Ultima oră

CSM vrea mai multe sanctiuni pentru magistrati

Nicoleta Cristea
6 apr 2009 1004 vizualizări
CSM a transmis ministrului Catalin Predoiu mai multe propuneri de modificare a legii privind statutul magistratilor, dar si a legii privind statutul CSM, pentru a se initia un proiect de act normativ.

Propunerile vizeaza statutul magistratilor asistenti, dar si modificari privind abaterile disciplinare, a sanctiunilor aplicate magistratilor etc. Printre modificarile propuse se numara cel al articolului 100, care mentioneaza ca "Sanctiunile disciplinare care se pot aplica judecatorilor si procurorilor, proportional cu gravitatea abaterilor, sint avertismentul, diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu pina la 15% pe o perioada de la o luna la 6 luni, mutarea disciplinara pentru o perioada de la o luna la 6 luni, la o instanta ierarhic inferioara sau, dupa caz, la un parchet ierarhic inferior, cu diminuarea corespunzatoare a indemnizatiei de incadrare, suspendarea din functie pentru o perioada de la o luna la 6 luni, excluderea din magistratura". De asemenea, CSM a mai propus modificarea procedurii disciplinare, respectiv suspendarea acesteia daca s-a inceput urmarirea penala pentru aceeasi fapta, sau introducerea posibilitatii sesizarii din oficiu a Inspectiei judiciare in legatura cu abaterile disciplinare ale magistratilor. "Propunerile sint rezultatul dezbaterilor dintre colectivul constituit la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii cu reprezentantii asociatiilor profesionale a magistratilor", sustine CSM, insa arata ca aceste actiuni sint destinate eficientizarii activitatii Consiliului in domeniul raspunderii disciplinare a magistratilor. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.