Ultima oră

Toate instantele din tara vor avea programul Jurindex

Nicoleta Cristea
3 mar 2009 1250 vizualizări
Modelul Vrancea va fi copiat de toate instantele pina in 2010

Luna trecuta, intre presedintele Tribunalului Vrancea si cel al CSM s-a incheiat un protocol in vederea extinderii serviciului Jurindex la nivelul tuturor instantelor judecatoresti, program dezvoltat in exclusivitate de Tribunalul Vrancea. "Acest proiect a fost asumat de Consiliul Superior al Magistraturii drept o directie principala de actiune pentru anul 2009, avind in vedere Raportul interimar al Comisiei Europene din 12 februarie 2009", se arata intr-un comunicat de presa al Tribunalului. Obiectivul final al acestui proiect il reprezinta publicarea in format electronic, cu protejarea datelor cu caracter personal, pe www.jurisprudenta.org, a hotaririlor judecatoresti pronuntate de cele 16 curti de apel, 45 tribunale si 180 de judecatorii. Se preconizeaza ca numarul tuturor acestor acte se va ridica la peste un milion pe an. Plenul CSM a stabilit deja anumite date de referinta in ceea ce priveste implementarea programului. Astfel, pina la sfirsitul lunii aprilie trebuie sa fie publicate toate hotaririle curtilor de apel pronuntate anul trecut, in timp ce pina la sfirsitul anului acesta, in teorie, vor fi afisate hotaririle curtilor de apel din anul 2009, precum si hotaririle a jumatate din tribunalele din tara pentru 2008 "" 2009. Potrivit graficului, pina la sfirsitul anului viitor trebuie sa fie publicate toate hotaririle tribunalelor, dar si cele ale judecatoriilor. "Tribunalul Vrancea, prin mijloace proprii, a reusit inca din noiembrie 2008 realizarea unei aplicatii revolutionare, unica la nivel national, care permite publicarea hotaririlor judecatoresti in forma in care sint pronuntate de instante, cu anonimizarea datelor cu caracter personal ale persoanelor implicate. Tribunalul Vrancea este singura instanta din tara ale carei hotariri judecatoresti sint accesibile in mod gratuit si general publicului larg, pe internet", se mai arata in comunicatul de presa. "Modelul Vrancea", respectiv Jurindex, a stirnit de la inceput interesul autoritatilor din Ministerul Justitiei, insa nevoia implementarii la nivel national a crescut si mai mult dupa aprecierile facute de Comisia Europeana in raportul pe Justitie de luna trecuta. Acest program urmareste sa aduca o mai mare transparenta in sistemul judiciar. (Nicoleta CRISTEA)


Jurindex, inscrisa la "Crystal Scales of Justice"


Proiectul vrincean Jurindex, care presupune publicarea tuturor hotaririlor instantelor pe net, a fost inscris la concursul "Crystal Scales of Justice". Aceasta performanta este cu ait mai laudabila cu cit este prima participare a Romaniei la acest concurs, demarat in urma cu patru ani. "Premiul se acorda la nivel european pentru descoperirea si promovarea unor practici eficiente si inovative in ceea ce priveste organizarea instantelor in statele membre ale Uniunii Europene si ale Consiliului Europei, pentru a imbunatati functionarea sistemului public in domeniul justitiei", arata Tribunalul Vrancea. în 2005, Comisia si Consiliul Europei au creat premiul european bianual "Crystal Scales of Justice" pentru proiectele care au ca scop imbunatatirea organizarii judiciare si a procedurilor, a schimbului reciproc al cunostintelor si al celor mai bune practici in domeniul justitiei penale. Premiul se va acorda insa doar in anii in care nu se acorda un premiu in domeniul justitiei civile. Ceremonia de decernare va avea loc intr-o sesiune plenara a Forumului pentru Justitie, in prima jumatate a anului 2009. (N. CRISTEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.