Ultima oră

Au fost demisionati in contul tragediei de pe E85

Mihaela Beșleagă
21 feb 2009 4501 vizualizări
Adjunctul Inspectoratului Judetean de Politie, comisarul sef Ionel Popescu,subcomisarul Daniel Fatu, seful serviciului Politiei Rutiere si Corneliu Stoian, directorul Sectiei de Drumuri Nationale si-au depus ieri demisiile. Cei trei au fost chemati la raport de prefectul Raluca Dan, ca reprezentant al institutiei pe care o conduce considerindu-i responsabili de accidentul grav care a avut loc pe un drum national, joi seara. In plus, Sectia de Drumuri Nationale a fost amendata cu 3.000 de lei, pentru ca a intervenit cu întirziere pentru înlaturarea poleiului si a zapezii u ieri, alte doua accidente si 25 de tamponari s-au produs in Vrancea, pe fondul conditiilor meteo si de drum nefavorabile

Demisie in grup ieri a doi sefi din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) si a directorului Sectiei Drumuri Nationale (SDN) Vrancea, dupa ce autoritatile administratiei publice locale, respectiv Institutia Prefectului, i-a gasit vinovati pentru producerea accidentului grav de joi seara, care a dus la decesul a patru tineri. Astfel, Ionel Popescu, adjunctul IJP Vrancea, subcomisarul Daniel Fatu, seful serviciului Politiei Rutiere si Corneliu Stoian, directorul Sectiei de Drumuri Nationale, si-au inaintat ieri demisiile, dupa ce au fost chemati la raport de prefectul Raluca Dan. "Avind in vedere ca datorita (sic!) lipsei de reactie a factorilor responsabili, in cursul zilei de 19 februarie a.c., a avut loc un accident deosebit de grav, soldat cu moartea a patru tineri, adjunctul Inspectoratului Judetean de Politie Vrancea, Popescu Ionel, seful Serviciului Politiei Rutiere Vrancea, subcomisarul Daniel Fatu si directorul Sectiei de Drumuri Nationale, Corneliu Stoian, si-au inaintat demisiile. Speram ca astfel de evenimente regretabile, ale caror urmari nu pot fi cuantificate, sa nu se mai produca pe raza judetului nostru", se arata intr-un comunicat remis de Biroul de Presa al Institutiei Prefectului. Gestul celor trei vine imediat dupa ce ieri Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, a cerut demisia lui Stoian si a subcomisarului Daniel Fatu, pe care i-a acuzat de "iresponsabilitate", intrucit nu au luat nici o masura pentru ca drumurile care tranziteaza judetul sa fie sigure pentru soferi. Sursele noastre afirma ca insusi "baronul" a fost de fata, impreuna cu prefectul Dan, la depunerea demisiei celor trei.


Sefii de la Politie, "demisie din motive personale"


Comisarul sef Ionel Popescu ocupa functia de adjunct inca de pe vremea sefiei lui Crin Silviu Grosu, acesta continuind si in mandatele lui Viorel Serbanoiu si Sandel Doaga. Popescu este vizat de mai mult timp pentru a fi inlocuit din functie, nu mai departe de acum o luna, activitatea sa fiind pusa sub lupa unei echipe de control din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. Acesta si-a motivat demisia prin "motive personale". "Daca vreti sa asociati demisia mea cu controalele din ultima vreme din partea IGPR, puteti sa o faceti, dar eu nu am fost demis de cei de la IGPR, ci am ales sa-mi prezint demisia unilateral si din motive personale. In continuare voi astepta sa vedem daca cei din Politie au nevoie de serviciile mele si-mi vor repartiza o functie conform cu gradul profesional", ne-a declarat comisarul sef Ionel Popescu. O alta "victima" a gestionarii "iresponsabile" a situatiei de pe drumurile din judet, care a condus la producerea mai multor accidente, pe fondul inzapezirii, este si subcomisarul Daniel Fatu, seful SRR Vrancea. De mentionat ca si acesta era de mult pe lista inlocuirilor din institutii, fiind cunoscuta relatia sa cu fostul sef al Politiei, Viorel Serbanoiu, al carui fin este. "Este o decizie personala, care nu are legatura cu nimic altceva", a precizat, succint, Fatu, care si-a pierdut functia, dar va ramine in continuare in cadrul serviciului. Atit Popescu, cit si Fatu, urmeaza sa fie pusi la dispozitia inspectorului sef Sandel Doaga, urmind a primi functii conform gradului. E greu de crezut ca Politia Rutiera ar fi putut impiedica accidentul de la Slobozia Bradului, produs din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de drum acoperit cu polei si zapada. Soseaua Europeana este una considerata de catre soferi cu multe capcane, din cauza zonelor de polei care apar si dispar, dar si a numeroaselor drumuri laterale, portiuni neiluminate sau pietoni care o tranziteaza. Cel mai probabil, acesta a fost pretextul potrivit pentru inlocuirea celor doi din functie.


3.000 de lei amenda pentru SDN, bonus demisia


Corneliu Stoian nu a dorit sa comenteze ieri dupa-amiaza cererea lui Oprisan de a-si depune demisia, dar a precizat ca in perioada 19-20 februarie au fost raspindite 446 de tone material antiderapant pe drumurile nationale din judet, iar pe Soseaua Vrancea, acolo unde acest proces apartine celor de la UMB, s-au imprastiat 195 de tone. Stoian a mai spus ca in acest interval s-a patrulat conform instructiei de iarna. Dupa ce acesta si-a inaintat demisia la Prefectura, nu a mai putut fi contactat pentru a-si motiva alegerea. In 24 de ore, pe soselele din judet au avut loc 25 de tamponari, aproape jumatate dintre acestea, respectiv 14, avind drept cauza neadaptarea vitezei la conditiile de drum acoperit cu zapada. Avind in vedere ca pe E 85 s-au produs doua accidente grave, cercetarile efectuate au stabilit ca cei de la Drumuri Nationale nu si-au indeplinit sarcinile. "Administratorul drumului national nu si-a indeplinit obligatia de intretinere a drumului public, intervenind cu intirziere pentru inlaturarea poleiului si a zapezii, fapt ce a favorizat producerea celor doua evenimente rutiere. Din acest motiv Sectia Drumuri Nationale Vrancea - administratorul DN2-E85, a fost sanctionata cu suma de 3000 lei, in conformitate cu prevederile art.105, pct.28 din O.U.G. 195/2002", se arata intr-un comunicat al Politiei. Corneliu Stoian este director la Sectia Drumuri Nationale inca din 1993, fiind unul dintre cei mai longevivi directori de institutii vrincene. In anii 1994-1995 a fost membru in partidul liberal condus atunci de Radu Cimpeanu, iar in perioada 1996-2000 a ocupat si functia de consilier judetean. In ultimii patru ani se pare ca i-a facut o usoara opozitie lui Marian Oprisan, in privinta contractelor de deszapezire. (Mihaela BESLEAGA, Dan CHIRIAC)


Soferul Matizului decedat in accident se pregatea de logodna


Cititorii "Ziarului de Vrancea" au lasat zeci de mesaje pe forum, in multe dintre ele povestind ca au fost martori ai accidentului

Todirel Gogorita, 24 ani, din comuna Cimpineanca se poate considera marele norocos al accidentului de joi seara. Acesta este singurul supravietuitor al carnagiului de la Slobozia Bradului si nu are leziuni care sa-I puna viata in pericol. Acesta a scapat ca prin minune, in timp ce ceilalti patru colegi au murit striviti intre fiarele masinii. Politistii au stabilit ca numele oferite de catre patronul firmei sint cele corecte. Soferul Matizului, Laurentiu Rotaru se pregatea de logodna, iubita sa fiind plecata in Italia. La intoarcere, acesta urma sa primeasca inelul de logodna din partea lui Laurentiu. Prietenii acestuia spun intr-un mesaj trimis la redactie ca acesta si-a presimtit moartea. "Duminica a fost la noi si ne-a spus ca nu ar mai vrea sa mearga la Rimnic pentru ca presimte ca de acolo i se va trage moartea si ca masina are probleme, iar patronul evita sa le rezolve", semneaza un prieten, Ady. Cei doi pasageri din Passat au rani grave si vor sta mai multe zile in spital.


Martori la accident


Accidentul produs joi seara pe E85, cind patru tineri au murit striviti intr-un Matiz, a stirnit un val de reactii. Cele mai multe persoane care comentat pe site-ul www.ziaruldevrancea.ro afirma ca i-au cunoscut mai mult sau mai putin pe cei care au decedat in tragedie. "Inca nu realizez ca ai plecat Laurentiu, erai un baiat deosebit, erai un prieten, aveai caracter, pacat, regret, of, nu-mi vine sa cred, imi aduc aminte cind ne intilneam si tot timpul erai cu zimbetul pe buze, niciodata nu-ti lipsea veselia, umorul, of Dumnezeu sa te ierte Laurentiu, nu te voi uita niciodata", este comentariul semnat Dana Ancuta. "Vei ramine in sufletul meu ingerasul meu cu ochi albastri" sint cuvintele lui Carmen, care probabil a fost apropiata de soferul Matizului, Laurentiu Rotaru. "Sint miscat de aceasta tragedie. Avind in vedere ca Gogu Narcis imi era vecin. Era un om de nota 10, educat si priceput in toate. Pacat ca soarta a fost impotriva lor", suna un mesaj nesemnat. Citeva comentarii acuza autoritatile pentru neglijenta privind deszapezirea drumurilor, in timp ce altele apartin unor persoane care sutin ca au fost martori ai accidentului. "Am venit si eu aseara de la Buzau si am vazut masinile tamponate, insa masinile care imprastiau materiale de deszapezire le-am intilnit mult mai departe de locul accidentului", comenteaza Daniel. Seby este persoana care sutine ca a apelat la 112 si ca a fost martor la accident. "Eu am sunat la 112 . Matizul a venit cu viteza dinspre Rimnic, Passatul care venea dinspre Focsani avea in jur de 80 de km/h. In momentul cind au ajuns in virful pantei unde s-a intamplat accidentul Matizul a intrat in derapaj datorita vitezei foarte mari cu care se deplasa in raport cu conditiile meteo de afara intrind in derapaj. A urmat coliziunea frontala cu Passatul care nu a putut deloc evita impactul. Totul s-a petrecut intr-o fractiune de secunda".


Alte doua accidente


Tot joi seara s-au produs alte doua accidente grave. Pe E 85, in afara comunei Urechesti, Simion Tataru, 38 ani, din municipiul Rimnicu Sarat, in timp ce conducea un Opel Vectra, din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de carosabil alunecos acoperit cu zapada, a pierdut controlul asupra volanului si a patruns pe contrasens, unde a intrat in coliziune cu autoturismul marca Peugeot condus regulamentar de Maria Toader, 49 ani, din Focsani. în urma accidentului, focsaneanul Gheorghe Toader, 55 ani, pasager in Peugeot, a fost ranit grav. Citeva minute mai tirziu, in apropierea localitatii Cirligele, Viorica Avram, 33 ani, din comuna Vinatori, in timp ce conducea auto marca Opel, a derapat si a intrat in coliziune cu alt autoturism condus regulamentar din sens opus de Gina Doicaru, 21 ani, din Cirligele, care a fost ranita usor. (C. FANARU, D. CHIRIAC)


Ger si ninsoare, inclusiv astazi


u stratul de zapada a atins 20 cm la Nereju, dar au fost troiene si la Lepsa, Soveja si Vidra u municipiul Adjud si alte noua localitati au ramas fara curent electric, din cauza rafalelor de vint

Vrancea va fi sub imperiul iernii si astazi, dupa ce ieri anotimpul rece si-a facut prezenta in judet prin vint "ascutit" si temperaturi sub 0 grade Celsius. Codul galben de ninsori ramine valabil pina astazi, la ora 2.00, conform prognozei realizata de meteorologii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Va continua sa ninga in toate regiunile tarii, iar vintul va sufa cu putere in special in Muntenia, Moldova si Dobrogea. Conform ANM, temperaturile maxime vor fi, in general, negative, maxima absoluta la nivelul intregii tarii urmind sa nu depaseasca 2 grade Celsius. Atentionarea cu cod galben de ninsori si intensificari de vint a fost emisa joi, pentru sudul si sud-estul tarii, fiind valabila pina simbata, la ora 2.00. Desi se anunta ca vor fi afectate doar judetele Constanta, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinti, Ilfov si municipiul Bucuresti, si Vrancea a intrat in colimatorul ninsorilor si a vintului puternic. Si ieri a nins abundent in toate zonele judetului, mai ales la munte, unde stratul de zapada a ajuns chiar la 20 cm, in cursul diminetii. Astfel, cele mai mari troiene s-au format la Nereju si Herastrau, unde stratul de nea a atins 20 de cm, la Lepsa si Paltin (12 cm), la Colacu (8 cm), Soveja (6 cm) si Vidra (5 cm). Reprezentantii Sistemului de Gospodariie a Apelor (SGA) Vrancea au dat asigurari ca precipitatiile sub forma de lapovita si ninsoare nu au pus probleme deosebite in judet.


Adjudul si alte noua localitati, in bezna din cauza vintului


Rafalele de vint au lasat ieri fara curent electric locuitorii din mai multe localitati vrincene, dupa ce o parte din echipamentele electrice au cedat din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Problemele au aparut inca de dimineata, la ora 9.00, pe linia 20 kv Cotesti, facind indisponibile 13 puncte de transformare (PT). Localitatile afectate au fost Tiritu, Mahriu, Lacul lui Baban, Podul Lacul si Dealul Lung. De abia la ora 13.00, in urma interventiei echipelor Electrica, s-a refacut alimentarea completa cu energie electrica, din cauza accesului dificil in zona. "Cauza avariei au fost doi izolatori rupti, din cauza vintului puternic si conductoare cazute", ne-a spus Maria Matei, purtatorul de cuvint al Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) Focsani. A doua mare defectiune a afectat municipiul Adjud, tot in cursul diminetii, afectind 7 puncte de transformare. Avaria a fost remediata in totalitate intr-o ora si jumatate, la ora 11.30 toti consumatorii afectati fiind realimentati cu energie electrica. Ieri, in jurul orei 15.00, doua echipe de la centrul Exterior Vrancea Sud lucrau la remedierea unei alte defectiuni, care a afectat partial localitatile Gugesti, Caiata, Bogza si Balesti. Ultilajele de deszapezire au fost scoase pe drumurile nationale din judet, multe cu sectoare acoperite cu zapada viscolita, adevarate capcane pentru participantii la trafic. Si ieri se circula in conditii de iarna pe toate drumurile din judet. (Mihaela BESLEAGA)


Pentru un drum in siguranta, politia rutiera va recomanda:

u Nu subestimati dificultatile impuse de conditiile meteo!

u Distanta fata de autovehiculele care circula in fata trebuie sa fie mai mare pe drum alunecos, iar viteza de deplasare mai redusa, atit pentru a se evita coliziunea cu cei din fata, cit si pentru a nu fi obligati sa frinati brusc, fapt care duce la derapare!

u Pe vreme de ploaie, lapovita sau ninsoare, cind va intilniti cu alte autovehicule, actionati din timp stergătoarele de parbriz. Citeva momente de circulatie fara vizibilitate pot fi fatale!

u în zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scazute, fiti mai atenti la pietoni. Acestia sint mai putin prudenti, circula zgribuliti, se ascund sub umbrele, privesc mai putin in jur, astfel ca nu se prea asigura la traversare!

u Nu actionati brusc mecanismele de directie si de frinare ale autovehiculului!

u în condiÃii de zapada si polei, renuntati pe cit posibil la pedala de frina. Folositi cu precadere frina de motor!

u Pe portiunile acoperite cu polei sau gheata este contraindicata executarea operatiei de virare concomitent cu frinarea!

u în viraje, mersul cu diferentialele blocate are influenta negativa asupra mentinerii directiei!



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 24

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 16 ore, 23 minute
Escrocul asta,licheaua asta vopsita in toate culorile politice ar trebui bagat la puscarie nu doar demis
, acum 739393 zile, 16 ore, 23 minute
Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, care este, de ce nu ii cere si prefectului sa isi prezinte demisia, ca doar inaltul demnitar trebuia sa coordoneze activitatea si trbuia sa inteleaga din citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 23 minute
Au facut foarte rau ca si-au dat demisia.Erau oameni de baza si nu este vina lor ca unii tembeli au mers cu viteza si au murit.!!!!!HUUUUUUOOOOOO Oprisane
, acum 739393 zile, 16 ore, 23 minute
Au plecat ai nostrii, au venit ai nostrii noi am ramas ca ..... O sa se ajunga sa fie demisi din functii si daca o sa fie furtuna sau cade o mata in calduri de pe acoperisul Primariei sau a citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 23 minute
cu greu si-a dat demisia aceast incompetent si neajutorat mintal fatu daniel, niuci nu vreau sa-i scriu numele cu majuscole, ca prea multe vieti s-au dus in perioada cat a fost el sef. sa-i sarute si citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 23 minute
"imcompetent" esti tu analfabetule si agramatule "care esti " ! si mai semnezi "coleg " coleg esti cu cei de la Mandresti , imbracati in zeghe , probabil
, acum 739393 zile, 16 ore, 23 minute
politia vranceana se afla intr-un moment de ananghie la ora actuala....daca in localitate isi fac datoria in afara acestora sunt jalnici....asteapta in localitati precum golesti popesti tamboiesti sa citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 23 minute
Dar Doaga de ce nu a fost demis?Dar cei care fac parte din echipa prefectului de situatii de urgenta?
, acum 739393 zile, 16 ore, 23 minute
sa va ia dracu de incompetenti,o tara de hoti,ati fi in stare sa va furati singuri si painea de la gura,va mancati unu pe altu,in romania asta grea totul e intors pe dos,politia e mana-n mana cu citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 23 minute
SA AJUNGI INTR-UN ASEMENEA GRAD DE NERUSINARE INCAT SA TE BUCURI DE TRAGEDIA RUTIERA A UNOR OAMENI, CA UN BUN MOTIV DE SCHIMBARE DIN FUNCTII CU CEILALTI, PE CARE ORICUM I-ATI FI ADUS, PENTRU citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.