Ultima oră

Pensionarii, vinzatori fideli in tirgul de vechituri

Daniel Garleanu
23 mar 2009 1154 vizualizări
Nea Caragea aduce in tirgul de vechituri lucruri care odata i-au fost dragi si utile u Preturile le negociez, citeodata le mai dau si pe degeaba, ca sa nu le mai car acasa , spune batrinul

De la piese vechi de masina si pina la haine second-hand, pipete pentru vin sau tuica, tirgul de vechituri deschis in fiecare miercuri si duminica in bazarul din Focsani stringe aproximativ 30 de pensionari sau someri cu diferite lucruri adunate de prin casa. Inchiriatul unei mese ii costa pe vinzatorii de vechituri doi lei pe zi, in conditiile in care sint zile in care se satura numai cu fumul de mici care invaluie talciocul, pentru ca de gustat nu poate fi vorba. Unii vin aici doar pentru a scapa de lucrurile netrebuincioase de prin gospodarii, insa pentru altii, tirgul de vechituri este o sursa suplimentara de venit. "Duminica merge mai bine, dar miercurea e foarte slab. Vin aici sa vind de prin casa, de pe la copii ce nu le mai trebuie, pentru ca am nevasta bolnava de diabet", ne spune Gheorghe Burca, in virsta de 61 de ani. "Nevasta mea nu a lucrat niciodata, am tinut-o acasa, a fost stuardeza vietii mele", a mai adaugat batrinul, care a scos ieri la mezat baterii, telefoane vechi, bijuterii, casti pentru telefon, o placa de par si alte nimicuri de prin casa. De obicei, batrinii zabovesc pina in jurul orelor 12-13 in spatele meselor, timp in care mai impartasesc din amintirile tineretii cu vecinii vinzatori. "Vin aici pentru ca ma mai intilnesc cu lumea. Preturile le negociez, citeodata le mai dau si pe degeaba, ca sa nu le mai car acasa. Am o carte de la baiatul meu pe care nu as vrea sa o vind, dar daca pica ... Cu banii pe care ii fac, merg si maninc un mic si beau o bere", spune nea Caragea, care a venit de la ora 6.00 sa vinda piese pentru masini, citeva foarfece uzate si citeva recipiente pentru degustarea vinului. "Nu merge vinzarea, cel mai mult am facut 10 lei. Ce sa facem, e criza "¦", spune si Vasilica Apetrei, in virsta de 70 de ani, care vinde haine trimise de copii din strainatate. In timp ce politicienii ocupa fotolii moi pe baza voturilor pensionarilor, acestia din urma asteapta in curent, in spatele unei mese inchiriate, vreun client amator de chilipiruri. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 11 ore, 14 minute, 48 secunde
PE CAND TITLURI CA: UN ELEV A TRECUT STRADA PE ROSU sau LA ALTEX SE VAND SI TELEVIZOARE sau O PISICA E GATA SA FETE IN BOXA UNUI CETATEAN PROASPAT MEMBRU PSD?!?!?!?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.