Ultima oră

CSM tine inspectiile sub cheie

Nicoleta Cristea
7 mar 2009 993 vizualizări
Garantul independentei justitiei incalca Legea 544/2001, legea care reglementeaza liberul acces la informatiile de interes public

Cu toate discutiile privind transparenta, Consiliul Superior al Magistraturii se fereste sa dea date concrete privind rezultatele inspectiilor judiciare efectuate anul trecut. La inceputul anului, CSM a publicat intr-adevar o situatie cu inspectiile judiciare efectuate la toate instantele, dar a refuzat sa detalieze situatia din Vrancea. Chiar daca se vrea un garant al dreptatii, CSM se pare ca aplica legea dupa bunul plac. Nu numai ca a ocolit intrebarile adresate de cotidianul nostru, ci a si depasit termenul de 30 de zile stabilit de Legea 544/2001 in care ar fi trebuit sa ne trimita un raspuns. CSM ne-a comunicat totusi ca in anul 2008 asupra judecatorilor de la Tribunalul Vrancea si instantelor arondate inspectia judiciara a efectuat 46 de verificari. CSM a omis sa raspunda cite verificari au pornit de la articolele de presa. Mai mult decit atit, in raspunsul remis dupa 38 de zile, nu se face nici o referire la aceste aspecte. "La Inspectia judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au fost inregistrate 46 de sesizari avind ca obiect activitatea profesionala a judecatorilor de la Tribunalul Vrancea si instantele din circumscriptia acestuia", ne-a "detaliat" CSM. De asemenea, CSM a uitat sa ne mentioneze cum s-au solutionat concret inspectiile. "Din cele 46 de verificari efectuate au fost solutionate 35 de cauze, din care 4 cauze au fost clasate iar 7 cauze se afla in curs de solutionare", suna raspunsul CSM. Conform datelor facute publice la inceputul anului, pina la 19 decembrie 2008, la Inspectia Judiciara s-au inregistrat 5.987 de lucrari, numar valabil pentru toti magistratii din tara. De mentionat ca Ziarul de Vrancea a solicitat CSM si informatii legate de verificarile efectuate asupra procurorilor, la care, evident, nu s-a primit nici un raspuns. "în ceea ce priveste verificarile efectuate asupra procurorilor din Vrancea urmeaza ca sa va fie comunicate dupa ce informatiile solicitate vor fi transmise de catre Inspectia judiciara", ne-a comunicat CSM, aceasta dupa ce termenul prevazut de lege a fost depasit deja! (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.