Ultima oră

Femeile din Vrancea, mai cochete decit ardelencele

Iulia Crețu
17 mar 2009 965 vizualizări
40 de firme vin cu cele mai noi produse de incaltaminte, imbracaminte, lenjerie de pat si accesorii u firmele de profil din sectorul incaltaminte au avut o crestere de 5% in 2008 fata de anul precedent

Miine se va deschide la Focsani, la Sala Polivalenta, cea de-a 54 editie a Tirgului de Imbracaminte si Incaltaminte "Confintex". Acesta este organizat de Federatia Patronala a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS) si Expoconfintex, organisme care, in ultimii patru ani, vin in fiecare sezon la Focsani cu noutati vestimentare autohtone si din import. La standuri vor expune in jur de 40 de firme, printre care si citeva din Vrancea, si care vor propune clientilor preturi "de criza". Organizatorii afirma ca, in urma periplului prin tara, s-au creat stiluri diferite la cumparaturi ale romanilor. Aurelientiu Popescu, presedintele companiei Expoconfintex, spune ca publicul vrincean este diferit de cel din Ardeal, in sensul in care "oamenii din Vrancea au o cultura despre moda". "Lumea a capatat o educatie despre moda, in special femeile, dat fiind ca ati avut atitea fabrici in zona", a laudat cochetaria reprezentantelor sexului frumos organizatorul de tirg. Cei si mai ales cele care vor sa-si reimprospateze garderoba pentru primavara-vara pot vizita expozitia cu vinzare de miine, incepind cu ora 10.00 si pina la 20.00. Duminica, tirgul este deschis vizitatorilor pina la ora 17.00. "Majoritatea expozantilor vor veni cu preturi mici pentru ca nu pot rezista in aceasta perioda dificila. Ca si vinzare, aceste tirguri nu sint foarte profitabile, insa producatorii care participa nu stau numai la standuri, merg si prin magazinele din oras si stabilesc noi comenzi. Prin aceste expozitii vindem moda pentru ca lumea sa fie in pas cu tot ce e nou si modern", spune Aurelientiu Popescu. Reprezentantii Expoconfintex si FEPAIUS adauga faptul ca in aceasta perioda de criza cumparatorii trebuie sa sprijine productia interna, de cele mai multe ori de mai buna calitate decit importurile din tarile Asiei. "Transmitem un indemn: haideti sa cumparam produse romanesti! Intr-adevar, sint multi care ne spun: vreau produse romanesti, dar le caut si nu gasesc!", a mai declarat Popescu.


Ne incaltam din strainatate


Reprezentantii din industria de confectii spun ca in intreaga Europa lucreaza in domeniul textile peste 3 milioane de angajati. In ultimii patru ani, Romania a pierdut prima pozitie de pe batrinul continent in privinta exporturilor din confectii. In acest moment, industria de lohn mentine tara noastra pe un loc trei, dupa China si Turcia. In ultimii ani, si numarul celor care lucreaza in fabrici de confectii a scazut cu 150 de mii de angajati. Daca sectorul imbracaminte a cunoscut un trend descendent, din 2005 si pina acum pierzind 30%, cel al incaltamintei a urcat in 2008 cu 5% fata de 2007. Chiar si asa, romanii au incaltat de doua ori mai multe perechi de pantofi decit au produs fabricile "Made in Romania". "Sectorul de incaltaminte a crescut cu 5% fata de 2007. Avem un numar de 2.100 de fabrici care au produs 30 de milioane de perechi de incaltaminte in 2008. Din acestea, am exportat 95% si doar 1,5 milioane au ramas in Romania. Noi am importat 65 de milioane de perechi", a prezentat reprezentantul FEPAIUS. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.