Ultima oră

Sobolanii profita de criza financiara

Raluca Manolache
30 mar 2009 3288 vizualizări
In Vrancea s-a confirmat existenta periculosului virus Hantaan, originar din Coreea, care se transmite la om de la sobolan si nu are tratament u Directia de Sanatate Publica le-a cerut primariilor sa demareze urgent operatiunea de deratizare in aprilie, insa edilii se vaita ca nu au bani la buget u o solutie ar fi incasarea unei taxe pentru fiecare gospodarie

Sobolanii, inamicii sanatatii, ar trebui eradicati de autoritatile locale prin organizarea deratizarii de primavara. Toate primariile au fost informate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea ca actiunea trebuie organizata in aprilie, astfel incit judetul sa nu se confrunte cu o invazie de rozatoare. Stirpirea sobolanilor trebuie realizata de urgenta intrucit acestia transmit mai multe afectiuni grave precum pesta, trichineloza, leptospiroza sau, mai nou, virusul Hantaan, imun la tratament si care face parte din aceeasi familie cu Ebola.


Pentru prima data in Vrancea, anul trecut, s-a confirmat existenta periculosului virus Hantaan, care se ia din mediile frecventate de rozatoare. In comuna Nistoresti au fost confirmate trei cazuri de febra hemoragica cu sindrom renal determinata de hantavirusuri, in conditiile in care in tot mai putine localitati se realizeaza deratizarea anuala. Contaminarea se face pe cale aeriana prin inhalarea particulelor care provin din dejectiile sobolanilor. In urma acestor cazuri, toate cele 700 de gospodarii din comuna au fost deratizate, actiunea fiind organizata din fondurile primariei. "Dupa ce s-au depistat cele trei cazuri de boala s-au alocat 350 milioane de lei vechi pentru deratizarea intregii localitati. Au fost deratizate cele 700 de case, dar si adaposturile de animale si celelalte spatii din localitate. Populatia a fost multumita de aceasta actiune, mai ales ca lucrarile s-au facut cu bani de la bugetul local. Vom aloca fonduri pentru deratizare si in acest an, pentru ca rozatoarele transmit acest virus periculos, iar zonele de munte sint predisupuse la aceasta infectare", a declarat Ion Gogorita, edilul comunei. In Romania nu au fost foarte multe cazuri inregistrate, virusul care a imprumutat numele dupa fluviul care desparte Coreea de Nord de cea de Sud, facindu-si pentru prima data aparitia in 1955, in Bacau. Chiar daca nu au murit, bolnavii au ramas cu sechele grave de sanatate. In aceste conditii, primariile au fost instiintate de importanta deratizarii, mai ales ca in ultimii ani actiunea de stirpire a rozatoarelor nu prea s-a facut in mediul rural.


Primariile se vaita ca nu au bani


Chiar daca autoritatile sanitare trag un semnal de alarma pentru ca exista o infestare puternica cu rozatoare in mai toate localitatile, primariile ridica pentru moment din umeri si spun ca nu au bani si pentru deratizare. "Pentru a fi eficiente, actiunile de combatere a vectorilor trebuie sa fie realizate la nivelul intregii localitati si la termenele stabilite. Daca nu s-a facut deratizarea in aprilie, ea nu poate fi cumulata cu cea din octombrie, cind, la rozatoarele existente, se vor adauga cele venite din cimp pentru iernare. Din aceste considerente, organizarea si desfasurarea lucrarilor de combatere a rozatoarelor trebuie sa se realizeze imediat, urmind ca in octombrie sa se realizeze, conform programarilor, deratizarea de toamna", spune Gabriela Corduneanu, biolog in carul Directiei de Sanatate Publica. Unele primarii au informat institutia ca doresc sa realizeze deratizarea, dar nu au fonduri. "Stim ca deratizarea este o actiune utila, dar trebuie sa vedem ce bani vom primi", a precizat Daniela Mihalcea, primarul din Timboiesti. Aceeasi situatie este intilnita si la Cotesti, unde nu s-a mai facut de ani buni deratizarea in toata localitatea. "O sa facem deratizarea in functie de bugetul pe care il avem. Am primit deja oferte de la mai multe firme. In functie de buget vom face deratizarea in toata localitatea sau vom incerca sa facem in locurile cele mai vulnerabile", a precizat primarul Dorel Bolovan. Satenilor nu le ramine de facut decit sa se descurce asa cum pot si sa incerce sa tina la distanta sobolanii de propriile curti. "Deratizarea este destul de scumpa pentru ca trebuie facuta in toata localitatea. Pina atunci insa, fiecare are grija de propria gospodarie", a afirmat si Dumitru Robu, primarul din Gologanu. In Vrancea sint 11 firme autorizate pentru realizarea deratizarii. Agentii care vin din afara judetului au nevoie de aviz de la Directia de Sanatate Publica pentru a putea efectua aceste actiuni in judet. O solutie pentru primarii care nu au bani la buget ar fi impunerea unei taxe pentru fiecare gospodarie, astfel incit localnicii sa scape de soarecii si sobolanii care le pot aduce atitea neplaceri. Deratizarea unei gospodarii ar costa in jur de 20 de lei, dupa cum ne-au spus operatorii din piata. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.