Ultima oră

Turism la penitenciar pe banii nostri

Ziarul de Vrancea
9 feb 2009 2441 vizualizări
Puscariasii îsi trimit colegii de celula în judecata ca sa poata lua pulsul strazii, insa nu ezita sa dea in judecata diverse firme dupa ce le ia datele de contact din Pagini Aurii un patron din Prahova s-a trezit dat in judecata de doi detinuti din Focsani, din cauza unor datorii inventate u turismul de penitenciar a costat anul trecut peste doua miliarde de lei u boli închipuite, batai aranjate, care se lasa cu traume, sau trimiterea în judecata a colegilor de celula, motive de plimbare zilnica a detinutilor, fie pe la spitale, fie pe holurile tribunalelor u anul trecut, detinutii au primit 10.000 de citatii u un puscarias si-a dat in judecata colegul pentru ca s-a uitat urit la el, in vreme ce un altul a reclamat ca nu-i buna mincarea

Pentru a-si condimenta viata din spatele gratiilor, detinutii de la Focsani se plimba pe la toate instantele din tara pe banii statului. Modalitatea este simpla pentru ei, insa destul de costisitoare pentru unitatea finantata cu bani de la bugetul statului, dar si pentru oameni nevinovati care se trezesc chemati in judecata degeaba. Reprezentantii Penitenciarului de Maxima Siguranta Focsani spun ca detinutii se sfatuiesc intre ei si pun la cale cele mai traznite idei pentru a-i obliga pe gardieni sa ii scoata pentru o perioada din regimul inchisorii. Si detinutele sint foarte inventive. Boli inchipuite, batai aranjate, care se lasa cu traume fizice, sau trimiterea in judecata a colegilor de celula, toate ii obliga pe reprezentantii penitenciarului sa-i plimbe zilnic pe detinuti, fie pe la spitale, fie pe holurile tribunalelor. "îsi deschid procese fie de intrerupere a pedepsei, fie revizuire, abuz de incredere sau chiar pentru furt", spune comisarul sef Ion Dita, directorul Penitenciarului. In general, detinutii sint foarte inventivi. Divortul este o alta modalitate prin care persoanele private de libertate ajung sa se plimbe prin instante. în acest fel, incarceratii ajung gratis in localitatile de domiciliu, transportul fiind asigurat de penitenciar. Anul trecut, Penitenciarul Focsani a cheltuit aproape 200.000 lei pentru deplasarile puscariasilor. Pentru detinutii cu "afaceri judiciare", cit si pentru cei care au nevoie de ingrijiri medicale la spital, Penitenciarul asigura transport doar trei zile pe saptamina.


Turismul de penitenciar


In anul 2008 la Penitenciarul Focsani detinutii au primit 9.082 de citatii, numai pentru cererile de intrerupere a executarii pedepsei fiind trimise de instante 1.506 astfel de "hirtiute". Sint zile in care penitenciarul trimite la instanta pe banii din buget si cite 20 "" 25 de oameni din cei in jur de o mie pe care ii are in grija. Spre exemplu, intr-o singura zi, masinile au transportat in diferite colturi ale tarii 60 de detinuti cu "afaceri judiciare". Dat fiind ca in Penitenciarul Focsani sint "cazati" si detinutii din Buzau, in ziua respectiva doi detinuti cu afaceri judiciare au fost dusi la Curtea de Apel Ploiesti, patru la Judecatoria Pogoanele, la aceste cifre adaugindu-se si vrincenii, 19 la numar, care aveau procese la Tribunalul Vrancea. Pentru un proces se transporta cel putin doi sau trei detinuti, insa au fost cazuri in care au fost transportati la instanta si cite 60 de detinuti. Si in tara se fac astfel de transporturi, spre exemplu, la Curtea de Apel Galati, acolo unde merg recursurile la solutiile date de Tribunalul Vrancea in privinta masurilor de arest preventiv, sint transportati uneori cite patru.


Plimbari de 2 miliarde de lei


In 2008, pentru transportul operativ s-au facut peste 80 de mii de kilometri, iar aproape jumatate dintre costurile de transport, mai precis 48%, le implica aducerea detinutilor la instantele de judecata. O alta cheltuiala substantiala in privinta transportului o reprezinta aprovizionarea unitatii de detentie. Cheltuielile cu parcul auto s-au ridicat anul trecut la aproximativ 2 miliarde de lei vechi. Benzina a «mincat» peste 120.000 de lei, insa recordul il detin cheltuielile cu reparatiile, reviziile si piesele de schimb. "Actiunile au scazut, pentru ca faptele pentru care se reclama intre ei sint mai intii cercetate de organele judiciare. Se dau in judecata pentru injuraturi sau pe motiv ca "ca s-a uitat urit la mine". Reclama, spre exemplu, ca intr-o zi nu a primit la masa suficienta carne, plingerea fiind trimisa in paralel la parchet, la judecatorul delegat si la instante. Chiar daca s-au mai stopat actiunile nefondate au gasit alte modalitati de a ajunge in instanta. Isi exercita caile de atac prevazute de codul de procedura penala, ca liberari conditionate, cereri de revizuire, intreruperea executarii pedepsei, pentru ca drepturile acestea le sint garantate, iar instanta trebuie sa puna aceste cereri pe rol", ne-a declarat comisarul sef Ion Dita, directorul Penitenciarului Focsani. Se pare ca nu prea este mare lucru de facut pentru a frina pornirile procesomanilor de la penitenciar dat fiind ca accesul la justitie este liber si garantat de stat.


La judecata pentru bani virtuali


Satui sa stea dupa gratii, detinutii cauta tot felul de motive ca sa poata iesi din institutie, fie chiar si pentru citeva ore. Alte motive de mers in fata instantelor sint legate de diverse fapte care s-au petrecut pe cind detinutii erau in libertate. Motivele de chemare in judecata sint de multe ori trase de par. Detinutii motiveaza ca pe cind erau in libertate au imprumutat televizoare sau sume de bani, pe care, spun sursele din penitenciar, nu i-au vazut niciodata "la culoare". Directorul Penitenciarului spune chiar ca unii simt nevoia acuta de a pasi dincolo de portile unitatii de detentie, fie chiar si cu catusele la miini, pentru ca e singura sansa de a iesi in comunitate, aceste situatii fiind intilnite cel mai des la cei care "beneficiaza" de regim inchis de detentie. "Principalul motiv pentru care introduc actiuni in instanta este teama de a nu pleca de aici, de la Penitenciarul Focsani. Noi sintem obligati sa avem in permanenta in vedere capacitatea unitatii, pentru ca daca depasim numarul, trebuie sa facem propuneri de transferuri. Automat ii transferam in alte penitenciare pe cei care nu au afaceri judiciare in judet", a mai aratat Ion Dita.


Glume cu judecatorii, bezele la avocate


Divortul este si el o cale de a se plimba pina la localitatea de domiciliu, dar in general este ultima optine pe lista de fantezii a unui detinut. Chiar daca gasesc tot felul de motive pentru a se chema unii pe altii in judecata, detinutii se feresc in general de actiunile civile, pentru ca automat acestea implica si plata unor taxe. Din acest motiv, in 2008 au fost primite la Penitenciar pentru o parte dintre detinutii de aici numai 40 de citatii pentru divorturi. "In 2007 la moda erau actiunile civile in care detinutii chemau in judecata diverse societati pe raporturi de munca, pentru drepturi salariale neplatite. In realitate, numele societatilor erau luate din cartea de telefon, iar daca ii intrebai nici nu stiau unde este sediul exact, motivind ca au prestat activitati la un punct de lucru", mai arata seful inchisorii. Procesomanii din rindul detinutilor sint de acum cunoscuti de magistrati. Din acest motiv, nu de putine ori in salile de judecata se fac glume ca intre vechi cunostinte. Judecatorii remarca schimbarile de look sau tunsorile mai ciudate ale detinutilor. Ba chiar ii iau la rost pentru diferite actiuni introduse fara cap si fara coada aflate pe rolul instantei, facute doar "pentru a vedea ce colege noi au aparut in baroul de avocati", si pentru o intilnire "tete-a-tete" cu una dintre aceste gratii, care le reprezinta interesele din oficiu. Drumurile dese pe la instante fac ca detinutii sa aiba simpatii si antipatii in rindul magistratilor. In timp ce pe unii dintre judecatori ii prefera sa le judece cauzele, considerind ca la un moment dat le-au dat o solutie dreapta intr-un dosar, sau doar le-au ascultat pasurile, detinutii refuza de multe ori un procuror sau un avocat din oficiu, pe motiv ca nu au tinut cu "dreptatea" lor. Unii dintre detinutii cu multe procese la activ si cu multi ani "in circa" isi pledeaza la rindul lor actiunile in fata instantei cu citate din Codul Penal, din legi speciale, ordonante, si chiar din practici CEDO, ca tot e la moda si au timp sa studieze. (Nicoleta CRISTEA, Doina GANEA)


Distractie la puscarie: hartuirea oamenilor de afaceri


Anul trecut, doi detinuti din Penitenciarul Focsani, dupa ce au rasfoit "Pagini Aurii", au dat in judecata un patron din Prahova pentru a-i cere despagubiri in baza unui litigiu de munca. Prin cererea de chemare in judecata formulata de catre Ion Caldararu, s-a solicitat plata sumei de 16 milioane de lei vechi reprezentind drepturi banesti pentru munca ce ar fi fost depusa de catre petent in perioada 18.06 "" 24.08.2006, precum si cheltuieli de judecata. Astfel, administratorul de la Number One SRL Ploiesti s-a trezit acum un an ca este chemat in judecata de catre Caldararu Ion si Vasile Dulca, ambii "locatari" de la Mindresti, pe motiv ca i-a avut angajati si ca nu le-a platit lefurile. Aceasta desi patronul de la Ploiesti nici macar nu-i cunostea pe cei doi, iar detinutii nu facusera in nici un fel dovada cu acte sau cu martori ca ar fi lucrat la firma sa. In intimpinare, patronul de la "Number One" a precizat ca nici macar nu-l cunoaste pe cel care l-a dat in judecata. Mai mult, ploiesteanul s-a simtit hartuit asteptindu-se ca pe viitor cit mai multi detinuti din Penitenciarul Focsani sa-l dea in judecata. "Desi sint un adept al proclamarii drepturilor omului si inteleg ca legile in Romania sint asa cum sint, va rog sa luati masuri imediate ca astfel de "actiuni" sa nu se mai repete. Deja ma simt hartuit, iar familia mea este terorizata in asteptarea citatiilor tuturor detinutilor din Penitenciarul Focsani. In caz contrar, ma simt nevoit sa anunt mass-media, a patra putere in stat, in speranta ca astfel de practici vor disparea", scria patronul in intimpinarea sa. Omul de afaceri ne-a declarat ca "detinutii de la Focsani si-au facut un obicei din a ma actiona in instanta din lipsa de ocupatie. Am sesizat deja acest "fapt minor" Tribunalului Prahova, dar citatiile continua sa curga ...; iar eu nu-mi permit sa ma judec cu persoane care vor doar sa aiba parte de putin "turism penitenciar"". Din motive de siguranta personala, omul de afaceri ne-a rugat sa nu-i divulgam numele. (D. GANEA)


Cine credeti ca poarta vina pentru faptul ca detinutii fac exces de actiuni in justitie pe banii contribuabililor si ce ar trebui facut pentru a stopa acest fenomen?



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739389 zile, 16 ore, 21 minute, 48 secunde
Traiasca legea romaneasca!!
, acum 739389 zile, 16 ore, 21 minute, 48 secunde
Ce legi penibile!! Daca tot se asigura accesul la justitie de ce nu sunt legi care sa-i oblige pe detinuti sa plateasca deplasarile la judecata in cauzele in care ei sunt parti vatamate, citeste integral
, acum 739389 zile, 16 ore, 21 minute, 48 secunde
Acum 2 - 3 ani in urma intretinerea unui detinnut pe luna costa statul roman( de , norme europene.......) cca 25 .000.000. lei vechi iar o alocatie pentru copii era 250.000 lei . ( aici nu se mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.