Ultima oră

Porumbeii, pasiunea mea!

Daniel Garleanu
16 feb 2009 2441 vizualizări
Columbofilii si-au primit ieri premiile dupa ultimele curse cu porumbei u printre columbofilii vrinceni se numara si ginecologul Marin Popescu

Cum pentru pescari cea mai mare urare este "Fir intins!", asa si pentru columbofili urarea "Vint in aripi!" are o semnificatie aparte. Asociatia Sportivilor Columbofili "Milcovul" a avut festivitatea de premiere ieri, la Casa de Cultura din Golesti, dupa ultimele competitii nationale si internationale. Au fost prezenti aici Constantin Tudorache, presedintele asociatiei, dr. Marin Popescu, vicepresedinte, Constantiu Grosu, secretar financiar, si viceprimarul Vasile Bostanaru de la Golesti. Festivitatea de premiere a avut de impatit diplome si cupe in urma concursurilor care s-au desfasurat anul trecut din aprilie si pina la sfirsitul lunii august. Concursul a pus la incercare porumbeii la trei categorii, viteza, demifond, fond dar si maraton. Pentru cei care au obtinut rezultate deosebite, presedintele a inminat 45 de cupe si diplome. Asociatia "Milcovul" numara 50 de membri. Pentru intretinerea unei echipe de zburatori se cheltuie lunar in jur de 200 de lei. Un porumbel incepe antrenamentul cu 10-15 km si ajunge la sute de kilometri. Pentru performanta , campionul trebuie sa parcurga aproximativ un kilometru pe minut. Misiunea unui porumbel este de a se intoarce acasa, iar monitorizarea lui se face cu cipuri prinse la picior sau ceasuri mecanice. "Pentru mine, un porumbel este o pasiune. El simbolizeaza pacea", a declarat Constantin Tudorache in deschiderea festivitatii. "Eu am luat cinci cupe in cadrul concursului. Am 130 de porumbei si am zburat pentru prima data cu ei la concursuri. Cel mai bun porumbel l-am avut la viteza si a zburat de la Focsani la Satu Mare si inapoi. Pentru mine, un porumbel inseamna al doilea lucru dupa familie, la care tin foarte mult. Din columbofilie nu se cistiga, numai se investeste", a spus Pavel Trifan, un alt crescator de porumbei sportivi. "Am luat toate locurile de la demifond tineret. Un porumbel pentru mine este o vietate care iti da energie, destindere, gingasie, dragoste pentru viata. Totodata, porumbeii te fac mai intelept, pentru ca trebuie sa intelegi esecul lui datorita conditiilor climaterice dar si al rapitoarelor. Este un hobby pe care il practic din pasiune, nu pentru latura materiala. Porumbeii ii cresc de mic copil si am ajuns in prezent sa am aproape 200", spune si medicul ginecolog Marin Popescu. Un alt crescator pasionat este fotograful Iulian Pricop, care se imparte cu greu intre pasiunea pentru porumbei si cea pentru fotografie. El a obtinut primul loc la categoria crescatori pentru cei 16 porumbei voiajori cu care s-a deplasat la concurs. Greutatea ideala pentru un porumbel ca sa faca performanta este 350-400 de grame. Anul trecut, porumbeii vrinceni au zburat pina in Cehia si inapoi. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.