Ultima oră

Culisele jafului de la Metale International

Ziarul de Vrancea
13 feb 2009 6847 vizualizări
Operatiunea Navodul a mobilizat 800 de politisti: al doilea autor al jafului a fost prins de mascati linga o manastire din Neamt u acesta este un fost militar devenit infractor, care detine o mica afacere in Bucuresti u anchetatorii merg si pe varianta ca cei doi briganzi ar fi primit pontul de la un angajat al firmei, acesta fiind de fapt creierul jafului u cu toate acestea, surse din apropierea anchetei ne-au declarat ca angajatul de la Metale International a fost urmarit mai multe zile, dupa ce a fost reperat intr-o banca u lasat in libertate de magistratii bucuresteni, Iulian Fentzel, primul bandit capturat, a primit mandat de arestare pentru 29 de zile u cei doi suspecti prinsi de politisti au un munte de condamnari u seful Politiei spune ca a consumat toata cota de benzina a institutiei pentru a-i prinde pe hoti u patronul Valentin Resmerita marturiseste ca isi ia pistol

Misterul in cazul jafului comis in urma cu doua zile la societatea Metale International incepe sa se dezlege dupa ce 800 de politisti au fost trimisi pe urmele banditilor. Ieri dimineata, al doilea barbat care a participat la jaf a fost retinut, in judetul Neamt. Spre seara, bucuresteanul Damian Moldoveanu, 46 ani, din cartierul Ferentari, a fost adus la sediul Parchetului, unde a fost audiat de procurori. In acest timp, primul retinut, Iulian Fentzel, 50 ani, a fost arestat pentru 29 de zile, fiind acuzat de furt calificat cu consecinte deosebit de grave. Anterior, Fentzel fusese lasat liber de un judecator din capitala, dupa ce a violat o tinara si i-a furat banii. Totodata, alti doi barbati sint cercetati in dosar, dupa ce au condus masinile cu care au fugit atacatorii, unul dintre acesta putind fi doar martor, in timp ce al doilea a intrat pe lista suspectilor. Anchetatorii merg si pe varianta ca cei doi jefuitori au primit pontul de la un angajat din cadrul societatii, acesta fiind de fapt creierul jafului, planuit cu cel putin doua saptamini inainte. Au fost audiate deja zeci de persoane. Pe de alta parte, Valentin Resmerita, patronul de la firma Metale International, spune ca se va inarma pina in dinti.


Retinut linga manastire


Al doilea suspect, Damian Moldoveanu, a fost localizat inca de miercuri seara, dar a fost prins ieri la prinz. Ajuns de politistii nemteni in apropierea unei manastiri, Moldoveanu, care initial a trecut de filtrul politistilor, a abandonat dubita cu care circula si a fugit in padure cu rucsacul plin de bani. A fost prins dupa citeva minute de "mascati". Acesta a fost preluat de o echipa de la IJP Vrancea si adus la sediul Parchetului pentru audieri. Procurorii au emis deja o propunere de arestare preventiva pe numele sau sub aspectul comiterii infractiunii de furt calificat cu consecinte deosebit de grave, fapta pedepsita de lege cu pina la 20 de ani de inchisoare. Anchetatorii cred ca jaful a fost planuit cu cel putin doua saptamini inainte si studiaza varianta ca pontul a fost dat de cineva din interiorul societatii jefuite.


Soferul dubitei, complice la jaf


Fentzel a pus la cale si a comis jaful de miercuri dimineata impreuna cu Damian Moldoveanu, pe care il cunostea din perioada pe care au petrecut-o in penitenciarul Jilava, in 2003. Cei doi au venit de la Bucuresti cu o dubita VW Golf cumparata recent din Germania, dar si cu un taxi pe care l-au tocmit pentru 1.000 de lei. Dupa ce au comis jaful, cei doi bucuresteni au abandonat dubita linga Biserica Catolica si au fugit cu taxiul spre Adjud. Taximetristul i-a asteptat pe atacatori in zona in care acestia au abandonat masina. Cei doi au impartit banii si au aruncat servieta sub podul din Bizighesti, iar apoi drumurile lor s-au despartit. Politistii spun ca cei doi au operat profesionist, intrucit au plecat in directia opusa de unde au venit si ulterior s-au despartit. Fentzel a fost retinut dupa citeva ore, la Adjud, asupra sa gasindu-se suma de 65.000 de lei. Acesta se afla in taxi, soferul masinii fiind audiat si urmind sa fie, cel mai probabil, martor in dosar. In schimb, Damian Moldoveanu a plecat cu 135.000 de lei, pe care i-a dosit intr-un rucsac. Anchetatorii au scos la iveala si alte detalii ale jafului organizat ca la carte. Se pare ca taximetristrul a venit in Focsani fara sa stie ce urmeaza sa se petreaca si si-a dat seama ce s-a intimplat cind cei doi si-au impartit banii. Soferul Iulian Pana, 40 ani, din Bucuresti, a colaborat cu politia si va avea calitate de martor. In schimb, soferul dubitei, un oarecare George, este cautat de politisti, intrucit se pare ca a luat o parte din bani, mai exact 10.000 lei. Acesta fusese chiar coleg de celula cu Damian Moldoveanu, cel de-al doilea bandit. De altfel, cei doi fosti puscariasi au dormit in noaptea de miercuri spre joi intr-o pensiune din Neamt, politistii reusind ieri sa-l prinda doar pe Moldoveanu. Soferul dubitei va fi inculpat la rindul sau in acest dosar, pentru complicitate.


Jaf cu premeditare


Suma totala sustrasa patronului de la Metale International este de 2,12 miliarde de lei vechi, suma recuperata integral, dupa cum afirma anchetatorii. "Din probele administrate in cauza pina la momentul actual rezulta ca inculpatii au premeditat comiterea infractiunii. Prejudiciul a fost recuperat integral. Banuim ca pentru a li se pierde urma s-au impartit in masini diferite. Deocamdata, impotriva taximetristului nu s-a inceput urmarirea penala, a fost audiat doar in calitate de martor. Este prematur sa ne pronuntam daca fac parte dintr-o retea. Pina la acest moment nu s-au descoperit arme asupra lor, dar este o infractiune deosebit de grava si necesita un probatoriu complex", a declarat procurorul de caz Florin Tirlea. Deocamdata nu poate spune daca angajatul jefuit are vreo legatura cu punerea la cale a atacului, insa nu face parte din cercul de suspecti. Aceasta in contextul in care, conform surselor noastre, Moldoveanu, care a absolvit liceul militar, a venit cu citeva zile in urma in Focsani, impreuna cu un prieten din Neamt si, din intimplare, l-a vazut pe casierul de la Metale Intenational cu o valiza de bani la Banca Transilvania, s-a gindit ca nu ar fi rau sa-l urmareasca, ajungind, in cele din urma, la jaf. Dupa atac, se presupune ca soferul dubitei si Damian Moldoveanu au plecat spre Piatra Neamt pentru ca aveau rude acolo.


Operatiunea "Navodul" a avut sprijinul serviciilor secrete


Ieri seara, seful politiei vrincene, comisarul sef Sandel Doaga, a tinut sa precizeze ca pentru prinderea infractorilor au fost mobilizate forte impresionante, dar a mentionat si faptul ca a fost epuizata si cota de benzina a Politiei vrincene. "A fost o mobilizare exemplara din partea politiei. Dupa ce am declansat operatiunea «Navodul», adica inchiderea judetului, la ora 9.30, in 50 de minute, la 10.20, am retinut primul suspect. Colaborarea a fost foarte buna cu Parchetul si cu colegii nostri de la Neamt, dar trebuie spus ca de ieri dimineata 800 de politisti sint in alerta, iar cota de benzina a politiei a fost consumata cu aceasta actiune. Patronii societatilor ar trebui sa inteleaga acest lucru si sa nu mai faca transporturi de valori in conditii nesigure pentru ca ajungem sa avem astfel de incidente. Patronul societatii jefuite ramine cu amenda dar noi am avut oameni care au stat doua zile pe drumuri. In toata actiunea, am avut si sprijinul serviciilor secrete", a declarat Sandel Doaga, care a mai adaugat ca stimulentele pentru politistii implicati in prinderea suspectilor sint doar de natura morala. La conferinta sustinuta ieri la sediul Politiei au participat si Marian Cirjica, seful de la Investigatii Criminale, coordonatorul actiunii, dar si prefectul Raluca Dan, care a transmis felicitari din partea MAI pentru operativitatea cu care s-a actionat in acest caz.


Eliberat pentru viol


Cazul lui Iulian Fentzel ridica un nou semn de intrebare asupra unor decizii ale magistratilor din tara. La inceputul lunii februarie, Fentzel a violat in capitala o tinara de 25 de ani si apoi i-a furat banii. Cu toate acestea, un judecator a decis ca nu este un pericol public si l-a lasat in libertate. Si pentru ca acel magistrat a avut incredere intr-un recidivist, in urma cu doua zile, casierul firmei Metale International a fost pradat in plina strada de o servieta in care se afla suma de 200.000 de lei. Conform cazierului judiciar, Fentzel are o multime de condamnari, fiind un "veteran" a puscariilor. Acesta a fost inchis pentru prima data in 1988 pentru tilharie, pentru ca in urmatorii ani sa fie condamnat pentru viol, furt calificat, tilharie sau tentativa de viol. Acesta a fost eliberat conditionat din penitenciar in noiembrie 2008, avind un rest de pedeapsa de 1.035 de zile. Cea mai recenta fapta, inaintea spargerii din Focsani, a comis-o saptamina trecuta la Bucuresti. Pe de alta parte, si Moldoveanu, care detine o mica afacere in Bucuresti, are la rindul sau cazierul foarte bogat, fiind eliberat conditionat din penitenciar. Acesta a fost condamnat de-a lungul anilor pentru furt, evaziune fiscala, fals intelectual si inselaciune. Moldoveanu are un rest de pedeapsa de 1.521 de zile. (Dan CHIRIAC, Daniel GIRLEANU)


Patronul de la Metale International: "Imi voi cumpara pistol!"

  • omul de afaceri Valentin Resmerita spune ca va contesta amenda aplicata de Politie dupa furtul de miercuri dimineata din poarta firmei


  • Valentin Resmerita, patronul de la firma Metale International, nu exclude posibilitatea ca unul dintre oamenii sai sa fi contribuit la jefuirea casierului chiar in poarta societatii, insa nu banuieste pe nimeni. "Cred ca e doar o probabilitate. Oricum, suspiciune am de acum inainte fata de toti cei care trec pe linga mine, pentru ca toti au nevoie de bani. Vorbind omeneste, nu stiu ce sa zic. Este posibil ca ei (anchetatorii "" n.r.) sa aiba dreptate, hotii sa fi avut niste informatii de genul acesta dintre cei plecati de la societate", ne-a declarat omul de afaceri, afectat de situatia prin care trece. Patronul nu-l banuieste insa pe casier, care este un om serios, cu care lucreaza de 14 ani, " o viata de om", dupa cum spune. Valentin Resmerita spune ca banii furati reprezinta "fix nimic" pentru firma, dar adauga ca "tot ce s-a petrecut a fost traumatizant pentru oamenii societatii, o pata pe care nu mi-o poate sterge nimeni din memorie". Firma Metale International lucreaza cu 140 de angajati si se afla in topul firmelor din Vrancea ca cifra de afaceri cu un rulaj de 1.300 de miliarde de lei. Pe linga distributia prin cele sase depozite, societatea se ocupa si cu productia de materiale de constructii si este unul dintre cei mai mari cotizanti la bugetul de stat. Numai anul trecut, firma a facut productie in valoare de 25 de milioane de euro. Valentin Resmerita spune ca exista un anumit ciclu zilnic de colectare a banilor de la cele patru depozite din Focsani, insa casierul are si alte atributii pe linie financiara, deci nu umbla tot timpul cu banii dupa el. Dupa acest incident, Valentin Resmerita spune ca are motive sa se teama si pentru siguranta sa. "Dupa ce am trecut de o anumita stare pot sa spun ca ce s-a intimplat e de bine, pentru ca ne-a determinat sa luam masuri fara sa consideram ca sintem paranoici. Voi organiza un serviciu special care sa se ocupe cu securitatea si paza societatii si a conducerii. La nivelul firmei se va constitui o echipa de comando astfel incit sa nu se mai apropie nici pasarile cerului. Eu sint un om de buna credinta cu cei din jurul meu, nu privesc oamenii cu suspiciune, dar ce s-a intimplat e ca un fel de cotitura in mentalitatea mea si imi voi schimba abordarea. Voi fi mult mai suspicios, fara indoiala. Nu am pistol, dar imi voi cumpara, ma voi apara singur", ne-a mai declarat omul de afaceri. Patronul de la Metale International spune ca va contesta si amenda in valoare de 5.000 de lei primita din partea Politiei pentru ca nu a asigurat securitatea transportului valutar, pe motiv de "neadevaruri in procesul verbal". "Nota 10 pentru o parte dintre oamenii din Politia Romana, dar doar pentru o parte", a comentat Resmerita. Cit priveste costurile operatiunii de capturare a autorilor, de care facea vorbire seful IJP Vrancea, omul de afaceri spune ca se numara printre cei care au sponsorizat cu o suma consistenta asociatia profesionala a Politiei, afiliata la Interpol. "Am facut aceasta sponsorizare din spirit civic, fara sa am nici o relatie de prietenie sau de rudenie cu vreun politist", a precizat managerul general de la Metale International. (S. V.)




    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 12

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 1 ora, 51 minute, 49 secunde
    Banditii acestia merita sa nu mai vada libertatea decat peste 10 ani. Felicitari Politiei pt. mooperativitate ,dar cred ca au avut in sprijin servicii secrete pt. ca nu inteleg cum din mii de masini citeste integral
    , acum 739399 zile, 1 ora, 51 minute, 49 secunde
    E clar ca cel mai vinovat in toata treaba asta e patronul care ar trebui sa achite si costurile necesare prinderii celor doi. Nu e corect ca din cauza zgarceniei si lacomiei nemasurate a unui om sa citeste integral
    , acum 739399 zile, 1 ora, 51 minute, 49 secunde
    Politia a cheltuit bani pentru inconstienta patronului, care cara atatea bani intr-o geanta si fara paza. Casierul are sotia economista, fosta angajata la B.R.D.? Patronul sa citeasca Decretul citeste integral
    , acum 739399 zile, 1 ora, 51 minute, 49 secunde
    Felicitari politistilor vranceni si serviciilor secrete.Patronul sa conteste amenda(ca banii aia se duc aiurea)si apoi sa doneze suma Politiei.Asa acesti bani se vor duce unde trebuie.Si tot patronul citeste integral
    , acum 739399 zile, 1 ora, 51 minute, 49 secunde
    CSM-ul sa ia la puricat judecatorii care au hotarat sa-i lase liberi pe acesti infractori.Puricat inseamna:verificarea averilor si celelalte dosare instrumentate de acestia.Pe cand vor primi si citeste integral
    , acum 739399 zile, 1 ora, 51 minute, 49 secunde
    Capitolul "Eliberat pentru viol" nu mi se pare ca trebuia inserat in articol . Ce vrea sa spuna , ca banditul a fost lasat in libertate in chip suspect ? Dupa parerea mea nici nu trebuia cercetat ! citeste integral
    , acum 739399 zile, 1 ora, 51 minute, 49 secunde
    ,,Cei doi au venit de la Bucuresti cu o dubita VW Golf''
    , acum 739399 zile, 1 ora, 51 minute, 49 secunde
    bv bv bv si inca odata bv....se vede ca au un nou lider care isi face treaba.....
    , acum 739399 zile, 1 ora, 51 minute, 49 secunde
    Cum adica a costat politia o groaza de bani?Nu inteleg de ce se plang ca au alergat sa prinda hotii!Domnilor politisti si restul bugetarilor trebuie sa intelegeti ca sunteti platiti de oameni precum citeste integral
    , acum 739399 zile, 1 ora, 51 minute, 49 secunde
    ...trebuie sa facem cate o statuie fiecarui politist ce a participat la actiune! Sa schimbam numele tuturor strazilor din orasele vrancene,ale satelor,comunelor,manastirilor,bisericilor,scolilor citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.