocmita de Comisia locala Paunesti privind reconstituirea dreptului de proprietate conform Legii nr. 247/2005 pentru 108 persoane. Comisia judeteana a decis anularea tuturor acestor dosare de retrocedari, facute pe declaratii de martori, asa-zisii martori suveica, intrucit nu existau la dosar toate actele legale, respectiv faptul ca macar vecinii sa detina un act de proprietate. Inclusiv primarii din Mera si Paunesti, doua puncte fierbinti ale retrocedarilor, au participat la sedinta Prefecturii. La Mera, in schimb, s-a confirmat decizia comisiei locale de fond funciar si s-a pus in practica hotarirea judecatoreasca, astfel incit s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru 160 de cetateni, care solicita circa 500 hectare de padure. "La Mera s-a dispus punerea in posesie conform hotaririi comisiei de fond funciar si a instantei a 160 de dosare", ne-a transmis purtatorul de cuvint al Prefecturii, Traian Negulescu. La Birsesti s-a revocat un act de proprietate intrucit s-a strecurat o greseala la redactare, mentionindu-se agricol in loc de padure, actul urmind sa fie inlocuit. "Nu vrem decit sa se respecte legea. Prioritar este sa fie improprietariti oamenii necajiti, cu 1-2 ha, pe amplasamentele pe care le-au avut si sa nu mai tot fie purtati pe drumuri", ne-a declarat si subprefectul Sorin Hornea, secretarul Comisiei judetene de fond funciar. In cadrul aceleiasi sedinte au fost validate si documentatiile intocmite in vederea expropierii pentru extindere DN2 Focsani-Ojdula si scrierea partiala a titlurilor de proprietate de la Valea Sarii, Birsesti, Vidra, Tulnici si Negrilesti. (Mihaela BESLEAGA)


Comisa judeteana a inceput sa cistige in fata lui Cosor


Juristii de la Prefectura au inceput sa-si faca datoria in ceea ce priveste procesele in care este implicata institutia, mai ales pe fond funciar, si incep sa incline balanta justitiei in favoarea institutiei. Astfel, Comisia judeteana pentru aplicarea legilor fondului funciar din cadrul Prefecturii a inceput sa cistige, in ultima perioada, in dosarele pe rol privind suprafete mari de padure cerute spre retrocedare de cunoscutii procuratori Marcel si fiul sau Alexandru Cosor. "De doua saptamini, comisia judeteana a cistigat mai multe dosare in instante, avind ca obiect restituirea pe fond funciar", ne-a spus Traian Negulescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii. Procuratorii Cosor au obtinut, in instanta, prin hotariri definitive si irevocabile, mii de hectare de padure, in zone cu potential, cum ar fi Soveja, in numele unor vechi familii boieresti. In aceasta perioada, la Judecatoria Panciu, unde Cosor a obtinut multe decizii favorabile, judecatorii se abtin pe capete in dosarele cu cauza Cosor. (M. B.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 17 ore, 20 minute, 35 secunde
Sper sa nu fie un foc de paie ci sa se faca dreptate si sa nu se mai dea TUNURI IMOBILIARE! *( sigur sunt interese mai mari)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.