Ultima oră

Judecatoria Panciu solicita modificarea codurilor de procedura

Nicoleta Cristea
26 ian 2009 1436 vizualizări
In raportul de bilant pe 2008 instanta recunoaste ca uneori termenele in procese sint date abuziv

Ca si "colegele" de breasla, si Judecatoria Panciu a avut anul trecut probleme legate de bani, situatie de care se pling magistratii de aici, raportindu-se la nivelul de munca, aflat in neconcordanta cu salarizarea. "Capul" judecatorilor de aici, dr. Mihai Florin Stoian, se plinge in raportul de bilant al anului 2008 ca din cauza numarului mic de judecatori dosarele apasa din ce in ce mai greu, la aceasta adaugindu-se si celelalte activitati cu caracter administrativ pe care magistratii trebuie sa le indeplineasca. Un alt impact negativ identificat de conducerea instantei pancene se pare ca il au si taraganarile in dosarele detinutilor, care de multe ori au afaceri judiciare la alte instante, astfel incit termenele in dosarele acestora se scurg fara rost. Judecatoria Panciu insa nu a ezitat in raportul de bilant prezentat vineri sa isi arunce si cenusa in cap, recunoscind ca sint situatii cind termenele in dosare sint date abuziv. Printre exemplele enumerate se intilnesc "exercitarea abuziva a dreptului de aparare si tolerarea acestor stari de catre instanta, suspendarea nelegala a judecatii cu consecintele prelungirii duratei de solutionare, incalcarea prevederilor art.167 cod procedura civila si art. 62 -135 cod procedura civila, cu privire la administrarea dovezilor, probelor si mijloacelor de proba." Dupa un an in care instanta s-a confruntat zilnic cu acest gen de probleme, conducerea vine si cu citeva idei pentru remedierea situatiei. Printre acestea, Judecatoria Panciu propune modificarea codurilor de procedura, simplificarea procedurilor administrative la serviciile de registratură, arhiva si grefa ale instantei, verificarea dosarelor suspendate si repunerea pe rol sau perimarea lor acolo unde este cazul, colaborarea permanenta cu Directia Generala a Penitenciarelor, dar si sanctionarea persoanelor care folosesc cu rea credinta mijloacele procesuale, cum sint recuzarea sau exceptia de neconstitutionalitate. O calitate mai buna va fi adusa actului de justitie, conform parerii Judecatoriei Panciu, de salarizarea corespunzatoare a personalului instantelor, alocarea de resurse bugetare la fondul de salarii pentru suplimentarea numarului de magistrati, dar si plata diferentelor salariale restante. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.