Ultima oră

Nu sint crotalii pentru toti mieii

Nicoleta Cristea
21 mar 2009 1187 vizualizări
Un kilogram de carne de miel taiat va costa in jur de 15 lei in apropierea sarbatorilor peascale

Crotaliile aflate in depozitele Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea nu acopera necesarul pentru toti mieii pe care crescatorii vor sa-i scoata la vinzare de Paste. Oficialii DSVSA spun ca, desi stocul nu poate acoperi toate efectivele de ovine din judet, legea permite citeva libertati. Astfel, cu toate ca animalele trebuie sa fie dotate cu crotalii, legea specifica faptul ca, in cazul mielilor, contralierea poate fi facuta la momentul in care parasesc exploatatia, sau pina la maxim 9 luni. "Noua nu ne-au fost semnalate probleme, pentru ca in momentul in care au existat solicitari animalele respective au fost inmatriculate. La nivelul ANSVSA probabil sint datorii si din aceasta cauza nu au fost furnizate crotaliile necesare in toata tara, raspunzindu-se in cantitati foarte mici fata de nevoile reale. Cu certitudine putem vorbi despre o lipsa de crotalii, insa Ordinul 33 spune ca un animal care nu paraseste exploatatia poate ramine pina la 9 luni neinmatriculat, si cu siguranta pina in acel moment se va rezolva problema. Autoritatea ne-a asigurat ca se va asigura tot stocul necesar", a asigurat medicul veterinar Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA. Pina la acesta data, in judet exista un stoc de 25.200 de crotali, in conditiile in care necesarul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor se situeaza in jurul cifrei de 100.000. In primele doua luni ale anului au fost crotaliate 17.317 ovine, iar de la inceputul acestei actiuni, in urma cu patru ani, au fost inmatriculate in acest fel 429.350 de animale. In Vrancea, potrivit site-ului ANSVSA, in 2006 erau inregistrate 165.455 de ovine, ceea ce reprezenta un procent de 2,24% din totalul pe tara. Ionut Avram, vicepresedintele Asociatiei crescatorilor de ovine si caprine Miorita, ne-a declarat ca in jur de 3.000 de miei din Vrancei vor fi exportati cu ajutorul unei firme din Siria, animale pentru care s-au gasit matriculele necesare. Acesta a apreciat ca un kilogram de carne de miel taiat va costa in jur de 15 lei in apropierea sarbatorilor pascale. (Nicoleta CRISTEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 19 ore, 4 minute, 48 secunde
IN ANGLIA FERMIERII AU INTREBAT: LA CE BUN CHELTUIALA CU CROTALII? APOI ASOCIATIILE DE FERMIERI S-AU OPUS LA CROTALIERE, ASA CA NICI PANA AZI NU SUNT CROTALII LA ANIMALE IN ANGLIA. SI AIA SUNT FOARTE citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.