Ultima oră

Primaria Gugesti, scotocita de Directia Antifrauda

Doina Ganea
12 feb 2009 2498 vizualizări
Administratia locala a fost cercetata de Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) pentru supradeclararea unor suprafete de teren in vederea obtinerii unui sprijn european de 50 de euro/ ha u DLAF a obligat Primaria sa inapoieze cei 63.239 de lei incasati ilegal

Scandalul afacerilor cu bani europeni in agricultura vrinceana continua. Directorul Agentiei de Plati si Interventii din Agricultura Vrancea, Octavian Vieru, a tinut sa precizeze ca dintr-o regretabila eroare a mentionat ieri ca printre localitatile vrincene care au beneficiat de subventie ilegala la hectar din programul de sprijin pe unitati de suprafata s-ar afla si comuna Sihlea, ceea ce nu este adevarat. In realitate este vorba despre comuna Gugesti. Directorul APIA sustine ca in urma acestor aceste controale s-au depistat trei cazuri de declaratii neconforme. «Nu stiu de ce am zis Sihlea, cind era vorba de Gugesti. Este vorba de o persoana fizica de la Cimpineanca, Nicolaie Serbu, care se afla intr-o relatie cu firma Comcereal, Consiliul Local si Primaria Gugesti. Acestea din urma au incasat bani pe unitati de suprafata, desi era vorba de pasunea satului pe care Primaria deja incasase taxa de pasunat», ne-a precizat Octavian Vieru. Daca fermierul Nicolaie Serbu a fost nevoit sa returneze 5.181 de lei, Primaria Gugesti a dat inapoi Uniunii Europene 63.239 de lei, suma incasata nelegal pentru cele 332 ha de pasune. «N-a fost nimic cu rea intentie. De altfel, cei de la DLAF au remarcat acest lucru. Nu am stiut dupa ce am intocmit dosarul ca nu trebuia sa fi incasat bani de pe pasunat daca voiam subventia pe unitate de suprafata. Banii i-am dat inapoi si acum nu mai avem nici o problema", ne-a declarat primarul din Gugesti, Vasile Vatra. Potrivit celor de la APIA, in 2008, din cei 30.997 de fermieri vrinceni care si-au depus dosarele pentru subventii agricole europene, doar 704 au fost respinse pentru ca nu au indeplinit criteriile de elgibilitate, ceea ce inseamna un procent de 0,02% din numarul total al solicitarilor.

în urma mai multor sesizari, Directia Antifrauda din cadrul APIA a anchetat modalitatile de acordare a subventiilor agricole. Asa s-a descoperit ca s-a platit ilegal peste 1 milion de euro pentru dosarele depuse in perioada martie - iunie 2007 de catre consiliile locale din mai multe judete, printre care si Vrancea. Astfel peste 60.000 de fermieri au fost exclusi de la plata subventiilor europene din cauza declaratiilor false in urma unor controale administrative facute de APIA. în urma anchetei Directiei Antifrauda, 50 de angajati din cadrul institutiei s-au ales cu sesizari la DNA. Dosarele acceptate la plata contineau declaratii false cu privire la terenul detinut, cit si la activitatile agricole desfasurate pe suprafetele respective. Dosarele au fost intocmite de functionari din primarii si depuse ulterior la Centrele Judetene APIA. Toate neregulile constatate au fost transmise si departamentului antifrauda al Uniunii Europene. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.