Ultima oră

La Tribunal se va intra ca la aeroport

Nicoleta Cristea
14 feb 2009 1575 vizualizări
Cei cu afaceri in instanta vor fi perchezitionati de jandarmi si trecuti prin filtrul de securitate care detecteaza metalele, pentru a se descoperi eventualele arme

Saptamina viitoare la Tribunalul Vrancea si la sediul de contencios al aceleiasi instante nu se va mai intra "ca acasa". Tribunalul a fost dotat cu doua detectoare de metal, masura care isi propune sa ii protejeze pe magistrati. Echipamentele au fost achizitionate printr-un program PHARE, intitulat "îmbunatatirea conditiilor de lucru ale judecatorilor", derulat de Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, care la inceput a beneficiat de un buget de 870.000 Euro, 650.000 Euro PHARE si 220.000 Euro cofinantare. Proiectul initial viza insa, pe linga achizitionarea de filtre de securitate destinate controlului accesului publicului in curtile de apel si tribunalele din tara, si cumpararea de mobilier pentru dotarea birourilor judecatorilor din cadrul a 80 de instante.

"La Tribunalul Vrancea au fost livrate si sint in curs de dare in functiune echipamente de securitate constind in porti - detectoare metale si detectoare de metale portabile. Prin acest program se intentioneaza dotarea cu asemenea echipamente a 62 de instante judecatoresti, 47 tribunale si 15 curti de apel", a precizat consilierul Carmen Dantis, purtatorul de cuvint al Tribunalului. Deocamdata, doar la sectia de contencios a fost montat efectiv un astfel de dispozitiv, in timp ce pe Cuza Voda miscarea aceasta va fi facuta in perioada imediat urmatoare. Astfel incit, reclamantii, piritii si martorii vor sta pret de cel putin un minut la coada pentru a intra in instanta, filtrul fiind similar celor de la aeroport. Sistemul e simplu in teorie. Fiecare persoana isi pune pe o masa geanta si intr-o cutie, pusa la dispozitie de jandarmii care vor face verificari, toate obiectele personale care pot declansa semnalele sonore de avertizare ale detectorului de metale. Justitiabilii trebuie sa stie ca daca sint prinsi cu pistoale sau cutite risca sa fie cercetati penal. Dupa ce trec pe sub filtrul tip poarta fiecare in parte va fi luat "in primire" de unul dintre jandarmii care asigura paza instantei, si va fi verificat din cap pina-n picioare cu detectorul portabil. Deci, fara cercei, inele, piercinguri, curele cu metale, sau chiar si sutiene cu sirma. Nimic care poate aprinde beculetul vigilent. In privinta justitiabilelor, probabil si la instantele noastre va fi nevoie de introducerea in schema de personal a o jandarmerita sau chiar doua, astfel incit sa se poata efectua fara probleme un eventual control corporal asupra femeilor. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.