Ultima oră

Somerii de la Laminorul si bugetarii fara sporuri, la usa prefectului

Mihaela Beșleagă
24 mar 2009 2020 vizualizări
Cei aproape 500 de salariati de la Laminorul, aflati in somaj din octombrie, traiesc la limita subzistentei si au cerut ajutor de la Prefectura u pentru stat e mai simplu ca noi sa ne pastram locurile de munca, decit sa se cheltuiasca bani pentru reconversie profesionala , spune liderul sindicatului de la Laminorul u si sindicalistii Cartel Alfa au protestat ieri impotriva lefurilor din ce in ce mai mici din institutii u vom ajunge foarte rau, eu nu vad un viitor al copilului meu , ne-a spus o sindicalista de la FEN u liderii de sindicat au inaintat prefectului un memoriu, insa, ca de la bugetar la bugetar , Raluca Dan a rispostat spunind ca in Prefectura s-au acordat salarii de merit si sporuri ilegale anul trecut

Framintarile sociale se fac tot mai simtite si in Vrancea. Intr-o singura zi, au dat glas nemultumirilor si disperarii de criza cei aproape 500 de angajati de la sucursala Laminate SA, care se afla in somaj tehnic de jumatate de an, dar si sindicalistii din sectorul bugetar, contrariati de taierea sporurilor salariale. Si unii, si altii, au tras un semnal de alarma autoritatilor asupra perspectivei sumbre de a nu mai avea cu ce sa isi asigure traiul. Sucursala Laminate SA trece de citeva luni printr-o situatie cel putin delicata, fiind afectata din plin de criza economica. Firma se afla in imposibilitatea de a-si plati angajatii, atit timp cit materia prima este mai scumpa decit produsele finite. Oamenii spera in continuare ca Guvernul va lua in considerare solutiile propuse de oficialii societatii si ca va sprijini industria autohtona. Tot spre Executiv se indreapta si plingerile sindicalistilor Cartel Alfa, care ameninta cu greva generala si boicotarea anului scolar, daca nu se renunta la diminuarile salariale.


Ieri, in cadrul sedintei Comisiei de Dialog Social de la Prefectura, s-a dezbatut situatia sociala disperata in care au ajuns salariatii Laminate SA Focsani. Cei 480 de angajati se afla in somaj tehnic din luna octombrie 2008, directorul Matei Neagu precizind ca salariatii au venit la serviciu in luna decembrie, dupa care s-au reintors in somaj. Acesta a explicat ca s-a ajuns la aceasta situatie ca urmare a lipsei de cerere a materialelor produse de firma locala si a faptului ca sint importate in Romania produse similare la preturi mai mici. Directorul Matei Neagu a tinut sa arate ca situatia a ramas neschimbata si dupa ce societatea a dispus reducerea pretului de vinzare a produselor, chiar sub pretul de achizitie al materiilor prime, pentru a scapa de stocuri. La solicitarea angajatilor de la sucursala Laminate SA, acestia urmeaza sa fie consiliati de catre AJOFM, in vederea reconversiei profesionale, ca urmare a faptului ca nu se cunoaste strategia economica a actionarului majoritar. De altfel, acesta nu a fost prezent ieri la intilnire, cum nu s-a prezentat nici la intrevederile care au avut loc la nivelul ministerelor, aratindu-si lipsa de interes vizavi de soarta societatii. Dezbaterea de ieri a avut loc in urma unei sesizari primite de la sindicatul societatii. "Noi am adus solutii concrete la criza pe care o traversam. Trebuie doar ca Guvernul sa le puna in practica si sa o ia din loc caruta. Am tras un semnal de alarma pentru a deschide ochii autoritatilor si pentru cei care muncesc, nu doar la cei care se gindesc la cresterea salariilor. Noi vrem sa avem de lucru, prioritar pe timp de criza este sa ne pastram locurile de munca, nu sa ajungem sa protestam in strada. Pentru stat e mai simplu ca noi sa ne pastram locurile de munca, decit sa se cheltuiasca bani pentru reconversie profesionala, la urma urmelor, noi sintem laminatori", ne-a spus Stan Codrescu, liderul sindicatului Lamiter.


Solutia: sprijinirea productiei si a fortei de munca autohtone


Una dintre solutiile propuse guvernantilor este alocarea de fonduri din rezerva statului pentru a se plati societatilor autohtone procesarea resurselor minerale, in vederea producerii de fier beton si de profile, necesare in sustinerea proiectelor de infrastructura, astfel incit sa se foloseasca materia prima si forta de munca autohtona. O alta solutie este impunerea de taxe si impozite mai mari pentru importurile de produse similare aduse din tari din afara comunitatii europene, precum Turcia sau China. Laminate SA este una dintre cele trei intreprinderi independente din tara, care nu fac parte dintr-un trust, alaturi fabricile din Braila si Turnu Magurele. La Laminate se produc plase sudate, profile mijlocii si fier beton. în cadrul discutiilor care au avut loc ieri la Prefectura, inspectorul sef al ITM Vrancea, Victoria Diaconu, a aratat ca Laminorul are o restanta de plata a avansului salariului, pe luna februarie, care s-ar putea achita saptamina aceasta. Angajatii, care afla in somaj tehnic, primesc 75% din salariu. "Avem cit sa subzistam, sa ne putem plati facturile si datoriile. E normal ca oamenii sint nemultumiti", a spus Stan Codrescu, liderul de sindicat din fabrica. "Prefectul Raluca Dan a precizat ca Institutia Prefectului este preocupata de situatia sociala de la societate si ca se doreste gasirea unor solutii de iesire din acest impas, in limita atributiilor legale", precizeaza Traian Negulescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii. O prima concluzie a sedintei Comisiei de Dialog Social este aceea ca produsele romanesti ar trebui promovate mai bine in rindul consumatorilor, idee pe care s-a tot batut moneda in ultimul timp dar care, cel putin in cazul societatii Laminate, nu a fost pusa in practica. Liderul de sindicat Stan Codrescu spera la relansarea societatii, cu sprijinul autoritatilor, chiar daca metalurgia romaneaca este in impas.


Sindicalistii Cartel Alfa au venit cu jalba la Prefectura


Ieri la prinz, si 25 de sindicalisti de la Cartel Alfa au protestat in tacere in fata Prefecturii, pentru a-si arata nemultumirea fata de politica dusa de actualul Guvern, care nu tine cont de partenerii sociali. "Am iesit in strada ca sa ne manifestam dezacordul fata de politica Guvernului de diminuare a veniturilor salariale ale personalului bugetar, care este exprimata prin ordonanta de urgenta ce elimina sporurile salariale, salariul de merit si al 13-lea salariu. Mai sintem nemultumiti deoarece Guvernul nu a pus in aplicare Ordonanta 221 prin care de la 1 octombrie urmau sa se mareasca salariile profesorilor cu 50%. Cerem Guvernului sa gaseasca alte solutii de a stringe bani la buget pentru a depasi aceasta criza si inceperea negocierilor cu noi pentru adoptarea legii unice de salarizare a personalului bugetar", a declarat Emil Ravoiu, liderul vrincean al Cartel Alfa. O alta nemultumire a sindicalistilor este intentia Executivului de a face un imprumut la FMI, care, spun ei, nu are o destinatie precisa, de acesti bani probabil urmind sa beneficieze tot cei care au facut-o si pina acum, factura fiind achitata de salariati, cei cu venituri mai putine. La protestul de ieri au participat membri afiliati Cartel Alfa, de la Federatia Educatiei Nationale (FEN), dar si lideri de sindicat din primariile Marasesti si Golesti, precum si reprezentanti din agricultura. Desi s-a asteptat la o prezenta mai numeroasa, liderul Emil Ravoiu argumenteaza ca multi dintre membri s-au temut probabil de repercursiunile pe care le-ar fi avut de la angajatori si astfel, au lipsit de la protest.


"Amaritii din administratia publica o ducem de azi pe miine"


"Aceste masuri ne afecteaza foarte puternic. Stiti ce inseamna sa ai doi copii la facultate? Este foarte greu dintr-un salariu de 12 milioane sa asiguri cazare si masa la doi copii, si sa mai intretinem si familia. Vom ajunge foarte rau, eu nu vad un viitor al copilului meu", ne-a spus Sorina Dragomir, profesoara la Liceul de Muzica si Arte Plastice "Gh. Tattarascu", care purta ieri o pancarta de la "FEN". Si liderul sindicatului Malprim de la primaria Marasesti a atras atentia asupra faptului ca eliminarea sporurilor ar duce la scaderea drastica a salariilor functionarilor, majoritatea dintre acestia fiind incadrati cu salariul minim pe economie. Printre sporurile de care beneficiaza angajatii din primaria Marasesti se numara sporuri pentru conditii vatamatoare de munca grea si de stres (15%), spor de fidelitate, care, in functie de vechimea in munca, variaza intre 5% si 25% si sporuri pentru mentinerea sanatatii si securitatii in munca (intre 280-380 lei). "Peste 80% din personalul primariei Marasesti se incadreaza la 5% spor. Eliminarea acestor sporuri ar insemna, in conditiile in care in primarie 70% din salariati sint incadrati cu salariul minim, sa nu poti sa traiesti. Majoritatea au credite bancare, care se ridica la nivelul unui salariu, din ce mai traieste omul? Eu inteleg sa reduci cheltuielile, dar ia la aia care au 20-30 de sporuri, nu la amaritii astia din administratia publica, unde o ducem de azi pe miine", a spus Pavel Dragu, lider al sindicatului Malprim de la primaria Marasesti.


Prefectul: "Si eu sint bugetar si ma afecteaza deciziile Guvernului"


Liderii de sindicat au inaintat prefectului un memoriu de protest. Raluca Dan i-a asigurat ca, in calitatea sa de reprezentant al Guvernului in teritoriu, va transmite mai departe cererile sindicalistilor. De asemenea, aceasta a aratat ca, la rindul sau, ca bugetar, este afectata de deciziile Executivului, dar ca a constatat ca anul trecut la Prefectura s-au acordat salarii de merit si alte sporuri necuvenite. "Si eu sint bugetar, si pe mine ma afecteaza deciziile Guvernului. De asemenea, sint si organ de conducere, ordonator tertiar ce-i drept, dar sint ordonator de credite. Vreau sa va spun ca, din pacate, la nivelul institutiei prefectului Vrancea s-a constatat in anul 2008 ca s-au facut niste cheltuieli care nu isi aveau rostul si au incarcat bugetul cu niste sume care nu se regasesc. De exemplu, Corpul de Control al MAI a constatat ca la nivelul Prefecturii nu s-a facut ceea ce trebuia si, in schimb, toata lumea din Prefectura avea calificative exceptional, salariu de merit, ore suplimentare", a declarat prefectul Raluca Dan cu referire la inaintasul sau liberal Dragos Mircea. Aceasta a subliniat faptul ca promisiunile actualului Guvern nu se pot duce la indeplinire in citeva luni. "Nu vreau sa plecati de aici cu ideea ca nu se vor rezolva problemele, dar vreau sa le spuneti si colegilor dvs, ca de la bugetar la bugetar, ca este greu, dar asta nu inseamna ca in perioada urmatoare nu se vor gasi solutii. Acest Guvern are un mandat de 4 ani, la finalul acestuia vor duce la indeplinire promisiunile din planul de guvernare. Si cind te casatoresti, sotul nu iti promite ca iti face si casa, si masina si copilul in doua luni de zile", a adaugat Raluca Dan, incercind sa-i induplece pe sindicalisti. Acestia au plecat din biroul prefectului fara o solutie concreta. Proteste similare au avut loc ieri in fata tuturor prefecturilor din tara. Daca nemultumirile nu vor avea ecou in rindul guvernantilor, sindicalistii ameninta cu greva generala, iar cei din invatamint cu boicotarea anului scolar. Astazi, la nivel central, liderii confederatiei Cartel Alfa, dupa intilnirile programate la Ministerele Finantelor si Muncii, vor decide graficul protestelor viitoare. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 12 ore, 32 minute, 9 secunde
Deci bugetarilor nu le-ajung banii. OK, de unde-ar trebui lor sa le vina banii ? Pai de la industrie. Si unde e industria (Laminorul) ? Pai e tot in strada ca nu-si mai poate vinde produsele. De ce nu citeste integral
, acum 739392 zile, 12 ore, 32 minute, 9 secunde
De ce veniti la usa PREFECTULUI ? dragi laminoristi.VRANCEA E PE PRIMUL LOC.A fost bine pana acum, nu uitati pana acum sa exploatat vaca comunismului nimeni na sesizat, acum incep rezultatele munci citeste integral
, acum 739392 zile, 12 ore, 32 minute, 9 secunde
Cred ca problema principala a Vrancei este ca noi producem ca prin 1960 dar traim in 2009. Nu avem nici o fabrica care sa produca ceva serios dar in schimb avem puzderie de supermarketuri carora un citeste integral
, acum 739392 zile, 12 ore, 32 minute, 9 secunde
Dan Nica a recunoscut: Am luat bani de la FMI pentru ca riscam sa nu putem plati salariile bugetarilor. VAI! VAI! VAI! Am facut mega-angajari la Politie, SRI, Procuratura, Garda Fin, alte controale si citeste integral
, acum 739392 zile, 12 ore, 32 minute, 9 secunde
NE ASTEAPTA SCLAVIA.
, acum 739392 zile, 12 ore, 32 minute, 9 secunde
BUN--BRAVO va laudati bine ce faceti atit dumneavoastra cit si guvernul din care faceti parte doamna prefect ,mai bine ati face urmatorul pas catre normalitate cum ar fi :,deoarece ne-am saturat cu citeste integral
, acum 739392 zile, 12 ore, 32 minute, 9 secunde
In ultimi 4 ani primaria a angajat aproape 50 de oameni? Pentru ce ba nene, daca va duceti la informatii fix la intrare o sa gasiti pe stanga 3 persoane care dau informatii-3?????De ce 3? Va dati citeste integral
, acum 739392 zile, 12 ore, 32 minute, 9 secunde
Buna ziua, poate sa-mi spuna si mie cineva cat costa impozitul pentru 1 ha de vie pe anul 2009, in Bontesti jud. Vrancea?Multumesc.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.