Ultima oră

Pensionari cu forta în administratie

Ziarul de Vrancea
16 feb 2009 3147 vizualizări
Sefii de institutii vrincene stiu exact cite locuri vor fi vacantate anul acesta in urma pensionarilor unor subordonati u schimbari la nivel inalt apar la Politie, la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, dar si in parchete si judecatorii, in conditiile in care conditiile de pensionare sint indeplinite de zeci de functionari u incepind de anul trecut magistratii au introdus, pe rind, cereri de pensionare u si Toaader Ghetu, directorul de la Protectia Copilului, ar trebui sa iasa la pensie

Mai multe institutii vrincene vor renunta la serviciile unor functionari care le stiu toate secretele. Primul pas pentru economisirea banilor la bugetul de stat, dupa ce Curtea Constitutionala a respins ordonanta care interzice cumulul pensie "" salariu, va fi facut in aceasta luna cind zeci de angajati cu greutate in institutii ar trebui sa-si depuna dosarele de pensionare. Persoanele care lucreaza in administratia publica si care au implinit virsta de pensionare vor fi obligate sa iasa la pensie incepind cu luna februarie, potrivit unui memorandum aprobat de guvern. De la 1 februarie, 6.500 de persoane din administratia publica, aflate la virsta pensionarii, dintr-un total de 21.000, vor trebui sa lase posturile vacante. In Vrancea este vorba de citeva sute de persoane care se pregatesc sa-si plimbe nepotii prin parc daca nu vor gasi altceva mai bun de facut. La Prefectura, o singura persoana si-a depus deja dosarul de pensionare si urmeaza sa isi incheie activitatea in cadrul institutiei. Este vorba despre Dan Horodinca, de la departamentul Registratura. Acesta este un caz unic, intrucit media de virsta a angajatilor la Prefectura este de circa 40 de ani. Si la Consiliul Judetean vor fi mai multe pensionari, cel mai sonor nume fiind cel al lui Toader Ghetu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, care a indeplinit deja virsta legala de pensionare. Acesta a fost instalat in functie prin detasare la inceputul lunii octombrie 2005, din functia de sef al Directiei de Administratie Publica si Juridica din cadrul Consiliului Judetean. Cu toate ca interimatul trebuia sa inceteze prin organizarea unui concurs in termen de 90 de zile, au trecut ani de zile iar fostul maior de Securitate se afla in continuare in fruntea celei mai mari institutii bugetare din subordinea administratiei judetene.


"Marea retragere" a functionarilor publici


Ministrul finantelor publice, Gheorghe Pogea, a remis institutiilor bugetare un memorandum care prevede pensionarea angajatilor care indeplinesc conditiile cumulate de virsta si vechime, pentru a le fi intocmite dosarele de pensie. Memorandumul mai prevede restringerea unor categorii de cheltuieli bugetare in cadrul administratiei publice centrale, decisa de Guvern. Potrivit specialistilor in administratie publica, pentru primarii, consilii judetene, prefecturi, nu este inca nimic reglementat oficial, deocamdata se discuta, iar ordinul se adreseaza in primul rind institutiilor deconcentrate. Cu toate acestea, unii sefi de institutii stiu exact cite locuri vor fi vacantate anul acesta in urma pensionarilor unor subordonati. Daca la Primaria Focsani oficialii spun ca nu sint persoane aflate in situatia de pensionare, la Odobesti sint depuse deja doua dosare, iar la Adjud alte doua persoane vor trebui sa iasa la pensie. "La Directia Generala a Finantelor Publice trei persoane urmeaza sa se pensioneze in acest an. Lor li s-a comunicat deja decizia de la 1 februarie", ne-a spus directorul Finantelor Publice, Eugen Ciorici.


Pensionari la politie si pompieri


Schimbari la nivel inalt apar si in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU). Chiar inspectorul sef, col. dr. Paul Rotaru implineste virsta de pensionare si urmeaza sa-si inainteze dosarul de pensie, in luna mai. Pentru ocuparea functiei se va organiza concurs la care ar putea lua parte adjunctii Janica Bordeanu sau Aurel Nanu. In luna ianuarie a iesit la pensie si fostul purtator de cuvint al pompierilor, colonelul Titi Dochia. Acesta a indeplinit in ultimii ani de activitate functia de sef al centrului operational din cadrul inspectoratului. Nici politia vrinceana nu este ocolita de pensionari sonore, unele mai putin asteptate, altele putin fortate. Este cazul prim-adjunctului sefului IPJ Vrancea, comisarul sef Gavril Iacob. Acesta a fost fortat sa-si depuna dosarul de pensionare dupa controalele venite de la Bucuresti. Considerat omul fostului comandant Viorel Serbanoiu, comisarul sef Gavril Iacob a fost matrasit la fel ca si acesta, iesind la pensie din luna februarie. Tot pentru ca a fost implicat intr-un presupus scandal ce l-a inclus si pe Serbanoiu, comisarul sef Constantin Datcu, seful Serviciului de Resurse Umane s-a pensionat, lasind locul colegilor mai tineri. Alti trei ofiteri vor trece in rezerva, dupa ce dosarele lor de pensionare vor fi aprobate. Comisarul sef Vasilica Topor, de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, comisarul sef Neculai Moisa, fostul sef al Politiei Focsani, ultima data la Cercetari Penale, si comisarul sef Nicolae Lupu, de la Serviciul Logistica si cunoscut mai mult publicului dupa cazul "Grenada", se vor pensiona in perioada urmatoare.


Pensionari in grup la Parchet


Printre procurori se prea poate sa aiba loc o retragere "in grup". La nivelul structurii parchetelor din judet conditiile de pensionare sint indeplinite de sase procurori, respectiv Mihail Glont, Liviu Tiganas si Nicolae Sandu din cadrul Parchetului de pe linga Judecatoria Focsani, Florentina Sova si Victoria Vasilache de la Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea, si doi din cei trei procurori de la Adjud, Marinica Ruxandu si Gheorghe Voinea. Acestia pot beneficia, conform legii, de pensionare anticipata, in ciuda virstei nu prea inaintate, insa in baza faptului ca au cel putin 25 de ani de vechime in munca. Spre exemplu, decizia de pensionare a fost primita de procurorul Mihail Glont in urma cu mai bine de 1 an, insa, desi a cerut suspendarea acesteia, in orice moment poate solicita punerea ei in aplicare. Mai grav este faptul ca patru dintre procurorii mentionati mai sus au solicitat punerea in aplicare a legii, si din moment in moment ar putea parasi "barcile". "La parchetele din Vrancea, pina in 2007 erau 35 de procurori. Volumul de munca acum s-a dublat, mai mult decit atit, fata de 2003 s-a triplat, in conditiile in care din 2007 schema la Parchetul de pe linga Judecatoria Panciu s-a redus cu un post. Prin pensionare, de 3, 4 ani incoace am lucrat mai tot timpul cu opt, noua si chiar 10 procurori in minus. Anul trecut am functionat cu 28 de procurori. Acum sintem 29 in total si am putea ramine 25. Insa, daca ar pleca toti cei pensionabili am mai fi inca opt in minus", ne-a declarat Ion Lefter, prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea. Se pare ca nu neaparat volumul tot mai mare de munca ii determina pe procurori sa se pensioneze, ci imaginea stirbita a justitiei, tot mai strigata in ultimul timp. Si in ceea ce priveste personalul auxiliar al parchetelor este lipsa mare. In ultimii doi ani de aici s-au pensionat sapte grefiere pe limita de virsta, in timp ce numai trei posturi au reusit sa fie ocupate. Din restul de posturi ramase libere, jumatate sint nefinantate, iar alte doua nu sint deblocate. "Nu este usor pentru ele, mai ales ca sint tinute peste program in conditiile in care orele suplimentare nu sint platite. Legea spune ca se dau ore compensatorii, dar atunci volumul de munca restant tot ele ar trebui sa il recupereze", a aratat prim procurorul judetean.


La instante curg cererile de pensionare


Si instantele sint tot mai sarace la capitolul personal. Incepind de anul trecut, judecatorii au introdus pe rind cereri de pensionare, ultimii doi carora cererile le-au fost aprobate fiind Liviu Celmare si Ioan Constantin, din cadrul Tribunalului Vrancea. Si la Panciu s-a solicitat de catre Vergile Stratulat acelasi lucru, si se pare ca nu este singurul din cadrul acestei instante pe picior de plecare. Si presedintele instantei, Florin Stoica, se afla aproape de virsta pensionarii. Anul trecut, sapte judecatori au solicitat intocmirea dosarului de pensionare, in vederea acordarii pensiei de serviciu, patru de la Tribunalul Vrancea, doi de la Judecatoria Focsani si unul de la Judecatoria Panciu. Anul acesta deja alti doi judecatori de la Tribunal asteapta deciziile. Chiar si cu acest aflux de cereri de pensionare, mai sint si alti colegi care solicita acest lucru. In acest moment, in categoria celor care au virsta de 60 de ani si au vechime in magistratura intre 20 - 25 ani intra un judecator de la Tribunal, in timp ce alti sase de la aceasta instanta si un al saptelea de la Judecatoria Panciu au, conform legii, virsta de pina la 60 ani si vechime de cel putin 25 ani in functie juridica. Si lista nu se opreste aici. Conform legii, o a treia categorie pensionabila ar fi magistratii cu virste cuprinse intre 40 "" 50 ani, aici fiind inclusi doi magistrati, unul de la Tribunal, si unul de la Judecatoria Focsani. Conform raportului de bilant intocmit la cele patru instante din judet, la sfirsitul lui 2008 Judecatoriile Panciu si Adjud au functionat cu un judecator mai putin decit prevedea schema, Judecatoria Focsani cu doi magistrati in minus, in timp ce singur Tribunalul Vrancea a fost la schema completa. In aceasta perioada, serviciile de resurse umane din institutii lucreaza la dosarele de pensionare, acestea urmind sa fie trimise catre avizare la Casa Judeteana de Pensii.


Bani mai multi pentru functionari


Institutiile publice primesc anul acesta mai multi bani pentru cheltuielile de personal, dar mai putini pentru cheltuieli de bunuri si servicii. în contextul dezbaterilor la Legea Bugetului pentru anul 2009, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca pentru Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), prin Legea Bugetului pentru anul 2009 s-a propus alocarea a 9,98 mld lei, fata de 9,65 mld. lei, cit a reprezentat executia pe 2008. "în cazul cheltuielilor de personal, pentru imbunatatirea calitatii serviciilor publice si a securitatii cetateanului, pentru anul 2009, MAI beneficiaza de o crestere cu 6.198 a numarului de angajati. Astfel, la capitolul cheltuieli de personal, la MAI, pentru anul 2009 s-au alocat 6,02 mld. lei, in crestere fata de anul 2008, cind, s-au cheltuit 5,99 miliarde lei. în conformitate cu memorandumul Guvernului privind reducerea unor cheltuieli la nivelul aparatului central, pentru anul 2009 s-au redus semnificativ alocarile bugetare pentru cheltuielile cu bunuri si servicii respectiv, cheltuielile de capital", se arata intr-un comunicat al Directiei Finantelor Publice. Astfel, la capitolul cheltuieli cu bunuri si servicii, MAI beneficiaza de o alocare de 0,56 mld. lei, in scadere fata de anul 2008, cind s-au cheltuit, conform executiei preliminate, 0,69 miliarde lei. La capitolul cheltuieli de capital, pentru anul 2009, MAI a primit 0,43 mld. lei, fata de 0,46 mld. lei cit s-a cheltuit in anul 2008.


Grupaj realizat de Doina GANEA, Nicoleta CRISTEA si Dan CHIRIAC




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 14 ore, 48 minute, 49 secunde
Nu-i nici o pierdere, daca se pensioneaza ccomisarii sefi Topor Vasilica, Lupu Nicolae si Moise Necului, primul a trecut prin politie ca gasca prin apa,foarte nepasator si indolent este un visator si citeste integral
, acum 739392 zile, 14 ore, 48 minute, 49 secunde
toti mosnegii la pensie;sa vina tinerii pregatiti ,nu hodorogii comunisti afara cu ei
, acum 739392 zile, 14 ore, 48 minute, 49 secunde
Ar trebui introdus si pentru putregaiurile basinoase.Iar in loc de bani sa le dea cate un sut in c.r !
, acum 739392 zile, 14 ore, 48 minute, 49 secunde
Cati ani ai steluta? Oare tu nu vei ajunge in programul rabla, oare nu vei ajunge "putregai basinos"? Tu pana ajungi ca acestia s-ar putea ori sa nu mai ajungi ori sa nu mai primesti nici pensia pe citeste integral
, acum 739392 zile, 14 ore, 48 minute, 49 secunde
Iti scriu numele cu litere mici pentru ca nu meriti cum este corect. Ce mare pregatire ai? O facultate cu banii lu taticu, cu medii de la bac luate tot cu banii lu taticu? Tatl tau cati ani are? Nu citeste integral
, acum 739392 zile, 14 ore, 48 minute, 49 secunde
la Scoala NR 3 din Focsani exista contabila care are varsta de 59 ani si ii este rusine sa iasa la pensie, nu are nici probleme familiale si tine la foate multe societati contabilitate si are din ce citeste integral
, acum 739392 zile, 14 ore, 48 minute, 49 secunde
Dragul meu "coleg" inainte sa iti spun ce am de spus te anunt fara nici un pic de retinere ca sunt politist. Si spun asta fara sa imi fie rusine deoarece seara cand reusesc sa ajung acasa la o ora citeste integral
, acum 739392 zile, 14 ore, 48 minute, 49 secunde
27f92e | [url=http://83c92d.com]142611[/url] | [link=http://0020b5.com]4289cd[/link] | http://678ac2.com | 4bef15 | [http://91bd67.com 7a3904]
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.