Ultima oră

Operatiunea Navodul s-a incheiat in arest

Ziarul de Vrancea
19 feb 2009 2633 vizualizări
Al treilea bandit de la Metale International, capturat la Bucuresti. Marius Mihai a fost ridicat de politisti din cartierul Ferentari si adus ieri la Focsani pentru audieri u politistii spun ca cei trei raufacatori au pus la cale jaful pina la cele mai mici amanunte, dupa ce l-au urmarit mai multe zile pe casierul de la firma Metale International u sint profesionisti adevarati, au luat cartele telefonice special pentru aceasta operatiune, apoi au aruncat tot. Totul a fost bine pus la punct, dar tot am reusit sa-i prindem , a relatat procurorul de caz Florin Tirlea

Ancheta in cazul jafului de la societatea Metale International Focsani a fost aproape finalizata de politisti si procurori, care l-au prins ieri dimineata si pe cel de-al treilea autor. Marius Mihai, zis "Bart", de 35 ani, a fost capturat ieri in zori de politistii bucuresteni in cartierul Ferentari. Acesta este cel care a condus dubita si chiar a fost surprins intr-o benzinarie de camerele de luat vederi la numai doua ore dupa ce s-a comis jaful. Desi s-a pus problema ca acesta sa fie doar complice in acest caz, anchetatorii au stabilit ulterior ca bucuresteanul a fost de fapt al treilea faptas, care urma sa intre in posesia unei sume egale de bani ca ceilalti doi autori. Se pare ca "Bart" a primit doar o mica parte din parda, urmind ca 30% din suma sa ii fie data de Damian Moldoveanu, cel care a pus la cale totul, cind aveau sa se intilneasca in Bucuresti. "Stiam si cine este, si unde este. Daca nu reuseau colegii politisti sa il prinda, solicitam mandat de arestare in lipsa. Sint profesionisti adevarati, au luat cartele special pentru aceasta operatiune, apoi au aruncat tot. Totul a fost bine pus la punct, dar tot am reusit sa ii prindem. Am fost ajutati foarte mult de trupele de la Bucuresti si de la Vrancea", ne-a spus procurorul de caz Florin Tirlea.


Casierul a fost "filat" de la banca


Din cercetarile efectuate de anchetatori a reiesit ca fapta a fost pregatita in cel mai mic detaliu. "Ideea furtului i-a apartinut lui Damian Moldoveanu, de 46 ani, din Bucuresti, care la o data anterioara, fiind in trecere prin Focsani, a oprit la o banca pentru a schimba valuta, moment in care a remarcat o persoana care depunea o mare suma de bani la unul dintre ghisee si pe care a urmarit-o pina la sediul firmei la care era angajata. Mai multe zile la rind a studiat traseul de deplasare al angajatului firmei, programul acestuia si mijlocul de transport cu care se deplasa la banca. Dupa ce a strins toate aceste date, Damian Moldoveanu a pus la cale un plan, la care a cooptat inca trei persoane care urmau sa foloseasca trei masini: Iulian Fentzel, 51 ani, Marius Mihai, de 34 ani, si taximetristul Iulian Pana, de 42 ani, toti din Bucuresti", ne-a relatat Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al Politiei vrincene.


Cum s-a derulat jaful


Damian Moldoveanu si Iulian Fentzel au cooperat in cele din urma cu anchetatorii si au povestit cu lux de amanunte cum au pus la cale jaful vietii lor. în noaptea de 10/11 februarie 2009, ora 02.00, cei patru atacatori au plecat din Bucuresti cu trei masini. Ajunsi in Focsani, cei patru s-au despartit conform planului, iar la sediul societatii vizate au ramas trei dintre ei, cu doua masini. La ora 09.20, au reusit sa comita furtul blocind cu una dintre masini portiera stinga fata a masinii firmei, pentru ca soferul acesteia sa nu poata cobori, iar Iulian Fentzel a luat geanta cu bani, dupa care a urcat in autoturismul condus de Damian Moldoveanu si a demarat in viteza spre centrul Focsaniului, concomitent cu autoturismul in care se afla Marius Mihai si care a iesit din Focsani pe E85. La citeva minute, au abandonat masina intr-o parcare din Focsani si si-au continuat deplasarea cu un taxi, spre Adjud. Pe raza localitatii Garoafa, cei doi au aruncat geanta pe geam din mers, dupa ce si-au impartit banii. în drum spre Adjud, au oprit atoturismul in care se aflau, iar Damian Moldoveanu s-a urcat la volanul dubitei condusa pina in atunci de Marius Mihai, care il astepta intr-un loc prestabilit. în mai putin de o ora de la sesizare Iulian Fentzel a fost oprit de politisti in filtrul de la intrarea in municipiul Adjud, iar la perchezitia masinii, sub scaunul soferului, a fost gasita o sacosa in care se aflau mai mai multe bunuri si suma de 65.400 lei, care s-a dovedit a fi o parte din prada.


Moldoveanu si-a tras "partea leului"


Al doilea suspect, Damian Moldoveanu a fost identificat de politistii vrinceni in aceeasi zi si prins in dimineata zilei urmatoare, intr-o padure situata in apropierea Manastirii Pingarati. Avea la el un rucsac in care a fost gasita suma de 138.800 lei. Cei doi bucuresteni au fost arestati preventiv pentru savirsirea infractiunii de furt calificat cu consecinte deosebit de grave, iar taximetristul a fost audiat ca martor. Ambii suspecti sint recidivisti, ca de altfel si cel de-al treilea prins ieri. Marius Mihai, 34 ani, era in vizorul organelor de politie de mai mult timp, spun anchetatorii, insa a fost filat citeva zile pentru a se stabili cu certitudine daca mai este cineva implicat in jaf. Bucuresteanul a fost ridicat de la domiciliu, unde deja avea bagajele facute pentru a fugi. Barbatul s-a opus retinerii. Aseara a fost adus sub escorta la sediul Parchetului Vrancea pentru continuarea cercetarilor, insa nu si-a recunoscut implicarea in acest caz. A recunoscut doar in fata procurorului ca a mai fost in Focsani, insa in fata coalei de hirtie a uitat tot. "A uzat de dreptul de a nu da declaratii. Activitatea acestuia intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat. Am propus arestarea lui pe o perioada de 30 de zile, iar datorita probelor solide pe care le-am strins pina acum sint convins ca va primi mandat de arestare", ne-a declarat Florin Tirlea, procurorul care instrumenteaza cazul. Acesta a mai adaugat ca asupra lui Mihai nu a fost gasita nici o suma de bani.


Firma si-a primit banii si va plati amenda


Potrivit comisarului sef Mariana Apostol, din prejudiciul de 212.000 lei a fost recuperata suma de 204.200 lei. Politia a anuntat ieri ca banii au fost predati societatii pagubite in cursul zilei de vineri, mai putin diferenta de 8.000 de lei. In acest context, omul de afaceri Valentin Resmerita a anuntat ca nu va mai contesta amenda primita de la Politie, pe motiv ca o merita si a anuntat ca isi va lua masuri de prevedere pe viitor, bucuros ca acest incident nu s-a lasat cu victime. "Eram sub impresia celor petrecute si am fost revoltat ca doi politisti au venit sa ma amendeze la doua ore dupa incident, cind salariatii erau sub trauma celor petrecute. M-am decis sa nu mai contest amenda, pentru ca o meritam. Pina la urma, politia si-a facut datoria", ne-a declarat omul de afaceri Valentin Resmerita. De precizat ca anchetatorii au fost ajutati de servicile secrete care au oferit tot timpul informatii despre localizarea autorilor jafului prin intermediul telefoanelor mobile. Damian Moldoveanu, aflat in arestul Politiei si considerat "capul rautatilor", a colaborat in cele din urma cu anchetatorii, dar nu a vrut sa dea date despre Marius Mihai, cel de-al treilea autor, facindu-se ca nu-l cunoaste. "Banuim ca cei trei se cunosc din inchisoare. Marius Mihai a fost condamnat in 1995 la 1 an de inchisoare pentru furt calificat, in 1998 Tribunalul Bucuresti l-a condamnat la 4 ani si cinci luni de inchisoare, iar in 2005 a fost din nou condamnat la 4 ani si jumatate, tot pentru furt calificat, dar si pentru conducere fara permis. A fost eliberat pe 26 septembrie 2007", a mentionat procurorul Tirlea citeva date din "viata" lui Marius Mihai. (Nicoleta CRISTEA, Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 3 ore, 28 minute, 53 secunde
greseala cea mai mare a fost k nu au ascuns banii k altfel nu i mai prindea:))
, acum 739371 zile, 3 ore, 28 minute, 53 secunde
presa nu a avut in vedere un aspect acela k nu au fost 4 infaptuitori si 5,oare va intrebati care e al 5 suspect!!!POLITIA .a facut acest lucru public deoarece nu si au primit partea ....:)))
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.