Ultima oră

Noul Cod Civil, pumnul in gura presei

Ziarul de Vrancea
31 mar 2009 1980 vizualizări
"Opriti codurile": Prevederile noului cod ingradesc libertatea de exprimare a jurnalistului si pedespesc genuri precum satira sau pamfletul u potrivit Codurilor lui Predoiu, o ancheta jurnalistica poate fi stopata daca cel vizat afla de ea, sub pretextul garantarii dreptului la viata privata u AJR si CRP au reactionat dur declarind ca se produce un atentat la libertatea de exprimare u jurnalistii vrinceni amintesc de amestecul politic si considera ca societatea civila va riposta cu amendamente u liberalii au declarat ca vor depune motiune de cenzura daca unele prevederi nu se modifica u Nu de abuzurile presei ar trebui sa ne temem, ci de ascunderea tuturor mirsaviilor de catre cei care le comit , spune Gabriela Obodariu, presedintele Clubului Asociatiei Pro Democratia

Ziaristii care mai au tupeul vreodata sa prezinte dovezi de coruptie risca sa plateasca despagubiri insemnate conform noului Cod Civil, aflat in dezbaterea Parlamentului. Mai mult, oricine intra in posesia unor imagini si le difuzeaza risca si pedepse cu inchisoarea. Aviz amatorilor de glume cu politisti, parlamentari care dorm, ministri care iau spaga"¦ etc. Un infractor surprins furind sau autorul unui accident de circulatie surprins de camerele de supraveghere nu vor mai putea fi cunoscuti de publicul larg, pentru ca si cei care vor furniza imaginile jurnalistilor, cit si acestia din urma, pot fi acuzati penal. Nici fotografiile la vila unui politician, pentru a-i demonstra bunastarea, nu mai pot fi facute decit cu acordul respectivului, daca documentul va ramine in forma actuala. Mai mult, in Codul Civil au fost introduse dispozitii din legislatia franceza, care sa asigure protectia drepturilor personale nepatrimoniale, prin mijloace juridice specifice. Aceasta inseamna ca daca un ziar pregateste o ancheta de presa despre faptele unei persoane, (care pot fi si de competenta unui organ de cercetare penala) persoana in cauza, care afla despre respectivul material, sub pretextul garantarii dreptului la o viata privata, se poate adresa imediat instantei cu reclamatia ca ii sint incalcate drepturile nepatrimoniale, iar instanta poate decide blocarea aparitiei respectivului material. Mai mult, instanta mai poate dispune si confiscarea calculatorului, agendei, casetelor, reportofonului dar si a altor mijloace de proba care sustin demersul jurnalistic. Si asta in conditiile in care cel mai mare numar de dosare penale a plecat, nu de la autosesizari ale organelor de urmarire penala, ci dupa unele materiale, anchete si documente publicate de presa.



Ca un semn de maxima bunavointa, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, le-a sugerat jurnalistilor ca pot sa faca amendamente, daca doresc, la noile coduri, pentru a le trimite in Parlament. Dupa reactia opiniei publice si a societatii civile, Catalin Predoiu a afirmat ca aceste Coduri sint perfectibile si ca Ministerul Justitiei este deschis adoptarii unor amendamente. De altfel, pina pe 25 martie a fost termen pentru ca cei interesati sa propuna parlamentarilor modificari la aceste coduri Penal si Civil, de Procedura Civila si Penala. Potrivit declaratiilor deputatului Razvan Mustea Serban, s-au depus sute de astfel de propuneri, acestea urmind a fi dezbatute in plen. Liberalii, prin vocea purtatorului de cuvint al partidului, Bogdan Olteanu, au declarat ca intentioneaza sa depuna motiune de cenzura in cazul in care Codurile ramin in varianta anuntata de ministrul Catalin Predoiu. Deputatul PD-L Razvan Mustea, cel care a demarat si la nivel judetean o campanie de stringere de amendamente pentru perfectarea Codurilor, ne-a declarat ca in acest moment, comisiile pe Coduri au luat la rind spre dezbatere fiecare articol. "Nu ma pot pronunta cu privire la un draft, asa cum sint aceste Coduri in acest moment. S-a intrat la dezbateri in comisii, iar aici vor veni juristi, profesori universitari, experti si voci avizate care discuta pe marginea modificarii legilor. Dupa aceste dezbateri se va realiza un raport care va fi supus atentiei. Este prea devreme sa ma pronunt asupra Codurilor si nici nu ar fi sanatos din punct de vedere politic sa ma exprim acum asupra validitatii anumitor articole", s-a limitat sa spuna Razvan Mustea Serban.


"Atentat la libertatea de exprimare"


Asociatia Jurnalistilor din Romania considera ca Ministerul Justitiei a adoptat o maniera netransparenta si abuziva in incercarea de a introduce "o lege a presei in Romania, profitind de adoptarea in viteza si fara o consultare publica prealabila a noului Cod Civil". "Observam cu ingrijorare cum autoritatile statului, cu rea intentie sau din ignoranta, ingradesc libertatea de exprimare prin intermediul mass-media. Este inacceptabil «interesul special» pe care creatorii noului Cod Civil il acorda jurnalistilor ca fiind singurii potentiali creatori de prejudicii nepatrimoniale", atrage atentia Cezar Ion, presedintele Asociatiei. AJR a solicitat ministrului Catalin Predoiu sa explice de ce nu a organizat o dezbatere publica pe aceasta tema, in conformitate cu legea. "Conform viziunii autorilor exista un singur potential vinovat, aratat cu degetul in Codul Civil, pentru toate atingerile aduse valorilor strins legate de viata umana: jurnalistul. Si acest lucru fara a tine cont nici macar de eventuala actiune cu buna-credinta a acestuia", precizeaza AJR. Reactii au venit si din partea Clubului Roman de Presa, care cere reticenta maxima Parlamentului fata de modificarile aprobate de Guvernul Emil Boc la Codul Civil. "Clubul Roman de Presa considera ca protectia demnitatii persoanei trebuie sa fie un imperativ al practicii jurnalistice si ca aceasta trebuie sa se faca prin respectarea fara abateri a codurilor de autoreglementare", se arata si in comunicatul Consiliului de Onoare al CRP. In acelasi timp, CRP transmite jurnalistilor "sa se conformeze rigorilor autoreglementarii, exercitarea meseriei de jurnalist cu profesionalism si corectitudine fiind cel mai bun raspuns la actualele incercari de limitare a libertatii de exprimare". Cunoscutul publicist vrincean Alexandru Crihana apreciaza ca doar prin penita gazetarilor mai poate razbate vocea societatii civile. "Macar atit sa le mai ramina si gazetarilor. Penita cu care sa satirizeze si sa traga la raspundere faptele politicienilor si sefilor de institutii, care nu raspund nici in fata alegatorilor, nici in fata cetatenilor. Altfel prin legile pe care le-au aprobat acestia nu dau socoteala nimanui. Macar atit sa-i mai ramina si jurnalistului, satira, ironia, pamfletul pentru a compensa ineficienta legii", este de parere Alexandru Crihana, care si-a facut meseria si pe timpul regimului comunist, cind controlul asupra presei era unul extrem de strict.


Presa locala vorbeste de suprimarea politica


Jurnalistii vrinceni comenteaza si ei prevederile noului Cod Civil, despre care considera ca nu va ajunge a fi promulgat in forma actuala. Mass-media locale atrag atentia asupra abuzului pe care "Codurile lui Predoiu" le-ar putea face asupra meseriei de ziarist si amintesc de politicieni, care au nevoie de a iesi in presa in acest an electoral. Or, un pumn in gura gazetarilor ar insemna un minus de imagine si pentru acestia. "Tentative de a inchide gura presei prin diverse initiative legislative au mai fost, dar parca niciodata atit de bine structurate intr-un proiect de lege. Din fericire pentru noi, sintem deja in Europa si cred ca jurisprudenta europeana va sanctiona derapajele initiativelor legislative, in cazul in care acestea vor deveni act normativ. Personal, nu cred ca prevederile privind presa din proiectul noului Cod Civil vor fi supuse votului Parlamentului in formula actuala, ele vor suferi amendamente, probabil inspirate de societatea civila, care sa elimine aberatiile privind cenzura presei", este de parere Sebastian Oancea, director editorial la saptaminalul Jurnal de Gherila. "Disperarea politicienilor", aceasta pare a fi explicatia jurnalistilor pentru derapajele juridice propuse de ministrul Catalin Predoiu. "Cititorii au tot dreptul sa stie care este mersul unei anchete. Or ziaristii sint amenintati cu pedeapsa cu inchisoarea pentru simplul fapt ca isi fac meseria! Sper sa nu se ajunga la condamnari de acest fel din excesul de zel al unor judecatori. Cred ca se doreste mai mult intimidarea mass-media. Sint multe trusturi media si din ce in ce mai greu de controlat, iar politicienii mi se par disperati. Sa nu uitam ca este an electoral", considera Mihaela Vladescu, redactor sef la Radio Dada. "Cred ca este o lovitura sub centura data presei care nu a facut pina acum decit sa scoata la iveala neregulile din aceasta tara. Nu spun acum ca mass-media nu au gresit in anumite momente sau ca unele publicatii, gen tabloid, nu intra de multe ori fara justificare prea mult in viata intima a unei persoane. Dar de aici si pina la reducerea la tacere a intregii mass-media in acest moment nu mai este decit un pas", ne-a spus si Marius Grigorescu, producator la statia Realitatea TV Focsani. (Doina GANEA, Iulia CRETU)


"E ca si cind ai pune mina la ochi"


Mai multe organizatii nonguvernamentale au inceput ieri o campanie prin care vor sa opreasca procedurile parlamentare privind dezbaterea proiectelor codurilor. Campania "Opriti codurile" este o reactie a societatii civile la absenta unei dezbateri publice, prin care sa fi fost adoptate legal cele patru coduri, Codul Penal, Civil, de Procedura Civila si de Procedura Penala, care sint actele normative fundamentale pentru societatea romaneasca. Cele patru coduri completeaza prevederi din textul Constitutiei si reglementeaza cea mai mare parte a relatiilor ce se stabilesc intre cetatenii Romaniei sau pe teritoriul tarii noastre si care vor stabili civilizatia juridica a tarii pentru o perioada lunga de timp. ONG-urile atrag atentia si asupra faptului ca elaborarea acestor acte normative nu este un demers pur tehnic, ci trebuie sa reflecte prioritati fundamentale ale societatii, care nu pot fi luate in considerare fara a avea loc o dezbatere publica, de aceeasi parere fiind si presedintele Asociatiei Pro Democratia, Club Focsani, (asociatie care se numara printre semnatarii protestului), Gabriela Obodariu. "Mi se pare ca "apararea drepturilor patrimoniale" este un pas inapoi in libertatea de exprimare in Romania. Cred ca e pueril sa gasesti ca argument..."pai uite ca sint asa in tara cutare sau cutare", in cazul de fata Franta, cind ceea ce trebuie sa ai in vedere in primul rind e situatia din tara in care aplici reglementarile. Romania e o tara abia iesita dintr-o dictatura, unde coruptia e la ea acasa, iar libertatea presei e prin urmare cu atit mai importanta. Nu de abuzurile presei ar trebui sa ne temem noi, ci de ascunderea tuturor mirsaviilor de catre cei care le comit. E ca si cind atunci cind se petrece ceva grav linga tine, singurul lucru pe care l-ai face ar fi sa pui mina la ochi", ne-a spus Gabriela Obodariu. In acest context, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat pentru azi o intilnire cu ONG-urile, pentru a discuta proiectele si obiectiile aduse la Coduri si ca, dupa dezbatere, in cazul in care unele idei sint mai bune decit cele din proiectele Ministerului, ele vor fi trimise in Parlament. (D. GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 12 ore, 8 minute, 5 secunde
Se pare ca site-ul este bombardat cu mesaje non-sens de catre un robot. Probabil se doreste blocarea acestui forum. Si ieri si astazi a fost acelasi IP. Poate puteti bloca accesul de la acel IP.
, acum 739397 zile, 12 ore, 8 minute, 5 secunde
Este clar ca se pregateste drum neted pentru FOARTE MAREA CORUPTIE.Eminesc;Prin bunuri ce furara,in veci vezi cum cconspira/Contra celor ce dansii la lucru-i osandira/Si le subjuga munca vietii lor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.