Conservele din Thailanda, urmarite si in Vrancea
Inspectorii DSVSA Vrancea sint pe urmele conservelor de peste provenite din Thailanda, dupa ce un muncitor din Pitesti a decedat iar alti cinci au fost transportati in stare grava la spital, in urma unei infectii cu botulism. Saptamina trecuta, sase muncitori de la o firma de constructii au ajuns la Spital, fiind suspectati de botulism, dupa ce au consumat o conserva din peste in sos tomat, cumparata de la un supermarket, iar de aici au fost trimisi la Bucuresti la institutul de boli infectioase Matei Bals, unde unul dintre ei a decedat. Ulterior, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a dat alerta in toata tara. "Exista o alerta data pe conservele de sardine provenite din Thailanda. La noi nu au fost cazuri de botulism, insa am gasit conserve din loturile incriminate. Nu tot lotul prezinta acest risc, ci doar in anumite conditii de depozitare se poate vorbi despre o contaminare. Cu toate acestea, au fost puse preventiv sub sechestru si in mod cert va urma distrugerea lor. Se fac in continuare verificari la nivelul depozitelor si unitatilor de desfacere pentru punerea sub sechestru a conservelor provenite din lotul respectiv", ne-a explicat Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA. Se pare ca lotul de conserve a provenit de la doua depozite alimentare, din comuna Voluntari si din Dragomiresti, fiind importate din Thailanda. Nu este primul caz de imbolnavire de botulism provocata de consumul carnii de peste din conserva, in iulie 2008 un craiovean fiind internat din acelasi motiv. De altfel, in ultimii ani, conservele de peste importate din Thailanda au fost incriminate in mai multe cazuri de imbolnavire sau infestare cu salmonella. Botulismul este o boala infectioasa neurotoxica, paralitica si extrem de severa, ce debuteaza prin afectarea nervilor cranieni si ulterior a celor maduvei spinarii. Vestea buna este ca infectia nu se extinde de la o persoana la alta. (Nicoleta CRISTEA)