Ultima oră

Clopotele dau alarma in caz de dezastre

Raluca Manolache
27 feb 2009 1451 vizualizări
Acest lucru s-ar intimpla in comuna Poiana Cristei pentru ca aici nu exista sistem de alarmare u nu toti vrincenii au unde sa se adaposteasca in caz de razboi sau catastrofa naturala u anul acesta in Focsani, Adjud si Marasesti se vor desfasura preventiv exercitii de alarmare publica

Protectia Civila din Romania va implini pe 28 februarie 76 de ani de la infiintare. Anticipat, ieri, la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta s-a prezentat bilantul activitatii protectiei civile din Vrancea. Pe parcursul anului trecut au fost facute mai multe verificari pentru a constata gradul in care primarii si agentii economici sint pregatiti sa intervina in cazul unor situatii deosebite, insa situatia nu este deloc roz, in conditiile in care sirenele existente nu acopera toate zonele. Asa se face ca doar 40% dintre focsaneni ar putea auzi zgomotele produse de cele cinci sirene electrice centralizate si cele doua sirene electronice, 30% din locuitorii orasului Odobesti ar fi alarmati de cele patru sirene electrice centralizate si sirena electronica mobila, 60% din persoanele din Marasesti ar auzi semnalul celor patru sirene electrice centralizate si doua sirene electronice fixe si 40% din adjudeni ar auzi cele opt sirene. Singurul oras acoperit in totalitate este Panciu, care are chiar si o sirena mobila. In mediul rural sint 53 de sirene electrice cu actionare locala si 26 sirene electronice, urmind ca in anul 2009 sa mai fie achizitionate altele. Singurii care ar putea avea probleme sint satenii din Poiana Cristei pentru ca aici nu exista sistem de alarmare. "Poiana Cristei nu are sirena electronica. Ne-au promis ca anul acesta vor achizitiona un sistem de alarmare. Alarmarea se face cu clopotele existente in biserici", a spus col. Ninel Bajanaru, seful Serviciului de Protectie Civila din cadrul ISU. Si edilul Petrus Vlad recunoaste ca lipsa unei sirene este o problema, insa spune ca anul acesta va fi cumparata una. Sirenele sint destul de costisitoare, pretul acestora fiind intre 16.000 lei si 24.000 lei, in functie de puterea de propagare a sunetului.


  • Adaposturi insuficiente


  • In Vrancea sint probleme si cu adaposturile de aparare civila, singurul refugiu al oamenilor in cazul unor situatii de urgenta. La nivelul judetului, gradul de adapostire se prezinta astfel: in zona rurala - 60%, in Focsani "" 40%, in Adjud "" 50%, in Panciu "" 100% daca se iau in calcul si hrubele lui Stefan cel Mare, in Marasesti "" 50% si in Odobesti - 60%. In prezent, cele mai multe adaposturi functioneaza pe post de camari pentru muraturi. Preventiv, in acest an, la Focsani, Adjud si Marasesti se vor desfasura exercitii de alarmare publica. Astfel de actiuni se realizeaza din doi in doi ani. Anul trecut au fost realizate 36 exercitii alarmare publica si doua aplicatii tactice de cooperare.


  • Ciine pentru pompieri


  • Din acest an, nu numai politistii vor avea drept colegi catei antrenati si gata sa intervina in situatii de urgenta. Si pompierii vrinceni vor primi spre sfirsitul anului un ciine specialist care va trebui integrat echipei de salvare. Oficialii institutiei se gindesc unde il vor caza si cine va fi persoana responsabila pentru pregatirea catelului salvator.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.