Ultima oră

Taxa auto se reduce cu o treime

Ciprian Fânaru
21 feb 2009 1077 vizualizări
Cei care au si-a inmatriculat masina dupa 15 decembrie 2008 pot cere restituirea diferentei de taxa Cuantumul taxei pentru majoritatea categoriilor de autovehicule se reduce cu o treime si se stabilesc si masuri reparatorii pentru cei care au achizitionat autovehicule in vederea inmatricularii pina la data de 15 decembrie 2008.

Miercurea trecuta, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, initiat de Ministerul Mediului si Ministerul Finatelor Publice. Cei care vor banii inapoi trebuie sa stie ca pina la intrarea in vigoare a ordonantei, pentru masinile cumparate inainte de 15 decembrie 2008 si care nu au fost inmatriculate in Romania se aplica varianta taxei de poluare din iulie 2008. Celor care au achizitionat autoturismele pina la 15 decembrie 2008, dar le-au inmatriculat dupa aceasta data si au platit taxa triplata, li se va restitui la cerere diferenta de taxa. Important de stiut este faptul ca pentru autoturismele Euro 4 inmatriculate pentru prima data in Romania si UE si cu o capacitate cilindrica mai mica de 2000 de cmc taxa pe poluare este zero. Aceasta ordonanta stabileste astfel taxa la un nivel mediu fata de cele anterioare. De exemplu, pentru o Dacie Euro 4 veche de 2-3 ani, taxa este de 350 de euro, fata de 175 de euro in iulie 2008 si 527 de euro in decembrie acelasi an. Daca pentru un Volkswagen Golf Euro 3 cu o vechime de 5-6 ani, cuantumul taxei era 664 de euro in iulie si 1993 de euro in decembrie 2008, acum acesta este de 1300 de euro. Iar daca pentru un BMW X5, de exemplu, proprietarii scoteau din buzunar 1200 de euro in iulie si 3600 de euro in decembrie 2008, acum in februarie 2009 taxa care trebuie achitata este de 1300 de euro. Procedura de restituire a diferentei de taxa se va stabili printr-un ordin comun al ministrului mediului si cel al finantelor, in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a modificarii OUG 50/2008. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 5 ore, 36 minute, 35 secunde
Primul care a inventat o taxa legata de automobile si de drum, a fost actualul presedinte al Ramaniei. Taxa reaspectiva, dupa ceva timp a fost introdusa in pretul combustibilului. Acum, dupa ceea ce citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.