Ultima oră

Dosarul Oprisan, trimis din nou la Cluj

Nicoleta Cristea
4 apr 2009 1164 vizualizări
Curtea Constitutionala a decis ca articolul din codul de procedura penala este constitutional, prin respingerea exceptiei invocate de principalul inclulpat de la Consiliul Judetean

"Dosarul Coruptiei" se va intoarce la Tribunalul Cluj, aceasta fiind decizia luata de Curtea Constitutionala. Instanta a considerat ca articolul din codul de procedura penala pe care inculpatul Marian Oprisan l-a "denuntat" ca fiind neconstitutional, este conform legii. "In dosarul nr. 2410D/2008, Curtea a respins exceptia de neconstitutionalitate a art.332 alin.4 C.pr.pen.", se arata intr-o nota a Curtii, in care se mai specifica ca motivele care au stat la baza acestei decizii vor fi facute publice de indata ce hotarirea va fi redactata. Articolul contestat la Tribunalul Cluj se refera la motivele care pot sta la baza unei decizii de restituire a unui dosar anchetatorilor, in vederea refacerii urmaririi penale. Astfel, in noiembrie 2007, Judecatoria Focsani, acolo unde s-a incercat judecarea la fond a dosarului celor cinci angajati ai CJ Vrancea si a lui Valeriu Iacob, instanta a admis exceptia nulitatii urmaririi penale formulata de acesta din urma. Prin urmare, aceeasi instanta a restituit cauza Parchetului Focsani, considerind totodata ca DNA nu ar fi fost competenta sa instrumenteze dosarul. O cerere asemanatoare fusese insa respinsa de aceeasi instanta cu doua luni in urma, respectiv in septembrie 2007, cind Liviu Rusu a solicitat restituirea dosarului la organul de ancheta. Revenind la decizia din noiembrie, acesta a fost atacata cu recurs de DNA la Tribunalul Vrancea, sustinindu-se ca prejudiciul este cu mult mai mare decit a fost retinut de Judecatoria Focsani si, mai mult decit atit, fiind vorba despre functionari publici, automat competenta revine acestui organism. De la Tribunalul Vrancea dosarul a fost stramutat la Cluj in urma cu mai bine de un an, iar de aici, dupa aminari succesive, a fost inaintat la Curtea Constitutionala. Practic, "Dosarul Coruptiei" se "balaceste" in aceleasi ape ca si atunci cind s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor, fara a se inainta in ancheta sau in cercetari. Cei cinci inculpati au fost trimisi in judecata inca din vara anului 2006. Capul de afis il constituie Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, judecat pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordate, fals si uz de fals. Vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu, ex-directorul Directiei Economice, Valeria Teodorescu, ex-directorul Directiei Tehnice, Ion Costeanu, ex-seful Serviciului Drumuri si Poduri din Directia Tehnica a CJ, Liviu Rusu, si dirigintele de santier Iacob Valeriu au fost acuzati de complicitate la abuz in serviciu si la folosirea creditelor in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordate, precum si fals intelectual. Dosarul are ca punct de plecare asfaltarile din perioada alegerilor din 2004. Chiar daca in rechizitoriu DNA reclama un prejudiciu cu mult mai mare, Judecatoria Focsani a retinut ca cei sase ar fi pagubit bugetul Consiliului Judetean cu opt milioane de lei, pentru ca doar aceasta suma ar fi fost probata. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 14 ore, 26 minute, 43 secunde
Justitia trebuie sa se pronunte pentru a se stabili neVINOVATIA. pacat ca dureaza atat de mult pentru ca sunt sigur ca si d-l Oprisan ar vrea sa se clarifice acest stres!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.