Ultima oră

Parchetul Adjud ramine cu un singur procuror

Nicoleta Cristea
11 mar 2009 2598 vizualizări
Prim procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Adjud va fi ingropat in dosare u seful procurorilor spune insa ca va face imposibilul, iar o parte din dosarele de la Adjud vor fi preluate la Focsani

Inca un procuror vrincean solicita pensionarea, dupa ce luna aceasta au primit aviz favorabil in acest sens altii patru. Saptamina aceasta, Victoria Vasilache si Florentina Sova, magistrati in cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, Neculai Sandu, din cadrul Parchetului Focsani, si Gheorghe Voinea, de la Parchetul Adjud, au primit "unda verde" pentru pensionare. De aceasta data insa, situatia este una delicata, intrucit Marinica Ruxandru este cel de-al doilea procuror de la Adjud care urmeaza sa iasa la pensie, astfel incit la acest parchet va ramine un singur magistrat. Prim procurorul Lucian Homoceanu va ramine singur in fata dosarelor. Delegatia acestuia in functia de conducere va expira luna viitoare si ramine de vazut daca se va mai angaja in acest post. "Mandatul de conducere probabil il voi prelungi, problema este ca sint singur intr-o schema de patru magistrati. Cei doi colegi ai mei au deciziile de pensionare de jumatate de an. Adevarul este ca nu este usor, cu dosarele in lucru, patru sedinte pe saptamina la instanta, plus alte treburi administrative. In ceea ce ma priveste, am si audiente si situatii pe care trebuie sa le predau CSM sau Parchetului General, mai ales ca ritmul este foarte alert. Ei cer situatii azi pentru ieri", ne-a declarat prim procurorul Homoceanu, vizibil ingrijorat de criza care se profileaza. Mai mult decit atit, acesta a mai aratat ca din anii 90 si pina in prezent volumul de activitate a crescut de patru ori, dat fiind si cadrul legislativ mai strict, dar si a exigentelor mult mai mari. Specialistii spun ca in fata noilor coduri recent adoptate este ca si cum ai face din nou scoala. Mai ales ca nu sint certitudini ca acestea vor ramine valabile, dat fiind ca in 2004 noul cod penal nu a fost aplicat nici o zi.

Procurorii, "caprele negre" ale justitiei

Fiecare procuror de la Parchetul Adjud a avut o medie de 500 de dosare in lucru in 2008, mai marele parchetului de aici preconizind ca in 2009 se va bate recordul "" 1.000. "Am aproape 200 de dosare in lucru, insa majoritatea sint solutionate. In afara de aceasta, mai sint si sarcinile aferente functiei. Trist este ca nu prea sint perspective. Doar sa fie numiti procurori cu delegatie, desi nu cred. In ultimii ani, parchetele locale din Adjud si Panciu nu au primit procurori noi. Cred totusi ca vointa este, insa practic nu se rezolva nimic", a mai aratat procurorul Lucian Homoceanu. Cu toate ca si asa volumul de munca al procurorilor este unul foarte mare, prim procurorul parchetelor vrincene, Ion Lefter, spune ca se va lupta pentru deblocarea situatiei. "Vom prelua noi din dosare. Va fi si mai greu pentru ca in curind va pleca si grefierul sef de acolo si va deveni imposibil de lucrat cu un singur grefier. Revenind la magistrati, tragedia mai mare ar fi sa plece toti cei cu drept de pensionare. Sint doua solutii, si anume intrarea prin examen, care se face de regula de doua ori pe an, si absolventii de la Institutul National al Magistraturii (INM). Oricum ar fi, absolventii de INM nu pot acoperi lipsa de posturi, pentru ca sint foarte multe vacante. Nici nu mai vin asa multi bine pregatiti, nu vor sa isi asume raspunderea. In conditiile in care sint nepregatiti, este mai bine nici sa nu intre in sistem", ne-a spus prim procurorul Ion Lefter. Cu toate ca la inceputul anului prim procurorul dadea asigurari ca nu se gindeste la pensionare, acum se pare ca lucrurile s-au mai schimbat. "Este din ce in ce mai complicat. Au fost situatii cind procurorii pensionabili au mai ramas o perioada la insistentele mele. Acum nu mai am nici o motivare sa ii rog sa ramina", a adaugat procurorul sef. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.