Ultima oră

O vrinceanca darima prejudecatile italienilor

Camelia Stănilă
28 mar 2009 5606 vizualizări
Focsaneanca Diana Pavel Cassese se lupta sa schimbe imaginea romanilor din Italia, dar si sa elimine complexul mediocritatii si al marginalizarii de care sufera majoritatea conationalilor u casatorita cu Massimo, un italian care a locuit citiva ani in Romania, Diana si-a abandonat visul de a deveni profesor universitar in Bucuresti pentru a face mediere culturala in Peninsula u la doar 29 de ani, vrinceanca este vicepresedinte al Centrului Cultural Italo-Roman din Milano, dar si corespondent al citorva publicatii u Vom reusi sa-i «educam» pe italieni in spiritul acceptarii diversitatii romanilor, dar aceasta numai prin demersuri diplomatice si culturale sustinute , spune cu incredere tinara care isi tese ea insasi o poveste de succes in Italia

Diana Pavel Cassese, absolventa a Liceului Pedagogic din Focsani, nu s-a gindit niciodata ca va ajunge sa locuiasca in Italia, insa destinul a facut ca ea sa puna umarul la schimbarea perceptiei negative pe care o au italienii despre emigrantii romani, prin proiecte care promoveaza valorile culturale. Nu se numara printre romanii care au ajuns in Peninsula minati de dorinta de a-si face o situatie materiala. Din contra, periplul sau in Italia a pornit si continua cu succes datorita frumoasei povesti de dragoste pe care o traieste alaturi de sotul sau, Massimo, care ii da inepuizabile resurse de a-si construi o cariera departe de casa, dar mai ales de a evidentia alte modele comportamentale romanesti fata de cele descrise in mass-media italiana. "M-am «pomenit» ad hoc impartasind din experienta si sensibilitatea mea romaneasca, dind informatii despre valorile si cultura romanilor, privind interesele Romaniei si pozitia ei pe «tabla de sah» a relatiilor internationale, fara a exclude explicatii privind distinctia romani-rromi sau masurile adoptate de tara noastra pentru diminuarea infractionalitatii, abuzurilor sexuale, violentei in familie etc.", a sintetizat Diana rolul pe care si l-a asumat pe tarim italian.


"Povestea mea bate filmul si nu exagerez...", isi incepe destainuirile Diana Pavel Cassese, care locuieste in micul orasel Gravellona Toce, aflat in partea de nord a Italiei, la doar citiva kilometri de Lacul Maggiore. Tinara originara din Focsani considera ca i-a fost predestinat sa o ia pe acest drum, deloc usor, al darimarii prejudecatilor ce exista in Peninsula, atit de partea italienilor, cit si a romanilor. Absolventa de filologie, Diana a ales calea "diplomatiei culturale". Ca mediator cultural, iar recent din postura de vicepresedinte al Centrului Cultural Italo-Roman de la Milano, deschis impreuna cu scriitoarea Violeta Popescu, Diana contribuie, chiar daca cu pasi marunti, la formarea unei alte imagini a comunitatii romanesti. "Din pacate, cultura romana e inca vazuta ca o cultura minora. Lucrurile au inceput insa sa prinda contur si simt ca, unindu-ne eforturile, romanii de acasa si din diaspora, putem aduce in centrul atentiei aceasta cultura romaneasca care a dus cu sine multi ani, mult prea multi, complexul mediocritatii si al marginalizarii. Cred ca din acest imbold am si decis sa iau drumul Italiei, am simtit ca e un moment al revizuirilor, al rasturnarilor de canon. Romania trebuie sa-si promoveze valorile cultural-artistice", sustine vrinceanca de 29 de ani.


Modele scoase la rampa


Prin deschiderea Centrului Cultural Italo-Roman de la Milano, care gestioneaza si primul site de cultura romana, scris in limba italiana, - www.culturaromena.it - sint aduse in prim plan exemple ale culturii contemporane. "Un obiectiv al site-ului il constituie relevarea aportului cultural si artistic al elitei de orgine romana care traieste in Italia, precum Gheorghe Iancu, director al Corpului de Balet al Operei din Bucuresti, coregraful Marinel Stefanescu, scriitorul Mihai Butcovan, cistigatoarea Cerbului de Aur Luminita Dobrescu etc. Prin acest portal incercam sa prezentam Romania si comunitatea romaneasca din Italia intr-o lumina noua, printr-o noua strategie, luind ca «referenti diplomatici» frumusetile naturale, bijuteriile arhitectonice ale tarii noastre, cu tot patrimoniul lor istoric si spiritual, si, nu in ultimul rind, importantele contributii ale unor artisti, scriitori, oameni de cultura", a precizat tinara. De altfel, Diana a ajuns sa fie prima care sa traduca pentru italieni operele unor scriitori contemporani precum Mihai Zamfir, Paul Georgescu ori Dumitru Micu, sau care sa ofere informatii despre pictori ca Sabin Balasa si Corneliu Baba. "Pregatim, pentru luna iunie, patru seri de pictura 100% romanesca la Milano. De asemenea, vrem sa realizam o revista originala, in limba italiana, pentru promovarea culturii romane si stimularea turismului cultural, in vederea ameliorarii si consolidarii raporturilor dintre Romania si Italia. Avem depus un proiect la Ministerul Turismului si, in cazul unui feed-back pozitiv, primul numar va fi dedicat promovarii anumitor brand-uri: Romania - tara manastirilor, Romania - tara traditiilor si a obiceiurilor... O ampla parte o vom rezerva evidentierii folclorului romanesc ca element fundamental in definirea identitatii romanilor", a detaliat Diana Pavel Cassese, in privinta proiectelor derulate la Centru. Aceasta considera ca imaginea denigranta atribuita romanilor de presa italiana trebuie combatuta cu o campanie de afirmare a radacinilor latine comune ale celor doua popoare. "Mai mult ca oricind, fiecare putem contribui la evidentierea «diplomatiei culturale si turistice» a Romaniei prin toate aspectele: cultural, politic, geografic, calitatea muncii prestate etc. E momentul sa facem cunoscute valorile profunde ale identitatii romanesti, sa vorbim despre aportul acestora in context european si in societatea italiana", spune tinara din Focsani.


Acceptarea porneste din scoala ...


Diana Pavel este in prezent si coordonatorul pentru Romania al proiectului "Play Energy", o initiativa a companiei Enel adresata copiilor din scolile italiene si romane. Astfel, vrinceanca are posibilitatea de a analiza diferentele dintre sistemele de invatamint, dar si sa gaseasca noi modalitati de a-i apropia pe copiii de diverse nationalitati. "Participarea la un proiect care vizeaza scolile din Uniunea Europeana, Grundtvig, m-a ajutat sa inteleg succesul scolii italiene in pofida interesului scazut al elevilor italieni pentru asimilarea cunostintelor. Scoala italiana pune mai putin accent pe informare si mai mult pe formare, mai putin pe teorie si mai mult pe practica, pe laboratoare, raspunzind cerintelor pietei muncii si, implicit, orientarii lumii, in general. De aceea Italia are raspinditi in toata lumea bucatari de exceptie, stilisti etc. Italia investeste in cercetare, iar media vin in sprijinul cercetarii mult mai mult decit in Romania", spune romanca.


De pe plaiurile mioritice pe malul lacului Maggiore ...


In afara de lupta pentru imagine pe care o duce in numele tuturor romanilor, Diana Pavel reuseste sa aduca armonie si in familia pe care si-a intemeiat-o alaturi de un tinar italian, cel care de altfel a si convins-o sa plece in Italia. Desi considera ca din perspectiva valorii pe care o dau familiei italienii nu pot fi luati ca model, Diana spune ca i-a fost destinat sa se indragosteasca de Massimo Cassese. Iar acum, cei doi se pregatesc sa devina pentru prima oara parinti. "L-am cunoscut pe Massimo in Romania, pe cind eram profesoara de romana la unul dintre cele mai bune colegii nationale din Bucuresti, unde intrasem cu greu. Dar cum nimic nu e intimplator, se pare ca mi-a fost dat sa iau concursul la «I. L. Caragiale» tocmai pentru a-l intilni. Ne-am cunoscut prin intermediul parintilor unei eleve, pe care am avut-o la meditatie", a dezvaluit Diana. Cum viitorul sau sot avea o afacere in Romania, vrinceanca nu s-a gindit ca se va muta vreodata in Peninsula. "Am venit in Italia doar pentru nunta, nu am vrut sa-mi abandonez proiectele. In Bucuresti trebuia sa ma inscriu la un concurs pentru a deveni asistent universitar... Mi-am mincat tineretea studiind pentru a face cariera universitara, iar Italia echivala cu un vis naruit. Massimo aranjase deja casa pentru noi, insa cind i-am zis ca nu ma vad realizata profesional in Italia s-a mutat din nou in Romania, lasind un salariu de 2.500 de euro pentru unul de 500 euro. Asta pina m-a convins sa vin cu el in Italia...", ne-a marturisit vrinceanca. Diana spune ca sotul sau a facut-o sa descopere lucruri de admirat la poporul italian, cum e modelul specific al "micii afaceri de familie". "Apreciez acest mod «carpe diem» de a vedea viata. In plus, exista la italieni un spirit nationalist incredibil; romanii, dimpotriva, duc cu sine de veacuri acest complex al marginalizarii si al apartenentei la o cultura minora", detaliaza Diana.


"Mi-a placut sa-mi tes propria poveste..."


Tinara si ambitioasa, Diana nu a dorit sa cedeze greutatilor pe care oricine le intimpina intr-un loc strain. Vrinceanca de 29 de ani recunoaste ca bariera lingvistica a fost cea mai dificila, insa odata depasit acest aspect a fost de ajuns sa demonstreze ca e un bun profesionist. Si pentru ca a stiut sa se adapteze, sa preia ce e valoros din modul de viata italian si sa exploateze acest avantaj pentru a-i promova pe romani, Diana nu s-a simtit marginalizata si discriminata. "Mi-a placut sa-mi tes propria poveste, cu profesionalism, seriozitate si responsabilitate. Cred ca italienii au inteles ca sint un «strain» atipic. Nu m-am simtit nici izolata, nici «privita», nici discriminata, dimpotriva m-am integrat imediat, dar cu eforturi pe masura. Imi amintesc, atunci cind am asigurat-o pe mama ca o sa izbindesc si in Italia, ca o sa ma realizez profesional si aici, ca o sa fiu si in Peninsula o carte de vizita cu care sa se mindreasca, ca mi-a zis: «pregateste-te de ce-i mai rau, ca sa-ti fie usor acolo». A avut mare dreptate!", spune Diana Pavel, considerind ca nu e deloc usor sa demonstrezi cine esti cu adevarat. A invatat insa italiana in 6 luni si astfel a dobindit primul job, de coordonator de proiect Grundtvig pe linga o asociatie din Piemonte. Apoi, o alta asociatie din Verbania i-a propus sa faca medieri culturale... "Inainte gindeam romaneste, sa ai un post fix, sa-ti mearga anii de vechime, cum se zice. In Italia am invatat ca altele sint valorile adevarate", descrie tinara inceputurile sale pe tarim italian. Diana Pavel spera ca romanii sa duca acasa experienta benefica dobindita in strainatate, pentru a ajuta astfel la evolutia societatii de care ne tot plingem.


Literatura si credinta ii aduc Romania mai aproape


Diana a ramas cu sufletul aproape de Romania, pretuind tot ceea ce ne da identitate ca popor, lucru pe care si sotul sau, Massimo, il impartaseste. De altfel, in tinara familie Cassese se vorbeste romaneste, se merge la biserica (Massimo fiind botezat ortodox dupa casatorie) si se respecta datinile. Dupa cum incearca sa le induca si altor emigranti, Diana considera ca este foarte important ca romanii sa-si pastreze identitatea culturala si religioasa, care sint "premisa echilibrului interior". Mai mult de atit, tinara nu a renuntat la indeletnicirile sale scriitoricesti, publicind in continuare critica literara in "Observator cultural" si apreciata revista vrinceana "Prosaeculum". Articolele sale pot fi gasite insa si in mai multe publicatii din Italia, fiind redactor la pagina de cultura a site-ului www.it-si-ro.com, pe www.culturaromena.it, dar si in paginile singurului ziar romano-italian din Peninsula, "Obiectiv" din Torino. Nu si-a abandonat nici doctoratul, anul acesta urmind sa depuna teza cu titlul "Hermeneutica raului in proza criticilor romani postbelici". Desi se trezeste in fiecare zi la ora 5 si face naveta pina la Milano, Diana gaseste energie pentru toate proiectele sale, dar si pentru a se opri citeva ore la biblioteca, inainte de a se dedica familiei. "Sint o fire pozitiva, optimista, fiindca sint convinsa ca nu ne lasa Dumneazeu, mai ales pe cei indepartati de «toposul» acasa", incheie tinara care continua sa creada in capacitatea artei de a dobori toate barierele dintre oameni.


Corespondenta din Italia de la Camelia STANILA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
Demaemiain, acum 4048 zile, 16 ore, 49 minute, 17 secunde
QuencucracK <a href="http://vikawieier.com">xaikalitag</a> Actiokinc http://uillumaror.com - iziananatt curnelloperve http://gusannghor.com Guahtrawfut
priligy, acum 4071 zile, 16 ore, 4 secunde
http://bestonline-dapoxetine.info#14792 - priligy zwvfl http://bestonline-dapoxetine.info#36567 - priligy vdhbd <a href=http://bestonline-dapoxetine.info#13741>buy priligy online</a> alvsf
, acum 739398 zile, 19 ore, 55 minute, 49 secunde
foarte important ceea ce face. este foarte dificil sa lucrezi la asemenea proiect dar cu ulta rabdare si munca multa va reusi cu siguranta. mult succes.....
, acum 739398 zile, 19 ore, 55 minute, 49 secunde
Asemenea tineri ar trebui sa ne reprezinte in lume,ei ar trebui sa fie europarlamentarii nostri.Dar cum sa facem sa aiba loc pe liste?Pentru ca ,de obicei,acolo sunt trecute persoane care nu urmaresc citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 55 minute, 49 secunde
Ea este cumnata mea, nu a avut ocazia sa ma cunoasca, inca, dar sa stie ca toti cei de acasa o sprijinim, si-i uram mult succes.
, acum 739398 zile, 19 ore, 55 minute, 49 secunde
FELICITARI TUTUROR ROMANILOR CARE PRIN CEEA CE FAC ADUC O RAZA DE SOARE IN INIMA SI SUFLETUL NOSTRU. Un salut tuturor romànilor. Daniel Grigoriu : www.carpatica.net
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.