Ultima oră

Spitalele ajung la primarii

Ziarul de Vrancea
23 mar 2009 1458 vizualizări
Unitatile spitalicesti din Vidra, Odobesti, Panciu, Marasesti si Adjud vor ajunge in subordinea autoritatilor locale u Partea proasta e ca aceasta descentralizare a sistemului medical se produce intr-un moment de criza financiara , spune Florin Vetrescu, viceprimarul orasului Odobesti

Unitatile spitalicesti vor trece in urmatoarea perioada in subordinea autoritatilor locale. Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a declarat ca unele ministere au facut pasi importanti pe linia descentralizarii, iar in doua saptamini spitalele vor trece in subordinea autoritatilor locale. La nivelul judetului Vrancea in grija primariilor ar urma sa ajunga spitalele din Vidra, Odobesti, Panciu, Marasesti si Adjud. "Din aprilie vor trece in subordinea primariilor si asistentii comunitari. Vor fi platiti tot prin Directie pina in luna iunie. Din punct de vedere administrativ trecerea spitalelor este benefica pentru ca administratiile locale vor fi obligate sa se implice in dotarea si sustinerea financiara a unitatilor", spune dr. Marina Maiorov, directorul interimar al Directiei de Sanatate Publica. Daca pina acum primariile nu erau obligate sa sustina financiar unitatile spitalicesti, de acum inainte vor trebui sa se implice mai mult. "Descentralizarea sistemului medical romanesc are parti bune, dar si parti mai putin bune. Ca parte buna as aminti faptul ca, trecind in subordinea consiliilor locale, va exista un mai bun mangement al folosirii sumelor care vin de la buget. Exista insa si pericolul ca aceste sume sa nu fie suficiente, ca de obicei, iar consiliile locale sa fie obligate sa suporte cheltuieli din bugetul propriu, si asa destul de redus. Primaria si Consiliul Local Odobesti a sustinut deja financiar lucrarile de modernizare a spitalului orasenesc din Odobesti. Cred ca din punct de vedere managerial vom putea finaliza mult mai repede lucrarile de modernizare la Spital. Partea proasta este ca aceasta descentralizare a sistemului medical se produce intr-un moment de criza financiara", spune Florin Vetrescu, viceprimarul orasului Odobesti. Autoritatile locale spera sa primeasca finantari in continuare si de la Ministerul Sanatatii pentru ca spitalele sa nu fie inchise din lipsa fondurilor. "Sper ca Ministerul Sanatatii sa dea si fonduri pentru ca putem renunta la un astfel de obiectiv. Trebuie sa luptam pentru a mentine spitalul indiferent de ce probleme se vor ivi. Sper sa dea si fonduri si sa se desfasoare activitatea in mod normal", a precizat Nica Micu, primarul comunei Vidra. Descentralizarea sistemului sanitar nu vizeaza deocamdata spitalele judetene. Spitalele mari vor trece in subordinea autoritatilor locale dupa evaluarea proiectului pilot care va fi pus in aplicare, in acest an, in Capitala. Proiectul pilot prevede in administrarea Primariei Bucuresti a 18 spitale, mai putin cele de urgenta. (Raluca MANOLACHE)


Politia Rutiera si Spitalul ar putea ajunge la Primaria Focsani


Procesul de descentralizare, pe care coalitia guvernamentala incearca sa-l demareze, ar putea aduce Politia Rutiera, Spitalul "Sf. Pantelimon" sau institutii de cultura ori care deruleaza activitati din domeniul tineretului si sportului in curtea Primariei Focsani. Vicepremierul Dan Nica a anuntat zilele trecute ca are programata o noua runda de consultari pentru stabilirea metodelor de numire a directorilor de scoli si spitale. De asemenea, proiectul de lege prin care o parte din atributiile politiei trec in subordinea autoritatilor locale este deja gata. Astfel, sectorul de ordine si siguranta publica sau cel rutier trec in grija primarului. In scurt timp, edilul focsanean Decebal Bacinschi ar putea coordona si functionarea Spitalului Judetean. Proiectul de descentralizare ar da municipalitatii si dreptul de a gestiona banii pentru functionarea unitatii spitalicesti. In urma transferului de putere de la centru in teritoriu, anumite institutii si agentii ar putea fi unite. Pina in luna mai se va stabili exact si cum va fi descentralizata activitatea culturala, dar si cea care tine de domeniul tineretului si sportului. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 17 ore, 38 minute, 49 secunde
VESNICA POMENIRE!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.