Ultima oră

Tribunalul numara articolele din Ziarul de Vrancea

Nicoleta Cristea
31 ian 2009 965 vizualizări
35 de cauze cu minori au fost solutionate in 2008 si doar un dosar de coruptie u in 335 de dosare judecatorii au facut cereri de abtinere u Tribunalul Vrancea conduce lejer celelalte instante in ceea ce priveste numarul de articole in care activitatea si dosarele au fost luate la puricat u Tribunalul a numarat anul trecut 524 de articole in ziarul nostru

Tribunalul Vrancea se mindreste cu o operativitate de 86,30% in 2008, cind au fost solutionate 6.524 de cauze din cele 7.655 aflate pe rol. Raportul de bilant al activitatii arata ca s-au inregistrat peste 335 de cereri de abtinere din partea magistratilor si doar 43 cereri de recuzare, ceea ce, potrivit raportului de bilant, duce la concluzia ca judecatorii au constientizat acolo unde existau incompatibilitati. O alta concluzie favorabila a raportului de bilant pe anul trecut este ponderea de 97,14% de dosare solutionate de Tribunalul Vrancea in maxim 6 luni. Pe de alta parte, doar 23 dosare au fost solutionate intr-un interval mai mare de 1 an. Din totalul de 7.655 de dosare de solutionat aflate pe rolul Tribunalului in 2008 au ramas in stoc, nesolutionate, 1.131 de dosare, aici fiind incluse si cele 96 de dosare suspendate pentru diferite motive si dosarele inregistrate in ultimele luni din an si care nu au avut nici un termen stabilit in 2009. In 2008 au fost inregistrate 6.671 cauze noi, ceea ce reprezinta o scadere de 0,50% fata de anul anterior. Cele mai multe dintre dosarele solutionate, 2.564, au fost cauze comerciale si de contencios administrativ. La sectia penala au fost inregistrate anul trecut 1.470 dosare noi, adaugate la stocul de 194 ramase din anii anteriori. Dintre acestea au fost solutionate 86,08%. In materie penala au fost date la fond 664 de solutii, din care 57 s-au lasat cu condamnari, si 365 de solutii au fost date in apel. Doar 93 de decizii ale magistratilor au fost atacate la fond, in timp ce alte 160 de cauze au fost atacate in apel, ceea ce inseamna ca, fata de 2007, inculpatii si ministerul public au fost mai multumiti de sentinte. In cadrul sectiei penale completele specializate au solutionat 35 de cauze cu minori, o cauza de coruptie si opt dosare de criminalitate organizata. La sectia civila a acestei instante au fost inregistrate anul trecut 2.585 de dosare noi, plus stocul de dosare nesolutionate de 430. Aici au fost solutionate 2.531 de dosare, 1.095 la fond, fiind atacate 321. Din cele 318 hotariri date in apel au fost atacate 154 hotariri, ponderea de atacabilitate de 48,43% fiind mai mare, fata de 2007. "Ponderea medie a atacabilitatii hotaririlor la Tribunalul Vrancea este de 21,78%, relativ mai mica decit cea inregistrata anul trecut, cind aceasta s-a situat la 22,22%", se arata in raportul de bilant.


Ziarul de Vrancea, cel mai interesat de tribunal


Raportul Tribunalului nu a inclus numai date statistice despre activitatea instantei, ci si citeva repere privind aparitiile in presa. Starea in care se afla cladirea de pe Cuza Voda a fost reflectata in 35 de articole, cam putin daca este sa ne gindim la riscul la care se expun cei care vin aici. Presa locala se pare ca a acordat o si mai mare atentie justitiei, pentru ca, daca in 2007 au fost 840 de articole legate de activitatea instantelor, in 2008, numarul stirilor s-a ridicat la 1.300. "Se remarca, in acest context, cresterea deosebita a expunerii de care au beneficiat instantele vrincene in mass-media locala in anul de referinta", se arata in bilant. Cum era de asteptat, cele mai multe dintre articole au vizat Tribunalul. Conform bilantului pe 2008, cel mai mare interes pentru instante a aratat-o publicatia noastra, in care activitatea magistratilor a fost reflectata in 524 de articole. In alta ordine de idei, daca numarul de petitii a crescut, de la 85 in 2007 la 99 anul trecut, solicitarile de informatii de interes public au scazut de la 63 la 28 de cereri. "Desi numarul cererilor adresate in format electronic a crescut, numarul celor care ni se adreseaza sub aceasta forma este redus. Trebuie sa subliniem ca numarul celor care s-au adresat direct Biroului de informare si relatii publice din cadrul Tribunalului a crescut de aproape trei ori fata de anul 2007", spun mai marii tribunalului in bilant. Si elevii au fost interesati de activitatea magistratilor. In cursul lunii februarie, doua grupuri de elevi au intrat in sala pasilor pierduti. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.