Ultima oră

Biserica „Sfinții Apostoli Cazaclii”, pe lista monumentelor istorice

Ziarul de Vrancea
18 mar 2009 2049 vizualizări

Demersul Ziarului de Vrancea cu privire la salvarea bisericilor mutilate pare a repurta un prim succes. Prin ordin al ministrului Culturii, Biserica "Sfintii Apostoli Cazaclii" va intra pe lista monumentelor istorice, in urma demersurilor incepute de colegul nostru Valentin Musca, cel care si-a pus semnatura si pe o carte care a scos la lumina bisericile mutilate din judetul nostru. 

Biserica este abandonata din 1940 si, abia in 2006, Primaria Odobesti a inceput procesul de clasificare. Negasind-o in evidenta nimanui, lacasul de cult a fost inregistrat in inventarul administratiei locale. Pentru a completa dosarul, in 2007 si 2008 s-au organizat sapaturi arheologice. Dosarul a fost gata anul trecut si a fost depus la Directia pentru Cultura Vrancea. Comisia Zonala a Monumentelor Istorice, reunita in februarie, a dat avizul si a inaintat dosarul de clasificare spre Comisia Nationala a Monumentelor Istorice. Aici, Sectia de Evidenta a Comisiei a dat la rindul ei avizul, propunind spre aprobare Comisiei Nationale. Va urma, prin ordin al ministrului, ca biserica "Sfintii Apostoli Cazaclii" sa intre pe Lista Monumentelor Istorice de interes national.

"Calatorii care zaresc ruinele bisericii «Sfintii Apostoli», undeva la capatul unei strazi ale podgoriei nu isi imagineaza ca in acest lacas de cult, acum doua secole, cei mai faimosi negustori de vinuri din Europa de Est, dupa ce participau la slujba duminicala, stabileau pretul vinului pentru toata Europa de rasarit. Si mai ales ca intr-o podgorie din Tarile Romane, acesti negustori cazaclii au ridicat o biserica numai pentru a se putea inchina si ruga pe graiul lor, fie in ruseste, fie in greceste, fie in romaneste", scrie Valentin Musca in "Biserici Mutilate", o radiografie a starii de uitare si degradare spirituala in care se afla tara romaneasca.

"Biserica «Sfintii Apostoli» din Cazacli-Odobesti este unul din lacasurile de cult unicat in podgoriile romanesti. Ca astazi este o ruina este cu totul alta poveste si este vina credinciosilor si a conducerii Bisericii locale. Ca sta in picioare de jumatate de secol, nu este meritul contemporanilor, ci al constructorilor care au ridicat cu migala o adevarata opera de arta, care impresioneaza prin calitatea materialului si maiestria ornamentelor", mai scrie colegul nostru despre biserica negustorilor cazaci. (Ziarul de Vrancea)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.