Ultima oră

Magazin cu plante euforice pentru vrincenii debusolati

Ziarul de Vrancea
25 feb 2009 2572 vizualizări
Plantele cu efecte euforice se vind ca busuiocul in piata la Focsani u din ce in ce mai multi tineri calca pragul celor doua magazine de specialitate, de unde pot cumpara opt tipuri de amestecuri de plante care imita drogurile si pot crea dependenta u in ciuda pericolelor, autoritatile spun ca nu pot face inca nimic pe motiv ca plantele fumate de tineri nu au fost incluse pe lista celor interzise de lege u buruienile interzise consumului uman se vind si pe Internet u o data pe saptamina bag cite o «shedinta» de asta... nimeni sa nu ma deranjeze, scap de stres, de nervi , dezvaluie un tinar consumator

Sub nasul autoritatilor, in Focsani functioneaza doua magazine pentru senzatii tari. Aici se vind amestecuri si extrase din plante rare care au efecte euforice, pe care tinerii le fumeaza sub forma de tigari. In speranta ca vor ajunge in al noualea cer, tot mai multi tineri cumpara aceste plante, care pentru moment nu sint interzise de lege. Chiar daca sint facute atentionari cu privire la faptul ca "Produsul nu este recomandat consumului uman. Utilizarea defectuoasa sau ilegala a acestui produs va apartine in intregime", cei mai multi nu le iau in calcul si fumeaza aceste plante in amestec cu tutun. In oras sint doua astfel de magazine care comercializeza plante etnobotanice rare, insa activitatea unuia a fost suspendata de Garda Financiara. Pachetul cintareste aproximativ 250 de mg, costa 30 de lei, si este recomandat exclusiv studiului etnobotanic sau pentru aromoterapie, deci nu pentru a fi fumat. In realitate, cumparatorii le fumeaza, iar unii se lauda pe forumul companiei ca au experimentat stari sedative si euforice, ca si cum ar fi consumat droguri. Aceasta in ciuda faptului ca specialistii in farmacologie avertizeaza ca produsele respective ar trebui sa fie interzise prin lege, deoarece au un efect halucinogen si provoaca dependenta.


"Eu ti-l dau, e treaba ta ce faci cu el"


Vizitat de reporterii nostri, vinzatorul de la unul dintre magazine se absolva de orice vina in momentul in care vinde produsele. "Nu prea avem marfa multa pentru ca s-a vindut. Skunk e cel mai tare zic baietii, cica e cel mai periculos, pentru o tigara, din ce zic baietii, care vin sa cumpere"¦ Tigari nu am. Daca tii tigari aici, te baga politia la bulau. Eu ti-l dau, e treaba ta ce faci cu el", ne spune vinzatorul, care ne-a vindut un pachet destinat amestecului cu tutun. Pe plic scrie ca "utilizarea defectuoasa sau ilegala a acestui produs va apartine in intregime", astfel incit comerciantul sa nu poata fi tras la raspundere. Chioscul care functioneaza la parterul unui bloc este deschis intre orele 18.00 - 00.00, semn ca aceste substante se cumpara seara, in special pentru petrecerile tinerilor debusolati sau care vor sa experimenteze un drog usor. Preturile incep de la 30 de lei, suma pentru care clientul primeste si un talon cu o reducere de martisor. Promotia presupune un bonus de 15% la a cincea cumparare, semn ca patronii au nevoie de clientela fidela. De altfel, vinzatorii spun ca tinerii revin cu o precizie de ceasornic pentru a-si cumpara "doza". Clientii vin chiar si din alte localitati unde au existat astfel de magazine dar s-au inchis. Tinerii care au consumat spun ca la unele persoane se manifesta stari euforice, dar ca exista si unii care nu simt absolut nimic.


Periculoase, dar legale


"Magazinul este perfect legal. Nu vindem produse tinerilor care au sub 18 ani, nu avem voie. Este problema lor cum consuma aceste produse si o fac pe propria raspundere", spune reprezentantul unuia dintre magazinele deschise in Focsani, filiala a unui magazin din Bacau. Fenomenul este in crestere, astfel de "shops" fiind deschise si la Galati, Braila, Bacau si Hunedoara, motiv pentru care pe fir au intrat si lucratorii de la Brigada Crimei Organizate si Antidrog. In urma controalelor facute s-a constatat insa ca monstrele nu contin substante ilegale. "Pentru ca aceste substante sa fie ilegale ar trebui sa fie trecute in tabelul anexa din Legea 143. S-au facut controale, dar substantele nu sint interzise de lege, deocamdata. Atit timp cit legislatia permite, nu avem ce face", a precizat comisarul sef Ionel Pasquale, seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Galati. Ofiterii vor sa expertizeze substantele continute de produsele etnobotanice si initierea unui proiect legislativ prin care acestea sa fie interzise. De altfel, unul dintre produse contine Erythrina, o substanta periculoasa, folosita pentru uz extern. "Aceasta substanta are un rol stimulator si nu este benefica organismului. Folosita in doza mare poate deveni toxica si duce la cresterea tensiunii arteriale", spun medicii. Si reprezentantii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vrancea spun ca nu pot interveni in astfel de situatii, in ciuda faptului ca tot mai multi tineri aleg surogate pentru droguri. "Noi nu avem atributii de control. Chiar daca nu sint interzise de lege, sfatuim parintii, dar si tinerii, sa nu consume aceste produse pentru ca pot duce la dependenta", ne-a spus inspectorul principal Razvan Gabriel Candrea, asistent social la Centrul Antidrog. Chiar daca sanatatea unora dintre consumatori ar putea fi pusa in pericol, directorul interimar al Directiei de Sanatate Publica, dr. Marina Maiorov, declara ca nu a fost sesizata cu privire la existenta acestui comert si nici nu stie sa se fi facut cercetari cu privire la efectele substantelor asupra sanatatii.


Senzatii si pe internet


Focsanenii care nu au dorit sa se deplaseze pina la magazin au gasit o cale mai usoara, accesind un site de profil. Un focsanean, pe nume "Tibi", chiar a lasat un mesaj de multumire pe site, deoarece coletul cu substante halucinogene a ajuns in buna stare. Cei care au incercat produsele si-au dat cu parerea si pe forum si au descris senzatiile traite. "Neaparat trebuie sa incercati "¦!!!!!! Trip usor, relaxant... inchizi telefoanele, usa, geam, balcon... TOT, bagi un film bun, 5-6 fumuri la bong, dupa jumatate de ora inca 5-6 fumuri si nu-ti mai trebuie nimic!!! Fara efecte negative, fumul este foarte placut la gust si la miros, nu exista efecte post consum. O data pe saptamina bag cite o «shedinta» de asta... nimeni sa nu ma deranjeze, scap de stres, de nervi. Bineinteles, ("¦..) nu inseamna... sa zicem... o vacanta in Grecia, dar este relaxant si placut", spune unul dintre consumatori. Unele marturii demonstreaza efectul grav al produselor. "în citeva secunde ne-am facut praf. Nu mai simteam nimic, nici degete, nici picioare. Pluteam si-mi venea sa zbor. Nu stiam de mine. Rideam si pluteam, vedeam chestii. Pe urma mi-a trecut, dar mi-a luat vreo jumate de ora sa vin la loc. Prima oara am bagat prea mult, si am fost cam dus", spune un alt consumator. Aceste marturisiri vin in contextul in care pe site-urile destinate vinzarii acestor produse exista avertismente: "Stimati clienti si utilizatori, produsele noastre sint comercializate numai pentru colectionari privati sau studiu etnobotanic. Aceste produse nu sint medicamente, inlocuitori sau suplimente alimentare. ATENTIE! Produsele nu sint recomandate consumului uman. Utilizarea lor va apartine in intregime". Pe paginile de profil s-a dezvoltat o intrega retea de vinzare-cumparare, produsele fiind livrate de catre firmele de curierat rapid la orice adresa din tara. Produse ca Amsterdam Gold, Afrodisia, Wild Opiu, Devils Weed, Salvia si multe altele sint nume bine cunoscute de catre consumatorii titrati care au ales sa comande plante din fata monitorului. Fenomenul, chiar daca este nociv, se pare ca se incadreaza la limita legalitatii si ia amploare pe zi ce trece. In Focsani, majoritatea tinerilor teribilisti sint cunoscatori ai noilor magazine. Ziarul de Vrancea a trecut sub tacere locatia magazinelor, pentru a nu incuraja consumul unor astfel de produse.


Elevii consuma ocazional droguri


Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vrancea lucreaza in aceasta perioada la un studiu cu privire la consumul substantelor stupefiante in rindul elevilor. Acestia au mers in unitatile de invatamint, fiind distribuite peste 900 de chestionare menite sa dezvaluie adevarul. Chiar daca nu s-a facut inca situatia de bilant, reprezentantii Centrului Antidrog spun ca au existat elevi care au recunoscut ca au consumat droguri. Inspectorul principal Razvan Gabriel Candrea spune ca peste 80% din liceenii chestionati au afirmat ca nu au intimpinat dificultati in momentul in care au mers sa isi cumpere tigari, chiar daca acest lucru este interzis prin lege. De asemenea, specialistii de la Centru nu prea au fost cautati de consumatorii de droguri, chiar daca desfasoara mai multe programe preventive. (Raluca MANOLACHE, Daniel GIRLEANU)


  • Efecte asemanatoare drogurilor


  • Potrivit consumatorilor, substantele prezentate sub denumirea de amestec de "plante etnobotanice" dau efecte psihoactive, sedative, relaxante si euforice, asemanatoare celor obtinute in urma consumului de marijuana sau ecstasy. Specialistii din domeniul farmaceutic avertizeaza cu privire la efectul produselor halucinogene. "Aceste plante cu continut psihotrop pot influenta starea pishica si pot provoca chiar accidente de circulatie. Consumatoii nu stiu ce li se poate intimpla. Efectele sint asemanatoare drogurilor interzise prin lege si pot aparea in timp. Adica nu este obligatoriu sa apara imediat si pot crea reactii imprevizibile. Este vorba de tulburari psihice, stari halucinogene si o dependenta psihica. Pot provoca o dependenta psihica uneori foarte severa", a explicat Jeana Barbu, specialist farmaceutic, consultata de Agentia Mediafax. Aceasta a adaugat ca aceste droguri nu sint legale, dar nu sint nici interzise, motiv pentru care ele pot fi vindute. "Aceste substante sint legale numai pentru ca ele nu au fost plasate sub control. Conform principiului, ce nu este interzis, este pemis. Dar ele nu sint produse legale si vom face demersuri pentru a le pune sub control si a le interzice", a mai spus specialistul.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.