Ultima oră

Criza ne lasa fara martisor in piept

Daniel Garleanu
28 feb 2009 1426 vizualizări
Sarbatoarea martisorului scoate vrincenii din case pentru a-si procura simbolurile colorate ale primaverii.

Cu toate ca sarbatoarea este incarcata de simbolism, vinzatorii nu sint incintati de vinzari. "Vinzarea merge prost, se simte criza. Am inceput sa vind de marti, 24 februarie, si stam pina luni, 2 martie. Cel mai ieftin produs pe care il avem este 50 de bani, iar cel mai scump 13 lei. Femeile cumpara pentru copii, la scoala, iar barbatii pentru sotii, iubite", spune Vero, o vinzatoare de martisoare confectionate chiar de ea. "Vinzarea merge binisor, nu ca in alti ani, dar"¦ se simte criza la maximum. Femeile cumpara mai mult. Asta e a treia zi de cind vind si o sa stau pina duminica, 1 martie. Dupa cum se misca, nu sper sa cresca vinzarea", spune si Ion Galaoanu, venit din Adjud sa vinda simbolul primaverii. Vrincenii cumpara martisoare pentru sotii, copii, nurori, dar si pentru invatatoare si profesoare. Anul acesta, Primaria Focsani a acordat 35 de autorizatii pentru vinzarea de martisoare. Martisorul este sarbatoarea traditionala a primaverii, a renasterii naturii. Cu aceasta ocazie, femeile primesc mici simboluri legate cu ata alb/rosie aducatoare de noroc si bunastare. Rosul este considerat culoarea primaverii, iar albul culoarea iernii. Traditia sarbatorii are o vechime de mii de ani, primele dovezi arheologice datind din vremea getilor. Originile obiceiului se gasesc si in sarbatorile romane in cinstea zeului Marte, zeu al fertilitatii si al vegetatiei, sau in echivalentul acestora din Tracia. Femeile dace purtau monezi sau pietricele asociate cu fire de lina rosii si albe pentru a avea noroc si un an productiv. Obiceiuri similare au loc in toata zona Balcanilor. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.