Ultima oră

Spitalul Judetean promite iar bonuri electronice pentru bolnavi

Raluca Manolache
27 mar 2009 1001 vizualizări
Bolnavii vor fi intimpinati la policlinica de un dispozitiv electronic menit sa le elibereze un bon de ordine u sistemul va fi implementat cu titlul experimental pentru cel putin sase luni u introducerea sistemului electronic de eliberare a bonurilor a fost promisa inca de acum citeva luni, cind Ziarul de Vrancea a relatat pe larg despre situatia bolnavilor

Lungile si chinuitoarele asteptari ale bolnavilor care vor sa prinda un bon de ordine la ambulatoriul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani ar putea lua sfirsit. Dupa ce ambulatoriul a tras zavorul pacientilor care se asezau cu noaptea in cap in fata unitatii, autoritatile doresc sa se implice pentru "amputarea" cozilor. Dr. Nicolae Moise, managerul unitatii spitalicesti, a anuntat ieri, in cadrul unei intilniri cu presa, care a avut loc la sediul Prefecturii, ca in ambulatoriul Spitalului din Focsani va fi instalat un sistem electronic de programare a pacientilor la cabinetele medicilor specialisti, in premiera nationala. Decizia a fost luata pentru a degreva aglomeratia. "Nu pot sa va spun ca va fi functional de la inceput, dar el va suferi modificari in functie de necesitatile si solicitarile pacientilor si personalului medical", spune dr. Nicolae Moise. Astfel, in cel mult trei saptamini bolnavii vor fi intimpinati de un dispozitiv electronic menit sa le elibereze un bon de ordine. Acesta va fi eliberat dupa ce toate documentele vor fi verificate si va contine numarul bonului, numarul cabinetului si ora la care trebuie sa se prezinte bolnavul. Sistemul va fi implementat cu titlu "experimental", iar avantajul acestuia este acela ca bolnavii nu vor mai trebui sa mai stea la cozi si sa astepte pe holuri pina cind le vine rindul, asa cum se intimpla acum. De altfel, Nicolae Moise spera ca odata cu implementarea acestui sistem bonurile sa nu mai fie date "pe sub mina", asa cum se intimpla pina acum. "Sistemul va fi gratuit pentru sase luni. Incercam sa fim promotorii acestui sistem. Incercam sa evitam darea acestor bonuri pe sub mina, cum se mai practica de anumite persoane", mai spune dr. Moise.


Pacientii pot fi programati si telefonic


In cazul in care sistemul va fi functional, spitalul va incheia un contract de inchiriere a aparatului, in schimbul a 400 de euro pe luna. Daca va fi nevoie, pe viitor se va instaura o noua taxa de 1 leu pentru emiterea bonului. Dr. Nicolae Moise a tinut sa precizeze ca pacientii nu sint obligati sa vina cu noaptea in cap la spital pentru a obtine acest bon de ordine, deoarece mai exista si ambulatoriul 2 al Spitalului (Policlinica nr. 2). In continuare, bolnavii vin noaptea la ora doua, trei pentru a-si lua bonurile care le permit accesul in cabinete. Pe de alta parte, baremul unui medic din ambulatoriu este de 28 consultatii pe parcursul a sapte ore. "Acest medic are nevoie de relaxare, trebuie sa gindeasca pentru ca a pune un diagnostic si a prescrie o reteta si un medicament nu le poti face in cinci minute. Medicii care lucreaza la noi au de multe ori cite 50-60 consultatii pe zi, nu se limiteaza doar la cele 28 de consultatii pe care Casa de Asigurari le deconteaza, deci mai fac si munca patriotica", a precizat managerul unitatii.

Totul a inceput de la "Policlinica rusinii"

In aceste conditii, s-a adus in atentie ca pacientii isi pot rezerva un loc si prin telefon. Acest lucru il pot face si medicii de familie, care au fost informati ca pot telefona la policlinica pentru programarea de consultatii. "Pacientul trebuie sa stie ca poate sa aiba acces la un serviciu medical printr-un simplu telefon sau prin intermediul medicului de familie care ii poate facilita acest serviciu acolo unde doreste. Cel care se adreseaza medicului este un om in suferinta si clar are nevoie de ajutor", a spus si prefectul Raluca Dan. Odata cu implementarea sistemului, autoritatile judetene spera ca pacientii sa inteleaga ca nu este nevoie de cozi pentru a primi servicii medicale de calitate. "Ziarul de Vrancea" a atras atentia inca de acum citeva luni asupra situatiei disperate a bolnavilor care se chinuie nopti la rind pentru a prinde un bon de ordine la policlinica. In urma unei campanii de informare si sensibilizare a autoritatilor, care s-a desfasurat pe parcursul a doua saptamini, pe baza unei serii de articole, reunite sub titulatura "Policlinica rusinii", conducerea spitalului a luat atunci si primele masuri. Printre propuneri s-a numarat si introducerea acestui sistem electronic de eliberare a bonurilor, cu termen de finalizare in decembrie 2008, care, iata, urmeaza sa fie pus in practica acum. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.