Ultima oră

Zeci de vrinceni au fost filati legal in 2008

Ziarul de Vrancea
5 feb 2009 2381 vizualizări
23 de cetateni, aflati in cercetare, au avut convorbiri ascultate de organele de ancheta u durata interceptarilor autorizate nu poate depasi 120 de zile u majoritatea instantelor spun ca nu au o statistica care sa indice cite autorizatii de interceptare emise au dus si la trimiterea in judecata a celor ascultati u potrivit legii, si procurorul poate emite o ordonanta de interceptare, dar numai pentru 48 de ore, si numai in cazuri de forta majora u legea spune ca poate fi autorizata ascultarea telefoanele celor acuzati de trafic de stupefiante, de arme, de spalare de bani, fals sau coruptie u si simplii cetateni pot fi ascultati legal, din acest an u apelurile telefonice, SMS-urile si e-mail-urile sint stocate timp de 6 luni, dupa cum prevede Legea 298/2008 privind retinerea datelor

Anul trecut, 23 de vrinceni au avut telefoanele ascultate ca urmare a solicitarilor facute de catre organele de ancheta catre cele patru instante de judecata din judet. Cele mai multe interceptari au plecat, cum era de asteptat, de la Tribunalul Vrancea, instanta care a emis 18 astfel de autorizatii, Judecatoria Focsani a dat unda verde la patru cereri de acest gen venite de la organele de ancheta, in timp ce la Judecatoria Panciu a fost inregistrata o singura cerere de interceptare. Singura, Judecatoria Adjud nu s-a confruntat cu solicitari de emitere a mandatelor de ascultare a telefoanelor, situatia fiind aceeasi atit pentru 2007 cit si pentru 2008. Interceptarile pot fi autorizate in cazul infractiunilor contra sigurantei nationale, a traficului de stupefiante, trafic de arme, de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, in cazul infractiunilor de coruptie, sau in cazul unor alte infractiuni grave ori al infractiunilor care se savirsesc prin mijloace de comunicare electronica.



Statistic, numarul autorizatiilor este public, insa nu acelasi lucru se poate spune despre numele celor ale caror telefoane au fost ascultate. Regulamentul instantelor interzice publicarea informatiilor amanuntite legate de aceste date, mai ales ca autorizatiile sint date in camerele de consiliu ale instantelor. In decursul anului 2008 au fost in desfasurare o serie de anchete a procurorilor in care convorbirile interceptate au atirnat destul de greu. Chiar daca, teroretic, doar un judecator poate dispune interceptarea convorbirilor telefonice, sint unele "situatii de urgenta" care permit si procurorilor sa emita o astfel de ordonanta, dar numai pe 48 de ore. La Tribunalul Vrancea, presedintele acestei instante a emis 18 autorizatii de interceptare a convorbirilor telefonice, un numar mai mic fata de 2007, cind doar 11 autorizatii au primit aviz. In camera de consiliu a Judecatoriei Focsani au fost emise anul trecut patru astfel de autorizatii, cu una mai mult fata de 2008. Si la Judecatoria Panciu a crescut interesul pentru convorbirile vrincenilor, insa aici solicitarile sint cu mult mai scazute. "în cursul anului 2008, Judecatoria Panciu a emis o singura autorizatie pentru interceptarea telefoanelor. Organul de ancheta care a solicitat interceptarea telefonica in cursul anului 2008 a fost Parchetul de pe linga Judecatoria Panciu. Pina in prezent nu avem nici o persoana trimisa in judecata ca urmare a interceptarii", se arata intr-un raspuns comunicat redactiei noastre de catre aceasta instanta. Anul 2007 a fost linistit in aceasta privinta pentru presedintele acestei instante, intrucit nu au fost emise autorizatii de interceptare a telefoanelor. Aceeasi "liniste" s-a inregistrat si la Judecatoria Adjud, care nu a avut de solutionat cereri de inregistrare a convorbirilor telefonice nici anul trecut si nici in 2007.


Convorbirile narcomanilor, cele mai ascultate


Din vara lui 2003 competenta de aprobare a cererilor de interceptare formulate de procurori a trecut in sarcina presedintilor de instante, in timp ce pina la acel moment autorizatiile erau aprobate numai de catre procurori. Pentru a obtine un mandat de ascultare a convorbirilor telefonice, procurorii trebuie sa se prezinte in fata instantei cu argumente concrete, care sa ii convinga ca se impune luarea unor astfel de masuri asupra unor persoane declarate ca fiind suspecte de savirsirea unor infractiuni grave. Procurorii trebuie sa isi motiveze propunerea de acordare a autorizatiei de interceptare ca fiind necesara cercetarii penale a celui urmarit, si ca, in acest mod, se va putea demonstra ca acesta ar fi savirsit o infractiune. O alta motivare, potrivit codului de procedura penala, este aceea ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace, sau ca cercetarea ar fi mult intirziata. Presedintii instantelor de judecata care au competenta sa judece astfel de solicitari, sau daca acestia lipsesc, vicepresedintii, pot aproba interceptarile telefonice solicitate pentru maximum 30 de zile, mandatul putindu-se prelungi cu inca o luna, insa per total, durata interceptarilor autorizate nu poate depasi 120 de zile. Interceptarile pot fi autorizate in cazul infractiunilor contra sigurantei nationale, a traficului de stupefiante, trafic de arme, de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, in cazul infractiunilor de coruptie, sau in cazul unor alte infractiuni grave ori al infractiunilor care se savirsesc prin mijloace de comunicare electronica. Pe rolul Tribunalului Vrancea, toate dosarele de trafic sau consum de droguri care s-au stins de acum au avut in componenta actelor transcrieri ale convorbirilor telefonice. Chiar si unele dosare de spalare de bani sau evaziune fiscala contin astfel de date.


Si telefonul lui Timbau a fost interceptat


Cel mai recent caz facut public este cel al lui Joulani Yousef si al vrincenilor Valerica Timbau si a lui Cornel Ghemulet. Procurorii spun ca numele lui Timbau a fost asociat de aceasta "grupare" tocmai prin intermediul interceptarii autorizate a telefoanelor. Chiar daca unii dintre cei urmariti in acest fel sint traficanti de persoane, de droguri, persoane suspectate de coruptie sau de acte de terorism, iar anchetele penale sint completate cu informatii prin interceptarea telefoanelor, alti oameni pot fi total nevinovati. Convorbirile lor telefonice, fie particulare, fie de serviciu, sint inregistrate cuvint cu cuvint de cei care ancheteaza cazul. "Procurorul procedeaza personal la interceptarile si inregistrarile prevazute in art. 911 sau poate dispune ca acestea sa fie efectuate de organul de cercetare penala. Persoanele care sint chemate sa dea concurs tehnic la interceptari si inregistrari sint obligate sa pastreze secretul operatiunii efectuate, incalcarea acestei obligatii fiind pedepsita", se arata in codul de procedura penala. Cu toate acestea, acelasi cod prevede ca se admite ca in cazuri urgente, atunci cind intirzierea obtinerii autorizarii ar putea afecta urmarirea penala, procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala "poate dispune, cu titlu provizoriu, prin ordonanta motivata, interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor, pe o durata de cel mult 48 de ore". Ascultarea are loc insa fara ca cel pus sub interceptare sa stie, si va afla ca toate convorbirile au fost fara secrete pentru anchetatori atunci cind impotriva lui va incepe urmarirea penala, sau, in cazul in care suspiciunile nu s-au confirmat, printr-o adresa de instiintare. Potrivit legii, in cazurile in care interceptarea telefoanelor nu a relevat fapte penale, iar probele strinse prin intermediul acestei metode nu sint suficiente pentru inceperea urmaririi penale, persoanele ale caror telefoane au fost ascultate trebuie sa fie instiintate ca au fost ascultate. "La prezentarea materialului de urmarire penala, procurorul este obligat sa prezinte invinuitului sau inculpatului procesele-verbale in care sint redate convorbirile inregistrate si sa asigure, la cerere, ascultarea acestora.

Daca in cauza s-a dispus o solutie de netrimitere in judecata, procurorul este obligat sa instiinteze despre aceasta persoana ale carei convorbiri sau comunicari au fost interceptate si inregistrate", se mai arata in codul de procedura penala. (Nicoleta CRISTEA)


Dispozitive de spionat, si pe net


Nu mai este un secret faptul ca in convorbirile noastre isi apleaca urechea nu numai autoritatile, ci si unele persoane fizice sau juridice neautorizate. Chiar daca unii dintre acesti "curiosi" sint luati la ochi de organele de ancheta, exista totusi aparate care nu sint monitorizate si isi vad in continuare de interceptare. Unii dintre vrinceni au intrat in posesia unor dispozitive care ii avertizeaza atunci cind telefonul are "mai multe urechi", insa nu exista servicii la dispozitia tuturor utilizatorilor de telefonie, fie ea fixa sau mobila, care sa detecteze interceptarile nelegale. Cumpararea unui dispozitiv de ascultare a telefoanelor mobile se afla la indemina oricui intra pe internet. Cei care fac insa comanda si primesc aparate de acest gen se afla in ilegalitate, dar totusi le folosesc pe propria raspundere. Mai mult decit atit, cei care vor neaparat sa faca o cariera ilegala in spionaj pot afla, tot de pe internet, cum sa isi confectioneze singuri un dispozitiv de interceptare a telefoanelor. (N. CRISTEA)


Cu urechile-n patru!


De pe 21 ianuarie, informatiile privind apelurile sau convorbirile pe mobil sau fix, SMS-urile si e-mail-urile sint stocate in baze de date special pregatite, la indemina autoritatilor. Legea 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, prevede ca informatiile sa fie stocate timp de sase luni, perioada in care pot fi utilizate de Ministerului Administratiei si Internelor, Parchete, SRI sau SIE. (I. C.)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 18 ore, 1 minut, 5 secunde
Chiar cu riscul de a fi ascultate si convorbirile unor oameni fara vreo activitate infractionala,poate chiar si ale mele, sunt de acord ca aceasta metoda sa fie folosita din ce in ce mai des , dar citeste integral
, acum 739393 zile, 18 ore, 1 minut, 5 secunde
Bai omule tu esti un mare dobitoc. Din cauza unora ca tine o dictatura oricand va fi posibila in Romania. Dictatura asa incepe, prin incalcarea drepturilor simple cetatenesti: asculatrea telefoanelor citeste integral
, acum 739393 zile, 18 ore, 1 minut, 5 secunde
Jhony, are mintea odihnita, lasa-l ca probabil n-a prins perioada cand spuneai bancuri doar in familie, ca nici in cm bun prieten n-aveai incredere. Si eu cred ca e tam-tam prea mare cu legea asta,in citeste integral
, acum 739393 zile, 18 ore, 1 minut, 5 secunde
Ai dreptate,mare dobitoc..saraca rominica si saraci cu duhul oamenii ei.Suntem ceea ce meritam..bravos...
, acum 739393 zile, 18 ore, 1 minut, 5 secunde
Am aflat recent ca s-a introdus din partea unui ONG o cerere de neconstitutionalitate privitoare la Legea in cauza, adoptata la recomandarea UE. In aceasta privinta, am gasit stirea ca s-a introdus o citeste integral
, acum 739393 zile, 18 ore, 1 minut, 5 secunde
Prezenta lege transpune Directiva 2006/24/CE privind retinerea datelor generate sau prelucrate de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice destinate publicului si de citeste integral
, acum 739393 zile, 18 ore, 1 minut, 5 secunde
Am afisat un comentariu in care spuneam multe, printre care si ca lui Jhony nu trebuie sa-i fie frica de faptul ca **baiatii de pe fir** vor afla de faptul ca sotia lui e o femeie care se vinde prin citeste integral
, acum 739393 zile, 18 ore, 1 minut, 5 secunde
D-le Mihoc Daniel , multumesc pentru cadrul legal. sa vada si cei de mai sus ca se RESPECTA CONSTITUTIA , chiar si prin aceasta lege nedorita de catre banditi , hoti si mafioti.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.