Ultima oră

Blocurile din Focsani sint ciururi termice

Ziarul de Vrancea
5 feb 2009 3846 vizualizări
Focsanenii prefera sa-si reabiliteze pe banii lor apartamentele

Costul mediu pentru reabilitarea termica a unui apartament se ridica la aproape 5.000 de euro, din care contributia locatarului ajunge la aproximativ 1.500 de euro u pina in prezent niciun bloc n-a fost reabilitat pe banii statului. Atit PNL, cit si PSD sustin necesitatea implementarii de programe guvernamentale pentru izolarea termica a blocurilor din municipiu.

Afirmatia iI apartine fostului viceprimar PSD din mandatul 2004-2008, George Mardare. Acesta a declarat ca peste jumatate din cantitatea de energie termica furnizata populatiei de catre SC ENET SA se pierde prin pereti sau prin timplaria neizolata.

In anul 2008 niciun apartament din Focsani n-a fost reabilitat termic pe bani statului. La cit de multe blocuri au fost reabilitate in municipiu, se pare ca focsanenii prefera reabilitarea in "regie proprie", evitind conexiunea cu autoritatile locale. Aceasta desi atit guvernul cit si municipalitatea au alocat anul trecut fiecare cite 260.000 de lei pentru aceste lucrari. Primarul municipiului Focsani, Decebal Bacinschi, asteapta sa demareze primele lucrari de reabilitare termica la blocurile din municipiu inca din luna aprilie 2008. La ora actuala au fost deja realizate proiectele si studiile de fezabilitate pentru 17 blocuri de locuinte din Focsani. Conform edilului sef, lucrarile de reabilitare propriu-zise vor intra in "linie dreapta" si vor fi scoase la licitatie abia dupa ce asociatiile fac dovada ca au cel putn 15% din contributia cetatenilor in cont. Din pacate, pina acum, nicio asociatie dintre cele care au fost de acord cu acest proiect n-a facut dovada contributiei de 33% pentru reabilitarea termica a blocurilor. "M-am intilnit cu presedintii asociatiilor si le-am spus ca avem banii atit de la Primarie cit si de la guvern, avem studiile de fezabilitate incheiate si ne mai trebuie cei 15% din contributia cetateanului. Administratorii au fost foarte entuziasmati si au spus initial ca au acesti bani, dar s-a dovedit ca au doar pentru un singur bloc, nu pentru toate. Asa ca, pierdem banii daca oamenii nu reusesc sa adune contributia lor pina la finele acestui an. Si e pacat, pentru ca poate reuseam sa obtinem de la constructor o esalonare de 6 - 12 luni pentru plata contributiei cetatenilor", ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. Edilul se gindeste chiar sa treaca prin Consiliul Local un nou proiect de reabilitare termica a unor blocurilor ale caror locatari au deja banii pentru contributia proprie.


Reabilitare termica de 1.500 de euro/apartament


Potrivit edilului sef, costul pentru apartament in functie de suprafata va fi intre 3.500 si 6.500 de lei, adica aproximativ 1.500 de euro. Aceasta reprezinta de fapt numai contributia cetateanului, adica o treime din valoarea totala a lucrarilor, pentru ca potrivit legii, 34% din totalul sumei va fi suportat de catre stat, iar 33% de catre Consiliul Local. Daca se reuseste pina la urma convingerea locatarilor sa participe la acest proiect si cu toate esalonarile contructorilor, aceasta tot va insemna o contributie pentru fiecare proprietar de apartament de aproximativ 150 de euro pe luna. Masurile de reabilitare aplicate blocului vor cuprinde lucrari de termoizolare a peretilor, planseu, placa de la subsol, inlocuirea timplariei cu termopan, reparatii si inlocuirea tevilor de caldura, montare de robineti la baza coloanelor si de robineti termostatati la calorifere. Tot in aceleasi costuri vor intra reparatiile si izolarea conductelor de distributie apa calda menajera, inlocuirea acestora, precum si inlocuirea lavoarelor, spalatoarelor si cazilor de baie. Primarul Decebal Focsani a declarat insa ca valorile vor fi micsorate daca o parte dintre lucrari a fost deja realizata. "Aceste valori difera de la apartament la apartament. Cineva care si-a schimbat bateriile la lavoare nu va mai plati aceeasi suma pentru ca aceste cheltuieli vor fi date jos. Daca omul are deja termoizolatie la pereti vom vedea ce fel este si daca mai trebuie adaugat un strat de polistiren, vom calcula numai diferenta. Daca are deja timplarie de aluminiu, o vom scadea si pe aceasta din cheltuieli. Si mai este un lucru, costurile pe apartament depind si de suprafata exterioara. Daca cineva are doar o logie, un singur perete in exterior vom calcula numai pentru atit. In costuri vor intra insa acoperisurile, subsolurile pe care vor trebui sa le suporte fiecare, daca nu sint facute. Dealtfel, va fi un reprezentant al Asociatiei de proprietari, pe care il vom ajuta si noi si care va calcula pe fiecare apartament care este suma pe care va trebui sa o plateasca proprietarul", a mai declarat edilul.

Actualul consilier local, care face si afaceri cu sisteme de incalzire, sustine ca statul trebuie sa vina in ajutorul cetatenilor pentru izolarea locuintelor. La recenta conferinta de presa sustinuta de gruparea social democrata, George Mardare nu a ezitat sa faca reclama sistemului de incalzire pe pompe de caldura, ca alternativa la sistemul centralizat al ENET.

In acest moment, in oras nu a fost izolat termic niciun bloc prin programul guvernamental care achita 2 treimi din suma de la buget, in timp ce proprietarii platesc doar restul de 1/3. "Blocurile din Focsani sint adevarate ciururi termice. In casele oamenilor ramine doar 43% din caldura furnizata de ENET, restul de pina la 100% se pierde. Principala cauza o reprezinta anveloparea total deficitara", a precizat Mardare. Acelasi lucru l-au sustinut si liberalii, care amintesc de miliardele date ca subventie la energia termica si care ar putea fi gestionate spre sectorul anveloparii blocurilor de locuinte. Acestia insa, nu au spus niciun cuvint despre ineficacitatea programului lansat in timpul guvernarii Tariceanu, proiect invins partial la Focsani de neincrederea oamenilor in realizarea planului de izolare termica. Desi uniti in gindurile despre captusirea peretilor, liberalii si social democratii au viziuni total opuse in privinta viitorului centralei termice. In timp ce PNL si PDL "trag" sa realizeze comisii de evaluare a activitatii societatii de termoficare si vor sa vada care este oportunitatea incalzirii cu gateje, PSD, prin vocea prefectului de Vrancea Raluca Dan, spune ca la ENET situatia nu arde. Pina vor decide alesii ce masuri pot lua autoritatile pentru ca scumpirea gigacaloriei sa nu ne friga la buzunare, locatarilor care depind de caloriferele calde ale lui Valter Popescu nu le ramine decit sa studieze alternative individuale de scadere a facturilor. (Doina GANEA, Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 18 ore, 31 minute, 14 secunde
MA FACETI SA RAD! TOTI STIU CAT DE PUSI PE FURAT SUNTETI. IZOLAREA UNUI APT. S-A FACUT SI SE FACE CU 3500-5000 LEI SI VOI VRETI CA NUMAI PARTEA OMULUI AMARAT SA FIE DE 1500 EURO .DA PROSTI NE MAI citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.